ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διευρύνονται οι αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό

Συνεχίζουν τις απεργίες τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και σε άλλους κλάδους. Απεργία από σήμερα και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Συγκέντρωση του Συντονιστικού στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια

Η αστυνομία επιχείρησε χτες να αποτρέψει την είσοδο των απεργών στα δικαστήρια, όπου δικαζόταν η προσφυγή της ΔΕΗ ΑΕ σε βάρος τους
Η αστυνομία επιχείρησε χτες να αποτρέψει την είσοδο των απεργών στα δικαστήρια, όπου δικαζόταν η προσφυγή της ΔΕΗ ΑΕ σε βάρος τους
Στην πέμπτη μέρα απεργίας για το Ασφαλιστικό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενώ την Τετάρτη 12 Μάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει για την επανεκτίμηση της κατάστασης. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες, όμως μπροστά στην πίεση των εργαζομένων αναβλήθηκε για σήμερα.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στο χώρο των δικαστηρίων ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Δ. Κουμπούρης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Θ. Ευθυμίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Σήμερα, θα γίνει νέα συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στις 12 το μεσημέρι. Λόγω της απεργίας έχουν βγει εκτός λειτουργίας 16 μονάδες της ΔΕΗ. Τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ και την ποινικοποίηση του αγώνα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία».

Με καθολική σχεδόν συμμετοχή των εργαζομένων συνεχίζεται η απεργία στους ΑΗΣ και τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλες τις μονάδες και τα καταστήματα της ΔΕΗ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο λεκανοπέδιο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία καθημερινά ομάδες περιφρούρησης με μπροστάρηδες τα στελέχη του ΠΑΜΕ βρίσκονται στις πύλες των ΑΗΣ και τα ορυχεία. Στο μεταξύ, τραμπούκικη επίθεση από ιδιοκτήτη επιχείρησης που έμεινε για λίγο χωρίς ρεύμα, δέχτηκαν χτες το πρωί εργαζόμενοι της ΔΕΗ και στελέχη του ΠΑΜΕ στην Κατερίνη, στη διάρκεια της πρωινής απεργιακής περιφρούρησης, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ.

Αλλες κινητοποιήσεις

Στα υπόλοιπα απεργιακά μέτωπα:

  • Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό ξεκινούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Σήμερα θα γίνει 24ωρη απεργία, αποχή από τις εργασίες 8 - 10 του Μάρτη, 48ωρη απεργία 11 και 12 του Μάρτη. Σήμερα το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.
  • Συνεχίστηκε χτες η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας παρά την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Σήμερα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα 24ωρη. Επίσης, η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στα ντίλινγκ ρουμ όλων των τραπεζών για σήμερα, τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 12 Μάρτη και 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Μάρτη. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και ΠΑΣ - αποδέχτηκαν να οριστεί προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές του κεφαλαίου. Τη στάση αυτή κατήγγειλε η ΕΣΑΚ που είχε καταθέσει πρόταση να μην οριστεί προσωπικό ασφαλείας και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη το ΔΣ του Συλλόγου, η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ.
  • Απεργία και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των εργαζομένων στο υπουργείο Απασχόλησης και στους εποπτευόμενους οργανισμούς.
  • Σε 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Μάρτη κατεβαίνουν οι Μηχανικοί της χώρας.
  • Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν στις 12 και 13 Μάρτη οι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές.
  • Νέα 24ωρη διοργανώνουν στις 12 Μάρτη οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προκλητική εκτόξευση των κερδών

Το «Υγεία ΑΕ» ανακοίνωσε δωδεκαπλασιασμό των κερδών για το 2007

Το στίγμα της απίστευτης κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα Υγείας αποτυπώνουν οι χτεσινές ανακοινώσεις του «Ομίλου Υγεία» για το 2007, επιβεβαιώνοντας έτσι την προκλητική συνδρομή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με την πολιτική τους εξασφάλισαν μέση απόδοση των κεφαλαίων μεγαλύτερη του 128% (!) την περίοδο 2002-2006. Στον «Ομιλο Υγεία» υπάγονται το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία ΑΕ» και τα Μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ». Τα αποτελέσματα για το 2007 είναι τα εξής:

  • Το «Υγεία ΑΕ» δωδεκαπλασίασε τα κέρδη του σε σχέση με το 2006, καθώς αύξησε κατά 1.096% τα ενοποιημένα κέρδη, που ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ.
  • Σε επίπεδο Ομίλου - δηλαδή και στις τρεις μονάδες - τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν - σε σχέση με το 2006 - κατά 107% και ανήλθαν σε 24 εκατ. ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, ότι περίπου τα μισά κέρδη (24-12,3 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τα δυο μαιευτήρια. Με άλλα λόγια, η κερδοφορία οφείλεται στην εκμετάλλευση της μητρότητας.

Σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών στον Ομιλο ανήλθε σε 130,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 37,8%, έναντι 94,6 εκατ. ευρώ το 2006. Σε εταιρικό επίπεδο αυξήθηκε κατά 15% και ανήλθε σε 107,7 εκατ. ευρώ, έναντι 93,6 εκατ. ευρώ το 2006. Σημειώνουμε ότι ο κύκλος εργασιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας από 508 εκατ. ευρώ το 1996 έφτασε σε 1.544,5 εκατ. ευρώ το 2006, που σημαίνει ότι είχε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 13,2%.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΙΕΡΙΑ: Την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Κατερίνης να μειώσει από τρεις σε δυο τους γιατρούς στις εφημερίες στα Κέντρα Υγείας Λιτοχώρου και Αιγινίου, καταγγέλλει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και καλεί το λαό της Πιερίας και ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών Αιγινίου και Λιτοχώρου να αντιδράσουν και να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα από αυτήν την εξέλιξη.

«ΣΠΡΙΝΤΕΡ» - ΚΡΗΤΗ: Με τον αποκλεισμό των δυο καταστημάτων της αλυσίδας «Σπρίντερ» στο Ηράκλειο και με μαζικές εξορμήσεις με πανό στα καταστήματα του Ρεθύμνου και των Χανίων, εργαζόμενοι και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απαίτησαν χτες την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης που διώκεται επειδή συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καλούσε τους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΝΑΡΑ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την επόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στο κλωστήριο «Γ» του Λαναρά στη Νάουσα, εάν δεν πληρωθούν σήμερα την εξόφληση του Γενάρη. Στο μεταξύ, μετά από τη συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων όλων των εργοστασίων του ομίλου «Ενωμένα Κλωστήρια», ορίστηκε τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία, την επόμενη Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Απασχόλησης.

ΕΜΠΟΡΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην επέκταση του ωραρίου καλεί τους εμποροϋπάλληλους, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας τον κίνδυνο, με Δούρειο Ιππο τον νομάρχη να επιβληθούν οι αξιώσεις των μεγαλεμπόρων για 6 εργάσιμες Κυριακές το χρόνο και αφαίρεση της κυριακάτικης αργίας, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλους κλάδους.

Απέκλεισαν το Πορθμείο στο Πέραμα

Αγωνιστικό αναβρασμό ανάμεσα στους κατοίκους του Περάματος έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ, καθώς αυτόματα η πόλη τους θα τεθεί υπό την πολιορκία των πολυεθνικών. Χτες απέκλεισαν επί τρεις ώρες το πορθμείο Πέραμα - Σαλαμίνα, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και πρώην δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, ανέδειξε την ανάγκη της συστράτευσης, όλων των εργαζομένων και των κατοίκων των δήμων που πλήττονται από την έφοδο των μονοπωλιακών μεγαθηρίων στα λιμάνια, την ανάγκη της συγκρότησης του μετώπου πάλης, με προοπτική «την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή τη μέρα που θα γίνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

ΟΒΣΑ
Να ανακληθεί η αύξηση των εισφορών

Με μια δυναμική και μαζική παρουσία έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας διαμαρτυρήθηκαν για την υπέρογκη αύξηση των εισφορών που επέβαλε η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον διοικητή του ΟΑΕΕ Κ. Κόντο και ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης για αύξηση των εισφορών κατά 8% και 13% (κλάδος σύνταξης και Υγείας, αντίστοιχα). Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι η απόφαση οφείλεται στο έλλειμμα κρατικής χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος επισήμανε ότι με τη νέα αύξηση επιβαρύνονται σημαντικά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και απειλούνται με λουκέτο αρκετές μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, είναι ήδη μεγάλο το πρόβλημα των ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν την ίδια τους την ασφάλιση. Πρόσφατα, η διοίκηση του ΟΑΕΕ προχώρησε και σε χρήση των αποθεματικών του Ταμείου για την πληρωμή συντάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ