ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δράση για το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία

Ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Ταύρο

«Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη για πάντα». Το στίγμα έδωσε η τελευταία φράση της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Ταύρου για την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στην κατάμεστη αίθουσα 7 των σφαγείων στον Ταύρο, το μήνυμα δεσπόζει: «ΚΚΕ, 90 χρόνια αδιάκοπης επαναστατικής πάλης. Για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό». Σε όλη τη διάρκεια το κλίμα είναι ζεστό, ζωντανό, με τα χειροκροτήματα να ολοκληρώνουν τις φράσεις του ομιλητή και το σύνθημα «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ» να ηχεί. Η εκδήλωση μετατράπηκε σε γλέντι με ζωντανή μουσική από ρεμπέτικη κομπανία, συνοδεία οίνου και μεζέδων.

Με εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα και ρεαλιστικότητα της πρότασής μας

«Η δική μας πρωτοποριακή δράση και ο καθοδηγητικός μας ρόλος δεν υποκαθιστούν τον ίδιο το ρόλο των λαϊκών δυνάμεων. Πάνε μαζί με τη δράση για την ενότητα της εργατικής τάξης, την ανάπτυξη των συμμαχιών της εργατικής τάξης με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τους φυσικούς συμμάχους της, για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του.

«Σήμερα - συνέχισε - γι' αυτό ακριβώς το στόχο παλεύουμε. Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων του Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, μέσα από τη συσπείρωση και συνεργασία των ριζοσπαστικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.

Το ΚΚΕ, με την πρότασή του, προσπαθεί να ανοίξει ένα δρόμο, τη συζήτηση ταυτόχρονα με τη δράση, μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στους επαγγελματίες, στους αγρότες, στη διανόηση της χώρας, σε όλους όσοι ανησυχούν για τις εξελίξεις και δεν τους ακουμπούν πλέον τα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα εξουσίας και οι γνωστές πολιτικές τους. Γιατί η χώρα μας, όπως άλλωστε και άλλες χώρες σε εθνικό επίπεδο έχουν τις δυνατότητες σήμερα να ορθοποδήσουν, να αναπτυχθούν και να παίξουν ταυτόχρονα τον ισότιμο φιλειρηνικό ρόλο τους στο διεθνές περιβάλλον.


Θα κάναμε σοβαρό λάθος αν υποτασσόμασταν σε μια μοιρολατρία για τις δυνατότητες της χώρας και του λαού μας να βαδίσει το δρόμο της λαϊκής οικονομίας, το δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης.

Κάνουν λάθος όσοι προτάσσουν τις δυσκολίες με βάση τους σημερινούς διεθνείς και εσωτερικούς συσχετισμούς, για να υποχωρήσουν σε αυτές. Μοιρολογώντας πάνω σ' αυτές τις δυσκολίες, τα εναποθέτουν όλα στις πολιτικές διαχείρισης - είτε κεντροαριστεράς, είτε κεντροδεξιάς κατεύθυνσης - πότε στο ευρωενωσιακό όραμα, στην ΟΝΕ, πότε στις ΗΠΑ και το NATO, δηλαδή σε όλους αυτούς που βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, ματοκυλώντας τους».

Και επισήμανε:

«Ολόκληρη η αντίληψη η δική μας για το σοσιαλισμό βεβαίως δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Μετώπου, αφού οι διαφορές είναι υπαρκτές και αντικειμενικές και θα αφορούν, τόσο τις κοινωνικές δυνάμεις, όσο και τις πολιτικές δυνάμεις του Μετώπου.

Εχουμε εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα και τη ρεαλιστικότητα της πρότασής μας. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που δρουν μέσα στην κοινωνία, μπορούν να αντιληφθούν τι λέμε, τις θέσεις μας, αφού γνωρίζουν ότι και ειλικρινείς είναι και επιστημονική βάση έχουν, αλλά και ότι το ΚΚΕ επιδεικνύει πάντα - και σήμερα όπως και σε όλη την ιστορική του διαδρομή - ετοιμότητα για κοινή δράση, για κοινές στάσεις, για δημιουργία μετώπων, χωρίς να απεμπολούνται φυσικά βασικές θεμελιακές αρχές στην πολιτική των συμμαχιών».

Ενοχλούνται όσοι θέλουν μόνο μια αλλαγή διαχείρισης

«Από τις θέσεις του ΚΚΕ - τόνισε ο ομιλητής - μπορεί να ενοχλούνται μόνο όσοι στο μυαλό τους δεν έχουν το Μέτωπο για ριζική αλλαγή της κατάστασης, αλλά μόνο για μια αλλαγή διαχείρισης. Γι' αυτό και ενοχλούνται από την οργάνωση, τη δυναμικότητα, την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, σε όλους τους τομείς: στον ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό τομέα, στο μαζικό κίνημα, στην ταξική πάλη. Εμείς έχουμε απόλυτα συνειδητοποιήσει, με βάση την 90χρονη εμπειρία μας, ότι δε μας χρειάζεται ένα κόλπο, για να επιτευχθεί η συμμαχία, για να "πλατύνουμε" τεχνητά. Μας χρειάζεται περισσότερο πρωτοπόρα δουλειά, δράση, βελτίωση της κομματικής δουλειάς σε όλα τα ζητήματα αλλά κυρίως ανάπτυξη της θεωρητικής δουλειάς, μελέτη της κοσμοθεωρίας μας, στο πώς δένουμε τα καθημερινά ζητήματα του κινήματος με τους στρατηγικούς μας στόχους, στην πολιτική διαφωτιστική μας δουλειά με το λαό, αλλά και στην πορεία της μαζικής πάλης. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η εφημερίδα του Κόμματος, ο "Ριζοσπάστης", η ΚΟΜΕΠ και το μαρξιστικό βιβλίο.

Ο "Ριζοσπάστης" 90 χρόνια τώρα υπήρξε και παραμένει η σταθερή και αποφασιστική φωνή που υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, όλους τους καταπιεσμένους και καταφρονεμένους. Είναι ο καθημερινός ανιδιοτελής φίλος της εργατιάς, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της διανόησης, της νεολαίας, του λαού μας.

Και για όλα αυτά, όμως, πρέπει να πούμε ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε.

Είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες ταυτόχρονα μεγαλώνουν κι έχουν κυρίως να κάνουν με τις αντικειμενικές συνθήκες στο έδαφος των οποίων διεξάγεται η ταξική πάλη. Οι κομμουνιστές δε χάνουμε το κουράγιο μας. Το έχουμε αποδείξει στο διάβα των 90 χρόνων, θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και σήμερα και αύριο, μέχρι την τελική νίκη.

Τα 90 χρόνια του ΚΚΕ πρέπει να τα τιμάμε και να τα γιορτάζουμε με βλέμμα κυρίως στραμμένο στο σήμερα και στα καθήκοντα που απορρέουν από αυτή τη μεγάλη ιστορική διαδρομή μας, από την πείρα τόσων δεκαετιών».


Εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ συζητούν αυτή την περίοδο Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας συσκέψεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές σε φίλους του Κόμματος, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και θέλει να ανιχνεύσει ένα διαφορετικό δρόμο, να ακούσει τι προτείνει το ΚΚΕ, να καταθέσει τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τρίτη 4/3

-- Στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος) από τις Κομματικές Οργανώσεις των Οικοδόμων της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ. Θα μιλήσει ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου. Θα μιλήσει ο Θεόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» των Τρικάλων, θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στην Τιθορέα θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος του γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη 5/3

-- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους) από τις Κομματικές Οργανώσεις της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ στον κλάδο του Φαρμάκου. Θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα (Χειμάρρας & Αϊδινίου) από την Κομματική Οργάνωση Εργατών Δήμου. Θα μιλήσει ο Σ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου. Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Πάνθεον» της Ηγουμενίτσας με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι Χηλής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Θα μιλήσει ο Θανάσης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 6/3

-- Στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) 1ος όροφος, από τις Κομματικές Οργανώσεις της Αχτίδας Βιομηχανίας στον κλάδο του Μετάλλου. Θα μιλήσει ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιβόλι Φθιώτιδας, θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στον Αγιο Κωνσταντίνο. Θα μιλήσει ο Τ. Χρονάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ