ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Με τις ταξικές δυνάμεις στην απεργία

Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του Συντονιστικού

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του Συντονιστικού Εργαζομένων στους ΟΤΑ
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του Συντονιστικού Εργαζομένων στους ΟΤΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία του κλάδου και στη συγκέντρωση του Συντονιστικού, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Ομόνοιας, απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Αύριο θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με πρόταση για 24ωρη απεργία στις 7 του Μάρτη, αποχή από την εργασία από 8 έως 10 του Μάρτη και 48ωρη στις 11 και 12 του Μάρτη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Το πλαίσιο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας περιορίζεται μόνο στην «αποτροπή της συγχώνευσης των Ταμείων», ενώ «δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελίσσεται και να υλοποιείται η αντεργατική της πολιτική». Οι εργαζόμενοι, τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ, «δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε αυτές τις πλειοψηφίες στην οργάνωση του αγώνα μας». Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας, να υιοθετήσουν και να προβάλουν το πλαίσιο της ΔΑΣ ΟΤΑ, να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές και να περιφρουρήσουν την απεργία. Να διεκδικήσουν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
Παρακολουθεί και... διαμαρτύρεται ο ΣΥΝ

Κινήσεις εντυπωσιασμού για να σκεπάσει την απουσία του από τους αγώνες

Τη στιγμή που για εκατό περίπου ξενοδοχοϋπαλλήλους που απασχολούνταν στο ξενοδοχείο «Ακτή Μύρινα» στη Λήμνο το εργασιακό μέλλον είναι αβέβαιο. Τη στιγμή που το τοπικό σωματείο δίνει τη μάχη για να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, ο ΣΥΝ (Πολιτική Κίνηση Λήμνου) δίνει ουσιαστικά με την τακτική του «χείρα βοηθείας» σ' αυτούς που επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στον αγώνα υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Λήμνου του ΣΥΝ στις 24 Φλεβάρη εξαπολύει επίθεση ενάντια στο τοπικό σωματείο, ανακαλύπτοντας ότι η διοίκησή του εξυπηρετεί «σκοπιμότητες πέραν των συμφερόντων των εργαζομένων»! Το «έγκλημα» της διοίκησης του σωματείου γι' αυτή την επίθεση ήταν ότι στην τελευταία γενική συνέλευση (όπου είχαν καλεστεί φορείς και κόμματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπάνω αρνητική εξέλιξη για τους 100 περίπου εργαζόμενους) δεν ανακοινώθηκε η παρουσία της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, η οποία και άμεσα αποχώρησε.

Αυτό έγινε, σύμφωνα με το ΔΣ, γιατί την ώρα των ανακοινώσεων δεν είδε κάποιον αλλά επίσης και γιατί οι ίδιοι δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα να ενημερώσουν για την παρουσία τους. Ετσι και ο ΣΥΝ για να «τιμωρήσει» αυτήν την «απρεπή» συμπεριφορά διαβεβαιώνει «τους εργαζόμενους και όλους τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό τομέα», ότι θα σταθεί δίπλα τους «παρακολουθώντας (!) τις εξελίξεις»!

Το Σωματείο με χτεσινή του ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δε θα γινόταν εσκεμμένα μια τέτοια κίνηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «και αν μένατε λίγο ακόμα θα ακούγατε τη διόρθωση της παράλειψής μας». Βάζοντας όμως τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζει: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα των οποίων δε λύνονται παρακολουθώντας τις εξελίξεις από μακριά, αλλά συμβάλλοντας δυναμικά στον αγώνα. Η εντύπωση που δώσατε αποχωρώντας, τόσο στο ΔΣ, όσο και στους υπόλοιπους παραβρισκόμενους ήταν ότι τελικά εσάς ενδιέφερε περισσότερο η προβολή και όχι να συμπαρασταθείτε ουσιαστικά στο πρόβλημα των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
«Οχι» στη ιδιωτικοποίηση της σίτισης

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του τμήματος διατροφής του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας, αντιδρώντας στις εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και στη μεθόδευση για ιδιωτικοποίηση και αυτού του τμήματος του νοσοκομείου. Σε ανακοίνωση του σωματείου επισημαίνεται ότι στο τμήμα διατροφής έχουν απομείνει ελάχιστοι τραπεζοκόμοι, μάγειρες και λαντζέρηδες, με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική τους εξάντληση.

Το σωματείο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «πάγωσαν» τις προσλήψεις, οδήγησαν τους εργαζόμενους σε εξάντληση και τώρα για να λύσουν το πρόβλημα, που οι ίδιοι δημιούργησαν, προτείνουν την επέκταση της ιδιωτικοποίησης της σίτισης σε ολόκληρο σχεδόν το νοσοκομείο. Ηδη έχει ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα, η φύλαξη και ένα μεγάλο μέρος της διανομής φαγητού. Οι εργαζόμενοι καλούν τους μαζικούς φορείς, όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμπαραταχτούν στον αγώνα τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ «ΛΑΝΑΡΑ»: Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοστάσια των κλωστοϋφαντουργείων του Ομίλου Λαναρά. Διαμαρτύρονται για καθυστέρηση πληρωμών και ζητούν να δεσμευτεί η εργοδοσία ότι δε θα προχωρήσει σε νέα μείωση προσωπικού, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας των εργοστασίων.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Τη γενική εκλογοαπολογιστική του συνέλευση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, 17 Μάρτη, στις 4.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το ενιαίο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αθήνας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Την Τετάρτη, 12 Μάρτη, αρχίζουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη, 18 Μάρτη. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στον 3ο όροφο.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Την άμεση λήψη μέτρων για την εξόφληση δεδουλευμένων των εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας απαιτεί με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, στις 4 Μάρτη. Στις 12 Μάρτη θα κάνουν πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις στα «Διοικητήρια των Περιφερειαρχών» ανά Περιφέρεια. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα απέχουν από την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

«ΦΛΟΚΑΦΕ»: Στην απόλυση εργαζόμενου προχώρησε η διεύθυνση της καφετέριας «Φλοκαφέ» στην περιοχή της Φιλαδέλφειας επειδή «τόλμησε» να διεκδικήσει μισθό και ένσημα που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση. Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί ως μπουφετζής, αλλά τους τελευταίους 4 μήνες απασχολούνταν ως σερβιτόρος. Η επιχείρηση παράνομα τον πλήρωνε με μισθό και όχι με ποσοστά, όπως ρητά ορίζει η σύμβαση, ενώ του κολλούσε μεικτά ένσημα (σύμφωνα με την ειδικότητα που είχε προσληφθεί) και όχι βαρύ ένσημο, όπως προβλέπεται από την ειδικότητα που στην πραγματικότητα δούλευε, δηλαδή αυτή του σερβιτόρου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενάντια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν και την ενοποίηση του ταμείου κύριας σύνταξής τους, οδηγώντας στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία και η δεύτερη έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο Χολαργό.

ΔΕΗ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 3 έως 6 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για το Ασφαλιστικό.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις (1.000 περίπου άτομα) και ειδικότητες προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ και ενταγμένους στον υφιστάμενο κανονισμό, απαιτούν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς η τεράστια έλλειψη προσωπικού οδηγεί διαφορετικές ειδικότητες να καλούνται να καλύψουν ανάγκες διαφορετικές από το αντικείμενό τους. Κάτι που αναδεικνύει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, και η επίθεση που δέχτηκε από ομάδα δέκα ατόμων εργατοτεχνίτης ενώ εκτελούσε χρέη φύλακα στο αντλιοστάσιο της Υλίκης με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με σπασμένα πλευρά και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Τις νέες αυξήσεις - «φωτιά» στα εισιτήρια που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιώς και Πέριξ Δήμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ