ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ενα χρόνο ... παράταση
  • Η ΠΓΔΜ παραμένει «κοντά» στο ΝΑΤΟ και περιμένει να ενταχθεί του χρόνου
  • Μέσα σε αυτό το διάστημα η Αθήνα ελπίζει πως μπορεί να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις

Στη χτεσινή «άτυπη» Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ άρχισε και επισήμως να κινείται στους δαιδάλους των συμμαχικών διαδικασιών. Οι σύμμαχοι επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Ομως, αυτό, τυπικά, μπορεί να γίνει μόνο με ομόφωνη απόφαση. Κάτι τέτοιο, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, δεν μπορεί να συμβεί, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι δε θα επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, «αν προηγουμένως δε βρεθεί μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Το γεγονός αυτό, πάντως, δε σημαίνει ότι θα τερματιστεί η πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα υπάρξει τελικά μια αναβολή προκειμένου να δοθεί χρόνος για συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Οι συνομιλίες αυτές, αν και δεν έχουν χρονοδιάγραμμα, θεωρείται ότι οι Αμερικανοί ζητούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Τότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μηνύματα πίεσης προς την ΠΓΔΜ έστειλαν, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος Ολι Ρεν, και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε από την πλευρά του ότι εάν η Ελλάδα πει «όχι» στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημαίνει και «όχι» προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και προς όλες τις άλλες χώρες οι οποίες «υποστηρίζουν την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Συμμαχία». Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποφεύγει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, προσέθεσε όμως ότι η χώρα του «έχει κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προτίθεται να δημοσιεύσει πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες για την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Μακεδονία αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Μπότσεφσκι.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, δε θέλησε να κάνει σχόλιο για τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ΠΓΔΜ. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση αν θεωρεί διχαστικές τις αναφορές που έγιναν στα συλλαλητήρια.
Στην αγωνιζόμενη Παλαιστίνη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρίσκεται στη Ραμάλα, στο Συνέδριο του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

Με μεγάλη διαδήλωση στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ξεκίνησε χθες το πρωί το 4ο Συνέδριο του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, όπου συμμετείχαν οι σύνεδροι, οι διεθνείς αντιπροσωπείες και χιλιάδες κόσμου, που καταδίκασαν την ισραηλινή βαρβαρότητα στη Λωρίδα της Γάζας και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που έχουν στόχο τους λαούς που αντιστέκονται. Το ΚΚΕ συμμετείχε τόσο στη διαδήλωση όσο και στο συνέδριο, με αντιπροσωπεία του, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η πορεία κατέληξε στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, όπου κυριαρχούσαν οι κόκκινες σημαίες και αυτές της Παλαιστίνης και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στην εκδήλωση αυτή, παραβρέθηκαν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της «Χαμάς». Χαιρετισμό απηύθυνε και καταχειροκροτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚ Ισραήλ. Με ενθουσιασμό καλωσόρισαν οι Παλαιστίνιοι τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Κύπρου, μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια. Ακόμα χαιρέτισαν εκπρόσωποι από το Ιορδανικό ΚΚ και το ΚΚ Κίνας. Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του Γαλλικού ΚΚ, της «Αριστεράς» Γερμανίας, του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας, του ΚΚ Βρετανίας, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας, του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.

Οι αντιπρόσωποι το απόγευμα μετέβησαν σε ξενοδοχείο της πόλης όπου ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου. Εκ μέρους των διεθνών αντιπροσωπειών στο συνέδριο χαιρέτισε ο γραμματέας του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ, Μπλέιντ Ντζιμάντε.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ είναι προγραμματισμένη και συνέντευξη Τύπου μαζί με τις διεθνείς αντιπροσωπείες, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και η καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ, ενώ θα γίνουν επισκέψεις στο τείχος, με το οποίο προσπαθεί το Ισραήλ να στραγγαλίσει τον παλαιστινιακό λαό, και σε αποκλεισμένα χωριά.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Βαθαίνει το ενδοκυβερνητικό ρήγμα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με 15 ψήφους κατά και 7 υπέρ το σερβικό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε χτες το σχέδιο απόφασης του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του (συγκυβερνώντος...) «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα για συνέχιση των σχέσεων Βελιγραδίου - ΕΕ υπό την προϋπόθεση πως οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν «σαφώς και ομόφωνα» το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η απόρριψή της απ' τα φιλοδυτικά κόμματα («Δημοκρατικό Κόμμα», G-17, Φιλελεύθερο Κόμμα) του κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται πως δε θα αποτρέψει τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης απ' το να την ψηφίσουν στη Βουλή, όπου διαθέτουν πλειοψηφία. «Η απόφαση θα υιοθετηθεί απ' τη Βουλή και θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του εκπροσώπου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Αλεξάντερ Βίτσιτς. Ωστόσο, ο Σέρβος Πρόεδρος (και ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος») Μπόρις Τάντιτς υποστήριξε ότι τα 15 στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν ως ισάριθμοι υπουργοί στην κυβέρνηση θα αψηφήσουν σε μία τέτοια περίπτωση την απόφαση της Βουλής γιατί «η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πολιτικές και αποφάσεις που παίρνονται από μία πλειοψηφία που δεν είναι κυβέρνηση»...

Στο μεταξύ, το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο Κοσσυφοπεδίου ζήτησε επειγόντως συνάντηση με τους Τάντιτς και Κοστούνιτσα, σημειώνοντας ότι οι αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα και αδυνατίζουν ένα κοινό μέτωπο δράσης που θα εξασφαλίζει την επιβίωση όλων των Σέρβων και του σερβικού κράτους στην περιοχή.

Παράλληλα, η Ισλανδία έγινε χτες η τελευταία χώρα που αναγνώρισε ως τώρα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα
Σήμερα Παρασκευή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Κεντρικό θέμα της περιοδείας είναι: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την προστασία της μητρότητας, για τα προβλήματα των υπηρεσιών υγείας στις γυναίκες».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- 9 π.μ: Συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

-- 9.30 - 11 π.μ: Περιοδεία στους χώρους του Νοσοκομείου.

-- 11 π.μ: Συνάντηση με το σωματείο.

-- 11.15 π.μ: Ομιλία - Συζήτηση με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου στην αίθουσα του Σωματείου.

Αύριο, Σάββατο

Συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στις 10.30 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Την Καθαρά Δευτέρα

Στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παρευρεθεί στα «Αγωνιστικά Κούλουμα» που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της «Δράσης για την Πάρνηθα». Η εκδήλωση θα γίνει στη Λ. Πάρνηθος, στο ύψος της 16ης στάσης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση παζαρεύει το όνομα με άλλα ανταλλάγματα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Κατά την ομιλία της χτες στο ΤΕΙ Αθήνας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης:

«Να πάρουμε τώρα τι γίνεται στα Βαλκάνια, που υπάρχουν προϋποθέσεις να ανάψει η φωτιά του πολέμου. Καμώνεται η κυβέρνηση ότι "σηκώνει κεφάλι", θα βάλει βέτο κλπ. Δε λέμε, να το βάλει. Αλλά για να πιάσει το βέτο, πρέπει να έχεις γενικότερη πολιτική αντίθεσης με το ΝΑΤΟ. Γιατί, αν από τη μια ενισχύεις το ΝΑΤΟ - και, όπως λέει η κα Μπακογιάννη, εμείς είμαστε 55 χρόνια φίλοι και σύμμαχοι όλα σας τα έχουμε δώσει - όταν βάζεις το βέτο δεν είναι τίποτα άλλο παρά σαν να λες: Δώσε μου το όνομα, για να σου δώσω ανταλλάγματα αλλού. Θα έπρεπε να πει: Αποσύρω τα στρατεύματα από το Κόσσοβο, τη Βοσνία κλπ. Αλλά το αντίθετο θα κάνει. Θα πει δώστε μου το όνομα και θα στείλω περισσότερα».

Συνάντηση ΚΚ και άλλων δυνάμεων από χώρες της ΕΕ

Με θέμα «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος», θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 του Μάρτη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ, στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες κομμάτων από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Τουρκία και Τσεχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ