ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Λέξη για τις ευρω-ΝΑΤΟικές προκλήσεις

Χαρακτήρα καταιγίδας πήραν οι δηλώσεις που έκαναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, προειδοποιώντας, με ελάχιστα συγκαλυμμένο τρόπο, την ελληνική κυβέρνηση να μην τολμήσει να θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω της μη επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ενδεικτικά, πρώτα σε επίπεδο ΕΕ, ο εκπρόσωπός της για την ΚΕΠΠΑ, Χ. Σολάνα, επανέλαβε ότι «δεν του αρέσουν τα βέτο». Από κοντά η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάνθηκε ότι «σε καμία περίπτωση το όνομα δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς». Τη σκυτάλη πήραν οι Αμερικάνοι... «Το βέτο δε θα βοηθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή», διαμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. «Το βέτο θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη» επανέλαβε την επομένη ο Ν. Μπερνς από την Ουάσιγκτον. Ενόψει της επίσκεψής του τη Δευτέρα στην Αθήνα και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, φρόντισε να διαδώσει ότι θεωρεί «μη φιλική ενέργεια το βέτο»... Οχι βεβαίως πως το βέτο θα έλυνε το πρόβλημα. Ασε που μπορεί να είναι και «σικέ». Αλλά ενώ η κυβέρνηση το προβάλλει ως δικό της δεδομένο, για όλες αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς δεν έχει αρθρώσει λέξη...

Υποκρισία...

Τον κίνδυνο οι παιδικοί σταθμοί, των οποίων η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους λήγει στις 31 Αυγούστου, να γίνουν οικονομικά απλησίαστοι για τους γονείς, επισημαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Εσωτερικών. Το όψιμο ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ προέκυψε με αφορμή σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θέλουν αντί για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των εν λόγω παιδικών σταθμών, τη διανομή κουπονιών σε δικαιούχους οικογένειες, οι οποίες θα επιλέγουν αν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό ή δημοτικό σταθμό.

Θυμίζουμε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πως η ΝΔ ακολουθεί την πολιτική που άσκησε και το δικό τους κόμμα ως κυβέρνηση, τέτοια που θέλει τη διάσπαση της προσχολικής αγωγής και γενικά της πρόνοιας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που μετέφερε υποχρεωτικά τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στους δήμους, χωρίς να έχει καν προβλεφτεί η επαρκής χρηματοδότησή τους, ούτε βέβαια η επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη των υπαρχουσών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Το ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της ΝΔ και των δημάρχων που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα - αλλά και του ΣΥΝ - θεσμοθέτησε τη λογική της δημιουργίας κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης. Και που ήταν σίγουρο ότι την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησής τους θα την πλήρωναν οι εργαζόμενοι γονείς. Ετσι κι αλλιώς τα τροφεία αυξάνονται. Ας μη μας παριστάνουν λοιπόν τους δήθεν ανησυχούντες για την προσχολική αγωγή και την τσέπη των εργαζομένων...

Θρασύτητα μεγαλοβιομηχάνων

Η αντίθεση των μεγαλοβιομηχάνων στον «κρατικό παρεμβατισμό» εκφράζεται με κάθε ευκαιρία τα τελευταία χρόνια. «Κρατικό παρεμβατισμό» έχουμε όταν θίγονται τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Στην αντίθετη περίπτωση, έχουμε «κρατική υποστήριξη», σύμφωνα και με τον γενικό γραμματέα του ΣΕΒ, Θ. Λαβίδα, που μίλησε σε σχετική ημερίδα.

Με απλά λόγια, οι βιομήχανοι θέλουν «μικρό κράτος» όταν πρόκειται για παροχές προς τους εργαζόμενους και «μεγάλο κράτος» όταν πρόκειται να γεμίσουν τις τσέπες τους.

Αλλά είναι κάπως μεγάλο το «άλμα» τους όταν δηλώνουν ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων όντως προωθεί το εθνικό συμφέρον». Είναι όμως και αποκαλυπτικό για το ρόλο της κυβέρνησης όταν δηλώνουν ότι μεταξύ του υπουργείου και του ΣΕΒ «έχει διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας».

Μέχρι πού φτάνει αυτό; Μέχρι του σημείου να βαφτίζει ο ΣΕΒ την ιμπεριαλιστική οικονομική δραστηριότητα των μελών του - με αποκλειστική επιδίωξη την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους - ως την αιτία που η Ελλάδα αναγνωρίζεται «ως μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη». Μέχρι που να κάνουν - οι βιομήχανοι - σεμινάρια στους νέους διπλωμάτες! Μήπως να τους δώσουμε και τη διεύθυνση του «μαγαζιού»;


Δικομματική υποκρισία για την Παιδεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ πλειστηριασμός αυτή η συζήτηση Καραμανλή - Παπανδρέου για την Παιδεία στη Βουλή!

Πώς τα ...μοίραζαν έτσι τα δισεκατομμύρια! Στα 2,2 δισ. ευρώ έφτασε η «προσφορά» του Καραμανλή στο 5% του ΑΕΠ η «προσφορά» του Παπανδρέου.

Οσο για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκεί πια έδωσαν ρέστα. Υποσχέθηκαν και οι δύο από έναν για κάθε μαθητή.

Πάλι καλά που δεν αναφέρθηκαν στο τι μοντέλο υπολογιστή θα δίνει ο ένας και τι ο άλλος.

Ισως την επόμενη φορά που θα «κοντραριστούν» να γίνουν πιο συγκεκριμένοι για να ξέρουν και τα παιδιά τι ακριβώς να περιμένουν.

Εν ολίγοις, από «θεωρία» σκίσαμε. Αυτό που μας μένει τώρα είναι τα ...συνήθη.

Σχολεία χωρίς καθηγητές, η παραπαιδεία να οργιάζει και οι γονείς να πληρώνουν τα «μαλλιά της κεφαλής τους» για την υποτιθέμενη «δωρεάν Παιδεία».

ΞΕΡΕΤΕ πώς διορίζονται οι γραμματείς των υπουργείων και τα στελέχη του Δημοσίου επί Νέας Δημοκρατίας; Αν όχι, μας το είπε χτες ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή.

Διορίζονται - λέει - «με κυρίαρχο γνώμονα τη γνώση, την επάρκεια, την εμπειρία, την αξιοσύνη και όχι με οποιαδήποτε κομματικά κριτήρια».

Δηλαδή, αν ψάξουμε σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, δε θα βρούμε ούτε έναν ...κομματικό εγκάθετο.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι εφεξής από το βήμα του Κοινοβουλίου θα μας διασκεδάζει κιόλας. Εξ ου και το ...ανέκδοτο.

Γιατί δε φαντάζεστε - πιστεύουμε - ότι υπάρχει έστω ένας Ελληνας που πήρε στα σοβαρά μια τέτοια δήλωση.

Ακόμη και το πιο πειθαρχημένο κομματικό στέλεχος της ΝΔ θα δυσκολευτεί να πιστέψει τον ισχυρισμό.

Πόσο μάλλον ο μέσος Ελληνας, που και αυτιά έχει κι ακούει και μάτια έχει και βλέπει.

Εφιαλτικό εκπαιδευτικό μοντέλο

Σχολεία που μπορεί να μοιάζουν ελκυστικά θα βγάζουν όμως αμόρφωτα παιδιά, υποσχέσεις για χρηματοδότηση και για δωρεάν Παιδεία που στην πράξη αυτοαναιρούνται, «θεοποίηση» των νέων τεχνολογιών και κάθε λογής «χρηστικών» δεξιοτήτων σε βάρος της μόρφωσης και ...οικονομικά ταξίματα στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να εφαρμόσουν αυτό το εφιαλτικό εκπαιδευτικό μοντέλο. Αυτά περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που ξαναπαρουσίασαν προχτές τα αρμόδια στελέχη του.

«Αντικαθιστούμε το ασφυκτικό αναλυτικό πρόγραμμα με ένα εθνικό πλαίσιο προγράμματος, που θα ανοίγει τα περιθώρια για δημιουργία και πρωτοβουλίες σε κάθε σχολείο», λέει το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα «εύηχα» σημαίνουν ότι καταργείται η όποια ισοτιμία υπήρχε μέχρι σήμερα με το ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα και κάθε σχολείο διδάσκει διαφορετικά πράγματα. Να μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι αυτή η διαφοροποίηση των σχολείων δε θα είναι μια καθαρά ταξική διαφοροποίηση. «Μετατοπίζουμε την έμφαση της μάθησης από (...) ένα βιβλίο στην (...) οικοδόμηση της γνώσης από τον ίδιο το μαθητή, από διαφορετικές πηγές μάθησης». Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι η μόρφωση δεν κατακτιέται με κόπο ή ότι το βιβλίο χάνει τη μορφωτική του αξία; Πώς θα οικοδομεί μόνος του γνώση ο μαθητής των 10, 15 και 16 χρόνων και ποια γνώση θα είναι αυτή;

«

Ανοιχτό σχολείο σε στενή συνεργασία με γονείς και τοπική κοινωνία (...) με ευελιξία, λόγο και ευθύνη στη διαχείριση πόρων», δηλαδή, ένα σχολείο - τοπική επιχείρηση. «Ως το τέλος της τετραετίας, το ολοήμερο σχολείο θα είναι βασικός τύπος σχολείου σε όλες τις βαθμίδες», λέει το ΠΑΣΟΚ και εμείς συμπληρώνουμε, γιατί οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και, γενικότερα, τα ωράρια - λάστιχο θα είναι ο κανόνας για όλους τους γονείς!

«

Εθνικό Απολυτήριο το οποίο δίνεται μετά από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις σε επιλεγμένο αριθμό μαθημάτων». Δηλαδή, στο όνομα της αποσύνδεσης του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα σύστημα, όπου οι εξετάσεις θα γίνονται για το «αν» θα πάρει κανείς απολυτήριο λυκείου. «Οι νέοι που παίρνουν Εθνικό Απολυτήριο θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος (...) το ποσό αυτό θα κατευθύνεται στο δημόσιο ίδρυμα που θα τους δέχεται». Αυτό σημαίνει δίδακτρα στα ΑΕΙ, που αρχικά θα τα πληρώνει το κράτος και, φυσικά, στη συνέχεια ...το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας. «Ο υποψήφιος θα εισάγεται στη σχολή ή στο πανεπιστήμιο, όχι στο Τμήμα, δίνοντάς του έτσι μεγαλύτερο εύρος επιλογών». Δηλαδή, ο φοιτητής θα διαλέγει μαθήματα από δω κι από κει σα να ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ.

«

Η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας», δηλαδή, να προσελκύει σπουδαστές από άλλες χώρες. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η εκπαίδευση που θα παρέχεται στα Ελληνόπουλα θα είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, π.χ., οι ΗΠΑ είναι από τις πρώτες χώρες στον κατάλογο υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών, αλλά οι αναλφάβητοι στη χώρα αριθμούν αρκετά εκατομμύρια...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ