Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5. Ενοποιήσεις Ταμείων

Η ενοποίηση των Ταμείων προβλέπει τη σύμπτυξη των 133 υπαρχόντων φορέων ασφάλισης σε 5 Κύριας, 6 Επικουρικής και 2 Πρόνοιας. Οι όροι της κάθε επιμέρους ένταξης φανερώνουν το πλήγμα που θα δεχτούν οι ασφαλισμένοι, κύρια στον Τομέα Υγείας και σε παροχές των Ταμείων.

Μετά την ένταξη στο ΙΚΑ, μόνο οι μέχρι τώρα ασφαλισμένοι στα επιμέρους Ταμεία διατηρούν τα ισχύοντα δικαιώματα, αν και αυτά ακόμα σε πολλές περιπτώσεις, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Για όσους ασφαλιστούν μετά την ένταξη των φορέων στο ΙΚΑ, θα ισχύει η νομοθεσία του τελευταίου. Από την 1/1/2013, κάθε 3 χρόνια και για μια 10ετία, ξεκινάει η εξίσωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ. Η περιουσία, τα κεφάλαια και τα αποθεματικά των Ταμείων περνάνε στο ΙΚΑ. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τις παροχές σε είδος να μειώνονται με την ένταξή τους στο ΙΚΑ, καθώς αυτές θα εξισωθούν με των άλλων ασφαλισμένων στο Ταμείο.

Στο διπλανό πίνακα φαίνεται η νέα διάρθρωση των Ταμείων και κλάδων που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης. Γίνονται φανερές όχι μόνο «αυθαίρετες» ενοποιήσεις, αλλά και η διάλυση ολόκληρων Ταμείων που κάθε κλάδος τους υπάγεται σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Αυτές οι αυθαιρεσίες δεν είναι άσχετες με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ενθυλάκωση πόρων από τα λεγόμενα «υγιή» Ταμεία για να καλυφθούν ελλείμματα άλλων, αλλά και με την πρόθεση, μέσα από αυτή τη σαλαμοποίηση, να προβεί σε πετσόκομμα παροχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ