ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνέχιση σφαγής και ... «διάλογο» θέλουν οι ΗΠΑ

Να κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά το ότι ο ισραηλινός στρατός αιματοκυλίζει τη Γάζα με νέα επιδρομή, ζήτησε προκλητικά η Ράις από τους Παλαιστίνιους

Η τραγική εικόνα με τη σορό του βρέφους των 20 ημερών περιγράφει τη θηριωδία που ζουν οι Παλαιστίνιοι

Associated Press

Η τραγική εικόνα με τη σορό του βρέφους των 20 ημερών περιγράφει τη θηριωδία που ζουν οι Παλαιστίνιοι
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέα εισβολή πραγματοποίησαν, χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις, στο Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παρά τις υποκριτικές διαβεβαιώσεις περί «καλών προθέσεων» και το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία εκτόξευση ρουκετών το τελευταίο 24ωρο. Αποχωρώντας, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα άφησαν πίσω τους έναν μαχητή της «Τζιχάντ» νεκρό, καθώς και ένα κοριτσάκι μόλις 20 ημερών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι πολίτες.

Παρ' όλα αυτά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της, επέμεινε στις προκλητικές της πιέσεις για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, καθιστώντας σαφές ότι «δεν είναι προαπαιτούμενο να επιτευχθεί εκεχειρία», όρο που, τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι, έθετε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και απέρριπτε η ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δοθεί χρόνος στη «Χαμάς» να «αναδιοργανωθεί». Η Ράις, μετά τις συναντήσεις της με τον Αμπάς και τον Ολμέρτ, είχε, χθες, επαφές με τους Παλαιστινίους διαπραγματευτές Σάεμπ Ερακάτ και Αχμάντ Κορέι, όπως και με την Ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι, όπως και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ. Στον κύκλο της άσκησης πιέσεων εισήλθε, χθες, και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώνοντας αισιόδοξος για την πιθανότητα επίτευξης «οριστικής ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας» μέχρι το πέρας της θητείας του, στα τέλη του χρόνου.

Αργά το απόγευμα, από την παλαιστινιακή προεδρία εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου επαναλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις είναι στρατηγική επιλογή των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν παραμένει σε ισχύ ο όρος της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία φέρεται να εξετάζει διάφορα σενάρια για τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά την αναχώρηση της Κοντολίζα Ράις. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται σχέδια ολικής χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα και επανακατοχή, για σημαντικό χρονικό διάστημα, των βορείων εδαφών της. Τέλος, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον είχε, ήδη, από τις αρχές του 2006 οπότε εκλέχτηκε η «Χαμάς», συναινέσει σε ισραηλινά σχέδια ανατροπής, με διάφορους τρόπους, ακόμη και με στρατιωτική βία, της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Διαγκωνισμοί» για το πετρέλαιο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Μάλικι έλαβε, χτες, το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας να διαπραγματευτεί με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες διετείς συμφωνίες για την ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού και εκμετάλλευση πέντε πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας. Στόχος είναι, όπως υπογραμμίστηκε, η αύξηση κατά 500.000 βαρέλια της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής, που σήμερα κυμαίνεται στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Η Βαγδάτη, που δήλωσε ότι θα «πληρώσει» τις εταιρείες με τις οποίες, τελικά, θα συμφωνήσει, «με πετρέλαιο και όχι με μετρητά», είχε απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ανταποκρίθηκαν, μέχρι τις 18 Φλεβάρη οπότε έληξε η προθεσμία, 70 πετρελαϊκές εταιρείες, με εκπροσώπους των οποίων έχουν γίνει, ήδη, δύο επαφές. Μεταξύ αυτών, διέρρεε ότι οι μεγαλύτερες προσφορές έγιναν από τη βρετανο-ολλανδική «Royal Dutch Shell», τη βρετανική BP και τις αμερικανικές «ExxonMobil» και «Chevron». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκκρεμεί η υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των πετρελαϊκών πόρων της χώρας και την κατανομή των κερδών.

Παράλληλα, χτες μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής επίσκεψης Αχμαντινετζάντ, ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη για να συζητήσουν για την ιρακινή ασφάλεια. Στο βορρά, πάντως, ιρακινές πηγές υποστήριζαν ότι τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιδρομές πέριξ του Ιρμπίλ κατά θέσεων Κούρδων ανταρτών.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αλληλοκατηγορίες

ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε αλληλοκατηγορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών κατέφυγαν χτες το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, μετά το νέο γύρο εχθροπραξιών που σημειώθηκαν στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη ήρθαν μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει βία, ώστε να επανακαταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάπαυση πυρός το 1994.

Το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχος των ΗΠΑ, από τη μεριά του, κατηγορεί την Αρμενία ότι προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις εσωτερικές εντάσεις σε έναν εξωτερικό εχθρό, μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, σημαδεύτηκαν από νοθεία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και να βρουν το θάνατο 8 άνθρωποι.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Να σταματήσουν οι Ισραηλινοί εγκληματίες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καταγγέλλει με αγανάκτηση το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό των Παλαιστινίων, οι οποίοι δε ζητούν τίποτα περισσότερο από το να ζουν σε ένα δικό τους ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Η δολοφονία αμάχων και πολύ περισσότερο μικρών παιδιών αποτελεί στυγερό έγκλημα και ντροπή για ολόκληρη την ανθρωπότητα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΠΟΑΟ και απαιτεί: Οι νεοναζί εγκληματίες Ισραηλινοί να σταματήσουν πάραυτα τις δολοφονικές επιδρομές. Επίσης καταγγέλλει όσους βρίσκονται πίσω τους - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ - οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να ανέχονται και ενθαρρύνουν τους εγκληματίες επεμβασίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ, αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά και να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών φονικών επιδρομών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Να καταγγείλει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών για τη Μέση Ανατολή.

  • Την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και την απαίτηση για άμεσο τερματισμό της σφαγής στη Γάζα εκφράζει με ψήφισμά του, μετά από πρόταση της ΠΚΣ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Σπουδαστών της Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας.
ΚΡΙΜΑΙΑ
Μαζικές αντι-ΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις

ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ.--

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στη Συμφερούπολη από την οργάνωση της Κριμαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Οπως ανέφερε ο Γιούρι Ακσιούτιν, Β' γραμματέας της Επιτροπής της Κριμαίας του ΚΚ, η συμμετοχή των κομμουνιστών και των οπαδών αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς θα καταφτάσουν απ' όλη την Κριμαία και πρόσθεσε ότι με βάση την απόφαση της ΚΕ του Κόμματος, σχεδιάζονται μαζικές αντι-ΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του Μάρτη.

ΙΡΑΝ
«Καρότο» από τη Ρωσία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Να εξετάσει σοβαρά τα οικονομικά και διπλωματικά κίνητρα καθώς και τις προτάσεις παροχής τεχνολογικής υποστήριξης που της προσφέρονται ως αντάλλαγμα για τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, κάλεσε την ιρανική ηγεσία ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ. Ο Βιτάλι Τσούρκιν τόνισε ότι η Τεχεράνη «θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πλέον δε διαπραγματεύεται μόνο με τις Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, αλλά ότι σε αυτές έχουν προστεθεί η Ρωσία και η Κίνα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι «η σύνθεση αυτή» είναι ευνοϊκότερη για τις ιρανικές επιδιώξεις. Διευκρίνισε, δε, ότι πλέον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ούτε από την Ουάσιγκτον, η Μόσχα να προμηθεύει με πυρηνικό καύσιμο το Ιράν, έτσι ώστε να συνεχίσει και να επεκτείνει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα.

Θεωρητικώς αυτό το «πακέτο κινήτρων» ανέλαβε να παρουσιάσει στην ιρανική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, χωρίς, όμως, να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, πάντως, διαμήνυσε ότι δε θα συζητήσει τίποτε για το πυρηνικό πρόγραμμα, εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ