ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Δημοκρατία πασπαλισμένη με καμένο κρέας

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ενα παιδί συνιστά πραγματικό κίνδυνο. Στην πιο ανώδυνη των περιπτώσεων, κάνει ερωτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους μεγάλους. Αμα δεν το λοβοτομήσεις έγκαιρα, κινδυνεύεις εκεί που κοτζάμ καθηγητής κάνεις μια έρευνα του ΝΑΤΟ στο Πανεπιστήμιο, να βγει αυτό - φτασμένο φοιτητής πια - και να καταγγείλει ότι η σχολή είναι μέρος της μηχανής που σφάζει λαούς. Ασε που μπορεί να χώνουν και τη μύτη τους σε κάτι παράξενα κονδύλια, που για αλλού προορίζονται και σε άλλες τσέπες πάνε. Ακόμα χειρότερα, υπάρχει κίνδυνος οι φοιτητές έτσι που πολιτικοποιούνται ερήμην της λοβοτομής να αρχίσουν να κάνουν και έρευνες από αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Για παράδειγμα, μπορούν να αρχίσουν να μελετάνε τη σχέση δημοκρατίας και απόλυσης. Ξέρεις τι είναι να σε σπουδάζουν γιατρό της αρπαχτής και εσύ να κάνεις έρευνα για τους εργάτες που πεθαίνουν από επαγγελματική ασθένεια;

Κάτι ξέρουν οι Ισραηλινοί, που ξεκινάνε πάντα τις σφαγές από τα βρέφη. Οπως είπε, μάλιστα, ένας απ' αυτούς, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί θα είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που θα πάθουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα! Κανένα μάθημα δεν πάει χαμένο τελικά.

Ενα θωρηκτό αμερικάνικο πήρε, λέει, θέση ανοιχτά των λιβανέζικων ακτών. Δεν μπορούν, λέει, οι Λιβανέζοι να κυβερνηθούν μόνοι τους και πάει η δημοκρατία να τους διδάξει.

Μυρίζει μπαρούτι τριγύρω; Μπα. Είναι ακριβώς αυτή η επέλαση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ο θρίαμβός τους κατά των δυνάμεων της τρομοκρατίας.

Και πώς αλλιώς, δηλαδή, θα απολαμβάνει τη μακεδονική σαλάτα του ο κοσμοπολίτης εδώ δίπλα, άμα δεν είναι πασπαλισμένη και με ολίγον τριμμένο καμένο κρέας;

Χαλάει λίγο το κλίμα εκείνος ο Σέρβος, που - άκουσον άκουσον - αγνοεί, λέει, επιδεικτικά το χρήμα κι επιμένει να παλεύει για κάτι πατρίδες. Δεν ολοκλήρωσαν, φαίνεται, τη δουλειά οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Κανένα πρόβλημα, πάντα υπάρχει καιρός να διορθωθεί το πρόβλημα.

Ασχετο: Τζίφος, λέει, η έρευνα για τον εκβιαστή με το «blog». Ηταν, δηλαδή, μούφα η καταγγελία περί εκβιασμού; Κι αν ναι, ποιος ήταν ο στόχος; Και είναι δυνατόν μια εφημερίδα με ασφαλείς πληροφορίες από πρώτο χέρι να μην μπορεί να βρει ποιος εκβιάζει έναν συντάκτη της;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΤΙΘΑΣΑ: «Ο κ. Σιμόπουλος (πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης) προτίθεται να θέσει στη σύνοδο της Κομοτηνής θέμα κυρώσεων "σε βάρος αυτών των μειοψηφιών" οι οποίες έχουν προκαλέσει εμπλοκή σε διατάξεις που αποτελούν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, όπως είναι το σύστημα εκλογής πρυτανικών αρχών και ο νόμος για την αξιολόγηση. Εντός της συνόδου έχει τύχει ευρείας αποδοχής πρόταση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκη η οποία κατατείνει στη μείωση της φοιτητικής συμμετοχής στις πρυτανικές εκλογές» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΤΣΙ, ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΩΡΑ: Εξι μικρά παιδιά και ένα βρέφος έξι μηνών περιλαμβάνονται στους 29 νεκρούς Παλαιστινίους του τελευταίου 48ωρου, θύματα αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Γάζα (...) Τουλάχιστον δέκα αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, το Ισραήλ, με στόχο - κατά δήλωση του στρατού - «μαχητές και ομάδες εκτόξευσης ρουκετών». Από τις επιθέσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους 29 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη ένοπλων οργανώσεων, αλλά και 12 άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά. Τα πέντε από αυτά, ηλικίας 8-14 ετών, έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Τζεμπαλίγια της βόρειας Γάζας, όταν έγινε η ισραηλινή επίθεση. Τα τέσσερα σκοτώθηκαν στον τόπο και το πέμπτο κατέληξε αργότερα. Την προηγούμενη ημέρα, από την επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς σκοτώθηκε ένα μωρό έξι μηνών και ένα 12χρονο παιδί» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ με τη σφραγίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό φρένο στο Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σκληραίνουν το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τέρμα στους «αιώνιους», πειθαρχικά στα ΑΕΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξετάσεις και στη Β΄ Λυκείου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ και από τα ΤΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδιαλλαξία των Σκοπίων πριν από τις συνομιλίες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» χωρίς κοινά σημεία

Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την πίεση προς την Αθήνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τριπλή πίεση στις μετοχές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΠΑΡΑΖ ΛΗΣΤΕΙΩΝ

ΕΘΝΟΣ: 37 ΦΟΡΕΣ απονομή χάριτος

Η ΧΩΡΑ: Σκληρό πόκερ με καυτά εξάσφαιρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ο Δημήτρης Σιούφας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μακεδονική σαλάτα

«Ensalada macedonia de frutas, μας πρότεινε χθες ως επιδόρπιο ο κατάλογος μαδριλένικου εστιατορίου. Εμείς τη λέμε απλώς "φρουτοσαλάτα" και την αντίστοιχή της από λαχανικά, την κατά τους Γάλλους Mac doine de l gumes, περιέργως την αποκαλούμε "ρώσικη σαλάτα". Χαρακτηριστικό και των δύο είναι η ετερογένεια των υλικών και η εικασία ότι η ονομασία οφείλεται στην πανσπερμία εθνών που κατοικούσαν στην οθωμανική Μακεδονία si non e vera e bon trovata. Οι Ελληνες, αρνούμενοι να ονομάσουν τη σαλάτα "μακεδονική", είναι συνεπείς με τη θεμελιώδη αρχή ότι "μία είναι η Μακεδονία και είναι ελληνική" και οι αλλοεθνείς δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία. Τι νόημα έχει όμως αυτή η συνέπεια όταν όλος ο κόσμος αποκαλεί τις δύο σαλάτες "μακεδονικές" και όχι "ρωσικές" ή οτιδήποτε άλλο; Κάπως έτσι θα γίνει και με Το Ονομα: όπως και αν την αποκαλούμε εμείς τη γειτονική χώρα» (ο Δ. Ψυχογιός στο ΒΗΜΑ).

Οι Σέρβοι δεν πουλιούνται

«Στην περίπτωση της Σερβίας τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ' όσο φαίνονται. Οι Σέρβοι είναι πολύ πιο περίπλοκες και δύσκολες προσωπικότητες από τον απλοϊκό Σκοπιανό που μεγάλωσε με την ιδιοσυγκρασία του νότιου επαρχιώτη στην πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Ο Σέρβος έχει το κόμπλεξ του πρώην ισχυρού που τώρα βλέπει την εθνική του υπερηφάνεια να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο (...) Η σερβική περηφάνια ίσως και ξεροκεφαλιά είναι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά ακόμα και το χρήμα. Σε πολλούς άλλους Βαλκάνιους γείτονες των Σέρβων το χρήμα είναι ο απόλυτος παρονομαστής, κοινώς πουλάνε και τη μάνα τους. Στη δουλειά οι Σέρβοι είναι μάλλον ψιλοαδιάφοροι, λιγότερο πιστοί, θέλουν ξεκάθαρες διαδικασίες (...) Παρ' όλα αυτά αν τους αρέσει η δουλειά θα γίνουν στελέχη υψηλών προδιαγραφών. Το Κόσσοβο είναι εθνική τους υπερηφάνεια και φοβάμαι ότι θα εκπλαγεί άσχημα η διεθνής κοινότητα αν συνεχίσει να το χειρίζεται με τόσο μονόπλευρη συνταγή. Αν τα πράγματα στο Κόσσοβο ξεφύγουν από τον έλεγχο θα έχουμε άσχημες εξελίξεις στο τρίγωνο Σκόπια - Κόσσοβο - Σερβία. Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσσοβο τα καταστήματά μας θα έχουν άσχημο ξημέρωμα την επόμενη ημέρα. Οι εθνικιστικές ψιλοταραχές των Σκοπιανών θα είναι απλώς οδοντόκρεμες μπροστά σε αυτά που θα μας κάνουν οι Σέρβοι» (απόψεις επιχειρηματία στη στήλη του Ν. Νικολάου / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ