Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Βαθαίνει το ενδοκυβερνητικό ρήγμα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με 15 ψήφους κατά και 7 υπέρ το σερβικό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε χτες το σχέδιο απόφασης του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του (συγκυβερνώντος...) «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα για συνέχιση των σχέσεων Βελιγραδίου - ΕΕ υπό την προϋπόθεση πως οι Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν «σαφώς και ομόφωνα» το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η απόρριψή της απ' τα φιλοδυτικά κόμματα («Δημοκρατικό Κόμμα», G-17, Φιλελεύθερο Κόμμα) του κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται πως δε θα αποτρέψει τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης απ' το να την ψηφίσουν στη Βουλή, όπου διαθέτουν πλειοψηφία. «Η απόφαση θα υιοθετηθεί απ' τη Βουλή και θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του εκπροσώπου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Αλεξάντερ Βίτσιτς. Ωστόσο, ο Σέρβος Πρόεδρος (και ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος») Μπόρις Τάντιτς υποστήριξε ότι τα 15 στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν ως ισάριθμοι υπουργοί στην κυβέρνηση θα αψηφήσουν σε μία τέτοια περίπτωση την απόφαση της Βουλής γιατί «η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πολιτικές και αποφάσεις που παίρνονται από μία πλειοψηφία που δεν είναι κυβέρνηση»...

Στο μεταξύ, το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο Κοσσυφοπεδίου ζήτησε επειγόντως συνάντηση με τους Τάντιτς και Κοστούνιτσα, σημειώνοντας ότι οι αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα και αδυνατίζουν ένα κοινό μέτωπο δράσης που θα εξασφαλίζει την επιβίωση όλων των Σέρβων και του σερβικού κράτους στην περιοχή.

Παράλληλα, η Ισλανδία έγινε χτες η τελευταία χώρα που αναγνώρισε ως τώρα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ