Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4. Αύξηση ορίου ελάχιστων ενσήμων για περίθαλψη

Το αντιασφαλιστικό μένος της κυβέρνησης δεν αφήνει απέξω ούτε τους υποαπασχολούμενους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι νέες γενιές, οι γυναίκες, αλλά και τεράστιοι κλάδοι στους οποίους είναι καθεστώς η υποαπασχόληση, η μερική απασχόληση κάτω του τετράωρου, η περιστασιακή εργασία. Σε όλους αυτούς, η κυβέρνηση αρνείται και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς:

  • Για να έχει κάποιος κάλυψη στην Υγεία πρέπει να έχει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τουλάχιστον 100 ένσημα, από 50 που είναι σήμερα.
  • Για τους οικοδόμους τα ένσημα ασφάλισης αυξάνονται από 40 σε 80.
  • Για τις παροχές σε χρήμα θα απαιτούνται 120 ημερομίσθια, από 100 που είναι σήμερα, και για τους οικοδόμους 100 ένσημα, από 80 που ισχύει σήμερα.

Η ανατροπή αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009 και είναι σίγουρο ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τις οικογένειές τους.

Στις ανατροπές αυτές έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να φορτώσει τα μελλοντικά οικονομικά βάρη στους ίδιους τους εργαζόμενους, αντί να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν τα Ταμεία. Η παρακράτηση του 10% των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» είναι το πρώτο μέτρο, από το οποίο θα προέλθει το κεφάλαιο για το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης (!) των γενεών, που δήθεν θα χρηματοδοτήσει το σύστημα μετά το 2019. Τα άλλα μέτρα είναι η παρακράτηση του 4% από το ΦΠΑ και του 10% από την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, που θα αξιοποιηθούν για να κλείσουν τις τρύπες που άνοιξε η λεηλασία των αποθεματικών, το τζογάρισμα, αλλά και οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τους μπαταχτζήδες εργοδότες. Οσο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ