ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Περιοδεία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ στο 1ο ΕΠΑΛ Ζωγράφου

Η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση, οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία που οδηγούν σε κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, οι πολιτικές εξελίξεις, οι απόπειρες «ξαναμαγειρέματος» του πολιτικού σκηνικού και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια μπήκαν «στο τραπέζι», μαζί και το αγωνιστικό κάλεσμα που απεύθυνε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στους εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ Ζωγράφου, κατά τη χτεσινή του περιοδεία εκεί.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ο Γ. Πρωτούλης ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι «το κατώτερο όριο για να βγάλει ένας εργαζόμενος βιβλιάριο ασθενείας ήταν τα 50 ένσημα. Τώρα αυτό θα πάει στα 100, όχι άμεσα, αλλά προοπτικά. 400.000 ασφαλισμένοι αυτή τη στιγμή δε συμπληρώνουν 100 ένσημα το χρόνο, για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη Ζώνη του Περάματος... 400.000 εργαζόμενοι δε θα μπορούν να έχουν γιατρό, δε θα μπορούν δωρεάν να πάνε στο γιατρό. Εσείς είστε και καθηγητές στο ΕΠΑΛ, τα παιδιά θα βγουν για δουλειά. Ξέρετε πόσα χρόνια κάνει ένα παιδί για να συμπληρώσει τα 100 πρώτα ένσημα για να βγάλει βιβλιάριο ασθενείας; Περνάνε αρκετά χρόνια που δουλεύει ανασφάλιστος, με μερική απασχόληση»... Και ξεκαθάρισε: «Εχουν ευθύνες και τα δυο κόμματα και έχουν ευθύνες και όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια μας πιπίλιζαν το μυαλό με τα "ωραία" πράγματα που έρχονται από την ΕΕ».

«Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του κόσμου για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης και εξήγησε ότι οι αλλαγές που υλοποιούνται δεν είναι προς όφελος του λαού. «Θα το διαπιστώσουμε αυτό πολύ καλύτερα, όταν περάσει και η αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας που θέλει να κάνει η κυβέρνηση με τον περιβόητο Καποδίστρια Β΄», πρόσθεσε. Με παραδείγματα από την κατάσταση στα σχολεία σε άλλες χώρες (Ιρλανδία, Αγγλία, Γερμανία), ο Γ. Πρωτούλης εξήγησε τι είναι ο Καποδίστριας Β΄, τι είναι «η αποκέντρωση της εκπαίδευσης» που «εξυπηρετεί την κατηγοριοποίηση». Σημείωσε ότι η κατηγοριοποίηση των σχολείων είναι σχεδιασμός της ΕΕ και επισήμανε ότι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τα σχολεία είναι «να βγαίνουν "στη γύρα" για χορηγούς, δίδακτρα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν» και να λειτουργούν με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή το μαθητή και το γονιό, που στέλνει το παιδί του να μάθει πέντε κολλυβογράμματα, να τον βλέπουν σαν πελάτη».

Νωρίτερα, ο Γ. Πρωτούλης συναντήθηκε με τον διευθυντή του σχολείου, με τον οποίο συζήτησε θέματα του σχολείου και των ΕΠΑΛ γενικότερα, ενώ ανέπτυξε την πρόταση του Κόμματος για Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο για όλους, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Σε νέες συνελεύσεις οι καθηγητές

Σε νέες γενικές συνελεύσεις προχωρούν μέχρι τις 14 Μάρτη οι ΕΛΜΕ της χώρας, ενώ στις 15 Μάρτη θα συνέλθει η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία του κλάδου. Η εισήγηση που διαμόρφωσε η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ περιλαμβάνει 24ωρη απεργία κατά τη διάρκεια συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και συντονισμό με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας την ανάγκη για αγώνες με συνέχεια, κλιμάκωση και στόχο την καρδιά της αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, καλούν τους καθηγητές σε κινητοποιήσεις με υιοθέτηση του πλαισίου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, των στόχων πάλης και του προγράμματος δράσης. Τη στιγμή που οι πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ (και σε ΔΟΕ) κινούνται στο στενό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προτείνει προς τα ΔΣ και τις ΓΣ των ΕΛΜΕ:

  • Συμμετοχή της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ σε όλα τα Συλλαλητήρια που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 6 και 13 Μάρτη κεντρικά και τοπικά.
  • 48ωρη απεργία για τις 26-27 Μάρτη, ημέρες που προβλέπεται να συζητιέται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή και σε συντονισμό με το υπόλοιπο αγωνιστικό εργατικό κίνημα.
  • Νέες συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας για παραπέρα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Την ανάγκη για απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου την είχε τονίσει έγκαιρα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ωστόσο η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ επέλεξε την τακτική της κωλυσιεργίας αντί για οργάνωση αγώνων με κλιμάκωση και προετοιμασία τους από την αρχή της χρονιάς.

Αντικομμουνιστική ρητορεία από «δάσκαλο»

Καταγγελία του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ

Περιστατικό αντικομμουνιστικής ρητορείας, στο οποίο πρωταγωνίστησε εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια εξόρμησης μελών της ΚΝΕ στο 3ο Γενικό Λύκειο της πόλης, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΝΣ, ο εκπαιδευτικός κατέφυγε στις χιλιοπαιγμένες συκοφαντίες για το σοσιαλισμό, ενώ επιτέθηκε και προσωπικά σε στελέχη της ΚΝΕ που έκαναν εξόρμηση στο σχολείο, προτρέποντας τους μαθητές να «φυλάγονται» από την Οργάνωση. Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ υπογραμμίζει ότι «ο κάθε μαθητής μέσα από την πείρα και τη ζωή του γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΚΝΕ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας, στην πάλη για ένα σχολείο βασισμένο στις ανάγκες μας».

Μετά το περιστατικό, κλιμάκιο της ΚΝΕ περιόδευσε ξανά στο συγκεκριμένο σχολείο και συζήτησε με τους μαθητές, οι οποίοι καταδίκασαν το περιστατικό και άνοιξαν κουβέντα με τα μέλη της ΚΝΕ για τις πολιτικές εξελίξεις. «Σήμερα χτυπάνε την ΚΝΕ αύριο θα χτυπάνε οποιονδήποτε προοδευτικό μαθητή υψώσει τη φωνή του μέσα στο σχολείο, γι' αυτό και η συνέχεια πρέπει να δοθεί με αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στα σχολεία», ήταν το συμπέρασμα στο τέλος της εξόρμησης.

Μάθημα σε συνθήκες ... συμφόρησης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες φοιτούν οι μαθητές των 6ου και 90ού Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, αλλά και παιδιά τεσσάρων νηπιαγωγείων, έκαναν προχτές το πρωί μέλη των Συλλόγων Γονέων των παραπάνω σχολείων. Τα δύο δημοτικά συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, επί της οδού Μπότσαρη 45, λειτουργώντας σε διπλοβάρδια, έχουν δημιουργηθεί ακόμη και αίθουσες σε διαδρόμους του σχολείου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, ενώ τον τελευταίο χρόνο φιλοξενούνται και τέσσερα νηπιαγωγεία. Επίσης τα νηπιαγωγεία, αν και ολοήμερα, δε διαθέτουν χώρους φύλαξης, ενώ για τα 100 νήπια αντιστοιχούν τρεις τουαλέτες...

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Οχι στη συγχώνευση τμημάτων

Δίωρη αποχή από τα μαθήματα έκαναν προχτές οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Οι γονείς διαμαρτύρονται για την πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποσπάσει μια δασκάλα και προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη εκπαιδευτικών να συμπτύξει τα δύο τμήματα της Δ΄ Τάξης σε ένα. Βασική αιτία όλων αυτών, όπως τονίζει ο Σύλλογος Γονέων, είναι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και καλεί τους γονείς με τον αγώνα τους να μην επιτρέψουν σ' αυτούς που κρατάνε την εκπαίδευση των παιδιών στα χέρια τους να τους στερούν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

ΚΟΡΩΠΙ
Διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κορωπί πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί με αποφάσεις των Συλλόγων «Αλ. Δελμούζος», «Κ. Σωτηρίου» και «Σωκράτης» και αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΟΕ, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξη πέντε εκπαιδευτικών του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία το φθινόπωρο του 2006.

Οπως σημείωσαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, στο αίτημα των συγκεντρωμένων να σταματήσει η ΕΔΕ που διενεργείται εναντίον των εκπαιδευτικών, η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι παίρνει εντολές από ανωτέρους του και δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Κ. Παπλωματάς σημείωσε, μιλώντας στο «Ρ», ότι πρόκειται για πολιτική συνδικαλιστική δίωξη για να χτυπηθούν στο πρόσωπο αυτών των εκπαιδευτικών όλοι οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί. Σχολίασε επίσης την παρουσία, στη χτεσινή συγκέντρωση, της αστυνομίας η οποία αποχώρησε μετά από απαίτηση των παρευρισκομένων, σημειώνοντας ότι δείχνει πως «πρέπει να είναι πιο συλλογική, πιο δυναμική η απάντηση στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας και να συμπαρασταθούμε σε αυτούς που κράτησαν αγωνιστική στάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ