ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες της ΕΕ

Φιλοξενείται από το ΚΚΕ στις 14-15 Μάρτη

Στις 14-15 Μάρτη το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ με θέμα: «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος».

Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή πείρας από τους αγώνες και τις αντιστάσεις των λαών και το ρόλο των κομμουνιστικών και άλλων αντικαπιταλιστικών δυνάμεων σε θέματα, όπως: Η απόρριψη της νέας Ευρωσυνθήκης, η Κοινωνική Ασφάλιση, η «Πράσινη βίβλος για τις εργασιακές σχέσεις», η λεγόμενη ευελφάλεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιταχυνόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, οι τρομονόμοι, η ΝΑΤΟική «αντιπυραυλική ασπίδα», τα ζητήματα της Παιδείας, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Η συνάντηση αποσκοπεί επίσης στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών που να αναδεικνύουν τη λύση προς όφελος των λαών, που να οδηγεί στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες κομμάτων από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Τουρκία και Τσεχία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και τις ίδιες θέσεις

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια

Eurokinissi

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημ. Χριστόφιας, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για να συζητήσουν τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και την κατάσταση στην υπόλοιπη περιοχή των Βαλκανίων. Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος συνοδευόταν από τον Δημ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ορ. Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε τα παρακάτω:

«Εχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές, αλλά βεβαίως σήμερα βρίσκεται εδώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Κύπρου. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να επαναλάβουμε ότι μπορεί πάντα να υπολογίζει στη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος και βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος - να το πω έτσι - και στις ίδιες θέσεις και με τη θέση που έχει η Προεδρία της Κύπρου.

Βεβαίως, η υπόθεση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από τη σωστή στάση είτε της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας είτε του ίδιου του προέδρου, εξαρτάται όπως ξέρετε από πάρα πολλούς παράγοντες. Αλλά, τουλάχιστον, είμαστε βέβαιοι ότι από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρχει μια σταθερή προσπάθεια για την επίλυση αυτού του προβλήματος που χρονίζει πάρα πολύ. Και όταν ένα πρόβλημα δε λύνεται μέσα στο χρόνο του, τα πράγματα περιπλέκονται.

Απ' την άλλη πλευρά είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε γενικότερα για τις εκτιμήσεις που κάνουμε για τις εξελίξεις και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ξέρετε πολύ καλά ότι το ΚΚΕ συγκεντρώνει την προσοχή του κυρίως στο θέμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην περιοχή η δημιουργία αυτού του προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο. Και με την ευκαιρία θέλω να πω, αν ήταν κάτι που έχει αξία ο ελληνικός λαός να βγει στους δρόμους, είναι η συνολική κατάσταση στα Βαλκάνια και να μην απομονώνεται το ζήτημα στο όνομα της γειτονικής χώρας. Θεωρούμε ότι η απομόνωση αυτού του προβλήματος, η ονοματολογία, αποπροσανατολίζει και δεν οξύνει την επαγρύπνηση του ελληνικού λαού για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Με την ευκαιρία θα πω ότι εμείς είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας με στρατεύματα στην περιοχή και κανονικά ο Ελληνας πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση, έπρεπε να έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Δε νομίζουμε ότι πρέπει να βάλει το ζήτημα αυτό σε αντάλλαγμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν νομίζει πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ικανοποιητική, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Αν το πάρουμε τώρα διαχρονικά και σε όλη την πορεία, εμείς θεωρούμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν πάντα ό,τι τους αναλογούσε στο ζήτημα αυτό. Δυστυχώς η Ελλάδα, όπως ξέρετε, κινείται μέσα σε ορισμένα πλαίσια, που πολλές φορές αποπροσανατόλιζαν οι κυβερνήσεις και η σημερινή και η προηγούμενη, ότι επίκειται λύση, ενώ είναι ένας πολύ σκληρός αγώνας. Πάντως, δεν ξεχνάμε ότι κύριοι υπεύθυνοι δεν είναι ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο. Είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ. Το πρόβλημα είναι διεθνές. Επρεπε να έχει λυθεί με βάση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και εν πάση περιπτώσει μια Τουρκία μόνη της δεν μπορεί να σέρνει το χορό σε ένα ζήτημα σαν το Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ από τους Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο και Π. Μπεγλίτη και με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από τους Αλ. Αλαβάνο, Γ. Μπανιά και Π. Τριγάζη. Επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων της Ελλάδας. Νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα. Σήμερα ο Δ. Χριστόφιας συναντάται με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ανταλλαγή απόψεων για τη λύση του Κυπριακού

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών, δίχως χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Κ. Καραμανλής και Δ. Χριστόφιας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και τη συνεννόησή τους ενόψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους, ενώ σύμπτωση υπήρξε και στο πλαίσιο και στους στόχους των νέων πρωτοβουλιών. «Ασφαλώς η θέση μας παραμένει σταθερή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να στοχεύουν στην υλοποίηση της μοναδικής υπογεγραμμένης αυτή τη στιγμή συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αυτήν της 8ης Ιουλίου 2006», τόνισε ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Θα τιμήσω την υπογραφή του προκατόχου μου κ. Παπαδόπουλου. Εύχομαι και ελπίζω ότι και ο κ. Ταλάτ να τιμήσει τη δική του υπογραφή κάτω από τη συμφωνία», συμπλήρωσε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «ο χρόνος σίγουρα δε λειτουργεί υπέρ μας, αλλά ούτε και υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με τα τετελεσμένα που δημιουργούνται δε νομίζω να ευνοούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ευνοούν ένα ξένο κράτος».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ' επανάληψη ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν ισχύει πλέον και ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να προβλέπει και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Απέρριψαν επίσης τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και την επιδιαιτησία - «αυτό πια είναι κάτι σαν βρικόλακας για μας», είπε ο Δ. Χριστόφιας - ενώ τόνισαν ότι «η αποστρατικοποίηση παραμένει κοινός στρατηγικός στόχος Ελλάδας και Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, συμφωνήθηκε να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία ώστε, όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, «να προωθήσουμε την κοινή υπόθεση της υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία». «Και εμείς πιστεύουμε ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας μπορεί να είναι ένας βοηθητικός παράγοντας για να έχουμε μια λύση βιώσιμη και δίκαιη στις συνθήκες και λειτουργική», τόνισε.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Ραμάλα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, θα πάρει μέρος στο 4ο Συνέδριο του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης που πραγματοποιείται στη Ραμάλα στις 6 και 7 Μάρτη. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει και να εκφράσει την αδελφική αγωνιστική αλληλεγγύη των κομμουνιστών και του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος της Ελλάδας προς τον παλαιστινιακό λαό, καθώς και την καταδίκη των νέων εγκληματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και το συμβούλιο των ΤΕΙ Αθήνας, στις 12.00 το μεσημέρι. Στη 1.00 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής των ΤΕΙ, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».

Αύριο, Παρασκευή, 7/3

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Κεντρικό θέμα της περιοδείας είναι: Η πρόταση του ΚΚΕ για την προστασία της μητρότητας, για τα προβλήματα των υπηρεσιών Υγείας στις γυναίκες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- 9.00 π.μ.: Συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

-- 9.30-11.00 π.μ.: Περιοδεία στους χώρους του Νοσοκομείου.

-- 11.00 π.μ.: Συνάντηση με το Σωματείο.

-- 11.15 π.μ.: Ομιλία - συζήτηση με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου στην αίθουσα του Σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ