ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ
Πήραν «πληρωμένη απάντηση» από τους μαθητές!

Ξεκάθαρη απάντηση από τους ίδιους τους μαθητές έλαβε χτες η δημοτική αρχή του Πειραιά, στην προσπάθεια που γίνεται μέσα από τη δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας (ΤΣΝ) να χειραγωγηθεί η δράση των μαθητών και η άποψή τους μέσα και έξω από τα σχολεία. Χθες η δημοτική αρχή κάλεσε σε συνάντηση τα 15μελή συμβούλια των σχολείων της πόλης, προκειμένου να τους διαφημίσει τα ΤΣΝ και να μαζέψει σχετική πελατεία. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (ΝΔ) Γιάννης Βουτσινάς (τον οποίο έχει ορίσει ο δήμαρχος Παν. Φασούλας υπεύθυνο για τις διαδικασίες εγγραφής και εκλογής στα Διαμερισματικά Συμβούλια Νεολαίας) και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημ. Βρόντος.

Οι μαθητές αποκάλυψαν με τις παρεμβάσεις τους τους αληθινούς στόχους αυτής της προσπάθειας. Εξάλλου, ο δήμος δεν κατάφερε να τους «πιάσει στον ύπνο», αφού το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά είχε ήδη συζητήσει για τα ΤΣΝ και είχε πάρει ξεκάθαρη θέση: «Κανένας μαθητής στα Συμβούλια Νεολαίας». Ανάλογες αποφάσεις μάλιστα λαμβάνουν και πολλά 15μελή μαθητικά συμβούλια σε σχολεία της Αθήνας.

«Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια Συμβούλια», τόνισε ο Πέτρος Κηπουρόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, που συμπλήρωσε: «Εκφραζόμαστε από τα 15μελή που εκλέγονται με την ψήφο των συμμαθητών μας. Εχουμε τη δύναμη της συλλογικότητας και το δίκιο των αναγκών μας και των αναγκών των οικογενειών μας που πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται». Μέχρι χτες, πρόσθεσε, μας λέγατε επαναστάτες χωρίς αιτία. Πως είμαστε μικροί και δεν ξέρουμε. Οταν κάναμε κινητοποιήσεις, μας έλεγαν «αλήτες» και όταν ζητούσαμε βοήθεια από τους Δήμους, π.χ. μια εξέδρα, συναντούσαμε άρνηση. Οταν ερχόμασταν στα δημαρχεία να σας παραδώσουμε ένα κείμενο διαμαρτυρίας μας, βρίσκαμε κλειστές πόρτες και αστυνομικούς έξω να τα φρουρούν. Τώρα μας καλείτε στα Τοπικά Συμβούλια. Για να «καπελώσετε» τα 15μελή Συμβούλια, να χειραγωγήσετε τη δράση και τον αγώνα μας!

«Τη στιγμή που το κράτος δε δίνει το 15% των δαπανών για την Παιδεία, τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών δαπανούν 3,6 εκατ. ευρώ για τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας», τόνισε ο Αντώνης Τσομπόπουλος, μέλος του Συντονιστικού. Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις άλλων μαθητών που επισήμαναν πως την ίδια στιγμή που τους τιμωρούν για τους αγώνες τους, κόβοντάς τους τις εκδρομές, τους καλούν να συμμετέχουν στα Τοπικά Συμβούλια προφανώς για να τους χειραγωγήσουν.

Στο επιχείρημα των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής πως τα Τοπικά Συμβούλια έγιναν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων, απάντησαν πως αιτία των προβλημάτων τους είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν και πως οι μαθητές είναι αποφασισμένοι με αγώνες να συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις. Στη συνέχεια με το σύνθημα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή», αποχώρησαν αφήνοντας μόνους τους διοργανωτές και δίνοντας ραντεβού για τους νέους αγώνες που ήδη έχει αποφασίσει το Συντονιστικό.

  • Ανακοίνωση για τα ΤΣΝ έχει βγάλει και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, που, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι νέοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτήν την καλοστημένη επιχείρηση. Αντίθετα, επιβάλλεται να δραστηριοποιηθούν και να αγωνιστούν μέσα από τα Μαθητικά Συμβούλια, τα Συντονιστικά των Μαθητών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Νέων σε πολλά εργατικά σωματεία, στα συνδικάτα. Απ' αυτούς μπορεί ο αγώνας τους να έχει αποτέλεσμα, να αφορά τα πραγματικά τους προβλήματα και να στοχεύει στις αιτίες και τους ενόχους. Κι ας τρέχουν οι ένοχοι να προτείνουν "νέους θεσμούς" που θα εξυπηρετούν τα σχέδιά τους».
149ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κάγκελα παντού!

Κάγκελα παντού, επικίνδυνες σκάλες και ολισθηρό δάπεδο. Αυτή είναι η εικόνα του δημοτικού σχολείου στο κέντρο της Αθήνας
Κάγκελα παντού, επικίνδυνες σκάλες και ολισθηρό δάπεδο. Αυτή είναι η εικόνα του δημοτικού σχολείου στο κέντρο της Αθήνας
Σε ένα σχολείο, που μόνο φυλακή και αποθήκη θυμίζει, αναγκάζονται να κάνουν μάθημα 85 μικρά παιδιά. Πρόκειται για το 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας (στα Κάτω Πετράλωνα), το οποίο στεγάζεται σε ένα παμπάλαιο κτίριο (τουλάχιστον 50 χρόνων), με αμίαντο σε ορισμένα τμήματα της οροφής, εντελώς ακατάλληλο και επικίνδυνο. Εδώ και δέκα χρόνια, λύση δεν έχει δοθεί ακόμα, απόδειξη των... προτεραιοτήτων που έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αλλά και οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ημέρα που ο «Ρ» επισκέφτηκε το 149ο δημοτικό, βρήκε στο σχολείο τον... παλιατζή! Τον είχαν φωνάξει οι δάσκαλοι να καθαρίσει το σχολείο από τη «σαβούρα» χρόνων που έχει μαζευτεί: Μαζεύει σκουριασμένες καγκελόπορτες, παλιοσίδερα, παλιά θρανία και καρέκλες. Γρήγορα, κατά την ξενάγησή μας στο σχολείο, διαπιστώνουμε ότι η σκουριά αποτελεί...«βασικό συστατικό» ολόκληρου σχεδόν του κτιρίου. Ολα στο κτίριο θυμίζουν «αντίκα», βγαλμένα από μια άλλη εποχή: Οι τοίχοι, τα κάγκελα, οι τουαλέτες, τα ηλεκτρικά, τα κουφώματα, οι βρύσες...

Το σχολείο είναι κυριολεκτικά ένα κλουβί. Οπου και να γυρίσεις το βλέμμα αντικρίζεις κάγκελα. Το προαύλιο όπου κάνουν διάλειμμα οι τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού - είναι ζήτημα αν ξεπερνά το μέγεθος ενός μεγάλου δωματίου - είναι από παντού περιφραγμένο, ενώ το δάπεδο είναι ιδιαίτερα ολισθηρό. Φέτος, μάλιστα, με έξοδα του Συλλόγου Γονέων, αγόρασαν στρώματα γυμναστικής και «έντυσαν» τις κολόνες και τα δοκάρια για να μην χτυπάνε τα παιδιά, που με το ζόρι χωράνε στο χώρο, πόσο μάλλον να παίξουν ή να τρέξουν. «Τρέμει η ψυχή μας μήπως χτυπήσει κανένα παιδί. Πριν λίγο καιρό ένα κοριτσάκι χτύπησε στα κάγκελα και έβγαλε τον ώμο του», λέει στον «Ρ» ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων «Παρθενώνας».

Οι τάξεις «κρατάνε υγρασία» και τα σώματα του καλοριφέρ είναι πολύ μικρά, κάτι που σε συνδυασμό με τα παμπάλαια κουφώματα, κάνουν τις τάξεις σωστό ψυγείο. «Τις πρώτες ώρες κρατάμε τα παιδιά με τα μπουφάν τους. Ξεπαγιάζουν. Αγοράσαμε με δικά μας έξοδα αερόθερμα, μα όταν τα θέτουμε σε λειτουργία πέφτει η ασφάλεια...», λένε οι δάσκαλοι. Την ίδια στιγμή, υπάρχει εγκατάσταση φυσικού αερίου, όμως δεν μπορεί να γίνει σύνδεση, καθώς το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη και δε δέχεται να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενοίκιο που καταβάλλει η Νομαρχία Αθήνας για αυτό το «ερείπιο» είναι 1.761 ευρώ το μήνα.

«Εχει βρεθεί οικόπεδο για απαλλοτρίωση, όμως "κολλάει" η διαδικασία σε νομικά προβλήματα. Με αυτές τις προφάσεις μένει άλυτο το πρόβλημα εδώ και μια δεκαετία. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε χώρο για γήπεδο και μέσα σε ενάμιση χρόνο βρέθηκε. Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους. Και στην περιοχή του 3ου δημοτικού διαμερίσματος Αθήνας υπάρχει σχολικό κτιριακό πρόβλημα και συνεχώς οξύνεται. Οι ελεύθεροι χώροι, τα οικόπεδα που θα μπορούσαν να ανεγερθούν κτίρια, συνεχώς λιγοστεύουν, ο πληθυσμός αυξάνεται και στο μέλλον το πρόβλημα θα διογκωθεί απίστευτα», εξηγεί ο Δ. Παπαδημητρίου.

ΚΝΕ - ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Προετοιμασίες για τα «αγωνιστικά Κούλουμα»

Στην οργάνωση και προπαγάνδιση της πρωτοβουλίας για «αγωνιστικά κούλουμα» στην Πάρνηθα την Καθαρά Δευτέρα 10 Μάρτη έχουν ριχτεί, με όλες τους τις δυνάμεις, οι Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ.

Ο χώρος της εκδήλωσης στους πρόποδες του βουνού (16η στάση Λεωφόρου Πάρνηθος) έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται από τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ με σύνθημα «Δράση για την προστασία της Πάρνηθας».

Το κάλεσμα της συμμετοχής στην εκδήλωση ήδη έχει απλωθεί σε κάθε γειτονιά της ευρύτερης περιοχής: Με λαγάνες, χαρταετούς και με το γλέντι που θα στηθεί από τα συγκροτήματα, που θα συμμετέχουν με λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, να δηλώσουν εκεί από το ίδιο το βουνό την ανάγκη να παλέψουν για την προστασία του.

ΠΚΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο του αγώνα η φοιτητική μέριμνα

Πέτυχαν μείωση τιμών στο κυλικείο της Φυσικομαθηματικής

Να πέσουν αισθητά οι τιμές στο κυλικείο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ κατάφεραν οι φοιτητές μαζί με την Πανσπουδαστική ΚΣ, μετά τη διήμερη κατάληψη που έκαναν στο κυλικείο στις αρχές της βδομάδας.

Οπως κατήγγειλε η ΠΚΣ, «η κατάσταση με τις τιμές στα κυλικεία των σχολών έχει φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα, αφού η ακρίβεια σε προϊόντα που έχει ανάγκη ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μέρας στη σχολή "σπάει κόκαλα"». Γενικά η φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, οικονομική βοήθεια σε ασθενέστερους οικονομικά φοιτητές κ.ά.) απαξιώνεται με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των πρυτανικών αρχών, που απ' τη μια πετσοκόβουν το κυρίαρχο λαϊκό δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενώ απ' την άλλη παραδίδουν «φιλέτα», τους χώρους του πανεπιστημίου, στα ιδιωτικά συμφέροντα, με θύματα τους φοιτητές.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές σε συντονισμένο αγώνα, σε ευθεία ρήξη με τις αιτίες που οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τις λαϊκές οικογένειες.

ΚΝΕ
Περιοδείες στα νυχτερινά σχολεία

Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει το επόμενο διάστημα περιοδείες στελεχών της Οργάνωσης στα Νυχτερινά Σχολεία για να συζητήσει τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό με τους νυχτερινούς μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 7 Μάρτη στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου θα περιοδεύσει ο Γ. Δάφνης, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ