Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3. Μειώσεις συντάξεων - «πρόωρες»

Η κυβέρνηση βάζει νυστέρι και στο ύψος των συντάξεων. Σειρά αυτή τη φορά έχουν όλες οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες μειώνονται δραστικά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

  • Καμία επικουρική σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης και 10.500 ημέρες εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
  • Η μείωση θα αρχίσει το 2013 και εντός μιας οχταετίας θα πρέπει να φτάσει στο 20% με ισόποσες ετήσιες μειώσεις. Οπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, υπάρχουν ταμεία που ξεπερνά και το 40%! Στους εργαζόμενους π.χ. των ΟΤΑ (ΤΑΔΚΥ) η μείωση θα φτάσει το 37%. Στο ΤΕΑΠΟΚΑ, που ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο με τη νέα διάρθρωση θα ενταχθεί στο ΤΕΑΔΥ, η μείωση θα φτάσει το 43%!

Μειώσεις επιβάλλονται και στις κύριες συντάξεις, αφού με το νέο νόμο η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, αφού έχει θεμελιωθεί δικαίωμα και υπάρχουν οι ηλικιακές προϋποθέσεις, αυξάνεται από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος επί του ποσού της σύνταξης. Ετσι στην πενταετία η μείωση στις πρόωρες συντάξεις θα ανέρχεται στο 30% για όσους τελικά κάνουν χρήση αυτής της διάταξης. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία από κάθε σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ομως στις περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος υποχρεώνεται για διάφορους λόγους, οικογενειακή κατάσταση ή κατάσταση υγείας, να εγκαταλείψει την εργασία του, η μείωση θα είναι ανυπόφορη. Το ίδιο ανυπόφορη θα είναι και για εργαζόμενους που λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση χάνουν την εργασία τους και με τον τρόπο αυτό τους επιβάλλεται διπλή τιμωρία. Και απώλεια της εργασίας και χαμηλότερη σύνταξη εξαιτίας αυτού του λόγου.

Μάλιστα, η ποινή για κάθε «πρόωρη» αποχώρηση, που φτάνει στο 30% της σύνταξης, αρχίζει από την 1/1/2009. Η διάταξη αυτή επί της ουσίας ακυρώνει και το δικαίωμα των μητέρων με ανήλικο παιδί να φύγουν χωρίς επιπτώσεις με μειωμένη σύνταξη πριν το 2013, αφού για κάθε χρόνο «πρόωρης» συνταξιοδότησης θα επιβαρύνονται με μείωση 6% στη σύνταξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ