ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«HELEXPO» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νοικιάζει εργαζόμενες με κριτήριο την εμφάνιση!

Το κόστος για την προώθηση προϊόντων των πελατών εξαρτάται από το πόσο εμφανίσιμη είναι η υπάλληλος που την αναλαμβάνει. Καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Το σύγχρονο δουλεμπόριο των νέων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δε γνωρίζει κανένα όριο. Ούτε καν αυτό της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και δεν ασκείται μόνο από τους στυγνούς ιδιώτες κεφαλαιοκράτες, αλλά και από τους υπό ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δήθεν «δημόσιους» οργανισμούς, όπως π.χ. η «HELEXPO». Αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη ότι η εταιρεία «Xelexpro», θυγατρική της «HELEXPO», που έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση των εκθέσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, νοίκιαζε νεαρές κοπέλες στους εκθέτες για τις ανάγκες προώθησης των προϊόντων τους!

Οι κοπέλες έχουν και ειδικότητα, είναι «promo girls». Στο δελτίο παραγγελίας έκτακτου προσωπικού οι πελάτες μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε «απλά εμφανίσιμη» και σε «ιδιαίτερα εμφανίσιμη» κοπέλα. Ανάλογα με την επιλογή καθορίζεται και το κόστος για 4ωρη, 6ωρη ή 8ωρη απασχόληση. Π.χ. για μια «απλά εμφανίσιμη» κοπέλα που θα απασχολεί για 8 ώρες την ημέρα, ο εκθέτης θα πληρώσει 162,50 ευρώ και αντίστοιχα για την «ιδιαίτερα εμφανίσιμη» 200 ευρώ.

Αυτή η κατάπτυστη μορφή εκμετάλλευσης, την οποία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, δείχνει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η βαρβαρότητα των μεγαλοεργοδοτών για να προωθήσουν τα κέρδη τους. Αυτή η βαρβαρότητα «θα συνεχίζεται, θα οξύνεται όσο δεν μπαίνουν εμπόδια στην πολιτική της θυσίας των πάντων στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Οσο η πολιτική εξουσία βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας και των αναγκών της», σημειώνει το ΠΑΜΕ και ξεκαθαρίζει: «Η ανατροπή αυτής της πολιτικής, των ποικιλώνυμων φορέων της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μόνιμη πλήρη δουλιά για όλους, με αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς».

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Κατέρρευσε το χαλκευμένο κατηγορητήριο

Αθώος ο Μπάμπης Τεννές και οι συνάδελφοί του που περιφρούρησαν την απεργία του κλάδου το 2006

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων
Σαν χάρτινος πύργος «κατέρρευσε» χτες το κατηγορητήριο με το οποίο το στέλεχος του ΠΑΜΕ Μπάμπης Τενές σύρθηκε στο σκαμνί του κατηγορουμένου επειδή πρωτοστάτησε στην περιφρούρηση του δικαιώματος στην απεργία.

Ο Μπάμπης Τεννές, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γ. Χάρδα και τον Δ. Μπουραντώνη, επίσης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, που τελικά αθωώθηκαν, δικάστηκαν για απείθεια επειδή μαζί με άλλους εργαζόμενους εμπόδισαν απορριμματοφόρα, του απεργοσπαστικού μηχανισμού που είχε στήσει ο Δήμος Αθήνας, να μπουν στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, στο πλαίσιο της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τον Απρίλη του 2006.

Νωρίς χτες το πρωί, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων έξω από τα δικαστήρια, με τη συμμετοχή ταξικών συνδικάτων της Αθήνας. Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Δήμος Κουμπούρης. Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν τον αγώνα τους.

Εξάλλου στις 6 Μάρτη θα γίνει η δίκη των τριών μελών από τη διοίκηση του ταξικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου, που η ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαρισμού BIOLOGICAL SERVICE μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση. Το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, στις 8.30 π.μ., έξω από τα δικαστήρια.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ «RENAULT»
Στον αέρα τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι

«Στον αέρα» βρίσκονται οι 100 περίπου εργαζόμενοι στην εταιρεία MAVA ΑΕ, μετά την αλλαγή του αντιπροσώπου της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» στην Ελλάδα. Η ανασφάλεια έχει «κυκλώσει» και τους 200 σχεδόν εργαζόμενους, από τέσσερα μαγαζιά που ανήκουν επίσης στον Μανιατόπουλο, ιδιοκτήτη της MAVA (πρόκειται για τις θυγατρικές ΡΕΛΕΞ της MAVA) σε Αιγάλεω, Φιλαδέλφεια, Γλυφάδα και Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 50 περίπου από τους εργαζόμενους της MAVA βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τη 1η Φλεβάρη, κάτι για το οποίο η εργοδοσία τους είχε ενημερώσει από τις 28 Γενάρη, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται για να... τους πάρει ο νέος αντιπρόσωπος (PGL MOTORS) της Renault. Οι υπόλοιποι δεν έχουν αντικείμενο δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να κλείσουν τ' αυτιά τους «στις σειρήνες της υποταγής, σε όσους σας καλέσουν να "κάτσετε στ' αβγά σας" για να μη σας πάρουν με κακό μάτι οι νέοι ιδιοκτήτες». Να απαιτήσουν αγωνιστικά, μαζί με το συνδικάτο «να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες, να πληρωθούν στο 100% όλοι οι εργαζόμενοι, να προσληφθούν όλοι από τη νέα εισαγωγική εταιρεία». Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη μεθαύριο Κυριακή, 2 Μάρτη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος).

ΚΑΖΙΝΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ - ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Στάση εργασίας για τις απολύσεις

Την πραγματοποίηση 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας (9 μ.μ. έως 1 π.μ.), σήμερα, Παρασκευή, αποφάσισε η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνου - Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας, απαιτώντας την άμεση έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, μετά τη δοκιμαστική περίοδο.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, η απόφαση της εργοδοσίας να σταματάει όσους εργάζονταν με 3μηνες δοκιμαστικές συμβάσεις (με τη λήξη τους) και να μην τις μετατρέπει σε αορίστου χρόνου - όπως είχαν καταφέρει οι εργαζόμενοι τα τελευταία 5 χρόνια - δείχνει ξεκάθαρα το στόχο, που είναι η εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σ' ό,τι αφορά τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, το σωματείο καταγγέλλει ότι εδώ και 5 χρόνια οι εταιρείες και οι διοικήσεις τους που εναλλάσσονται, παρά τη συμβατική τους δέσμευση, με διάφορες δικαιολογίες - προφάσεις, δεν έχουν καν ξεκινήσει την ανακατασκευή του κτιρίου που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και την προοπτική της δουλειάς τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΝΑΡΑ
Καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές 4ωρες στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένα Κλωστήρια» του Λαναρά σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο. Οι εργαζόμενοι συντονισμένα απάντησαν στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας που εκδηλώνεται και με την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, αλλά και με την απαξίωση της παραγωγικής διαδικασίας αφού δεν τροφοδοτεί τα εργοστάσια με πρώτη ύλη. Μια επίθεση που εκδηλώνεται με τις πλάτες και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, συνεχίζοντας το δρόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρέχει κάθε είδους διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις στην εργοδοσία, ενώ για τα προβλήματα των εργαζομένων κάνει την «πάπια». Δεν ενεργοποιεί ούτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ υπάρχει συνεχής παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσα να καταβληθεί η εξόφληση του Γενάρη και να εξασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων το αργότερο μέχρι τις 10 κάθε μήνα. Παράλληλα, απαιτούν να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μη συρρικνωθεί παραπέρα η παραγωγική δραστηριότητα των εργοστασίων. Ταυτόχρονα, απαιτούν από το υπουργείο Απασχόλησης να ορίσει τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΕ»
Παραμένουν ξεκρέμαστοι

Ούτε για μια θέση εργασίας δεν ήταν ικανή να δεσμευτεί η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου, στη συνάντηση που είχε με τους 43 εναπομείναντες εργαζόμενους της επιχείρησης ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΕ (καφε-εστιατόριο στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας). Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, καθώς η επιχείρηση εκκαθαρίζεται και πλέον δε λειτουργεί, απαίτησαν να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και να εξασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή εργασία.

Αντί γι' αυτό η Σ. Καλατζάκου «εξάντλησε» τις προσπάθειές της στο να γίνει μια παρέμβαση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (που έχει την ευθύνη) ώστε οι 43 εργαζόμενοι να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις στην περίπτωση που φτιαχτεί νέο κατάστημα στον καινούριο δρόμο (όχι σε λιγότερο από 2 χρόνια, όπως εκτίμησε και βέβαια εάν και εφόσον το επιθυμεί ο ιδιώτης). Επίσης έκανε λόγο και για την απορρόφησή τους σε 18μηνα προγράμματα του υπουργείου.

«Εξετάσεις» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία έδωσε πάντως ο νομάρχης Φθιώτιδας Α. Χειμάρας, ο οποίος ευθαρσώς ζήτησε να δοθούν λεφτά στους επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου να απασχολήσουν εργαζόμενους! Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι αυτές δεν είναι λύσεις και προειδοποίησαν για κλιμάκωση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ