Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Πρώτος στόχος η δίκαιη λύση του Κυπριακού

«Η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι ο πρώτος στόχος της Προεδρίας μας». Αυτό τόνισε χτες ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Αναγνωρίζοντας, φυσικά, τις δυσκολίες που υπάρχουν και υπογραμμίζοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού θα δώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου, μετά τις συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, διαπίστωσε «πλήρη συναντίληψη» αναφορικά με τους «στρατηγικούς στόχους» αλλά και την παρούσα φάση του Κυπριακού.

«Ο μεγάλος στόχος, η μεγάλη πρόκληση είναι η επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μια πρώτη διαπίστωση των προθέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς θα γίνει κατά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Α. Ταλάτ, την οποία τοποθέτησε μεταξύ 17 και 24 του Μάρτη.

Περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας λύσης λέγοντας ότι πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να τερματίζει τον εποικισμό, να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να εξυπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Επέμεινε ότι βάση για διαπραγμάτευση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί η συμφωνία της 8ης του Ιούλη 2006, ότι ο ίδιος θα τιμήσει την υπογραφή - στη συμφωνία αυτή - του προκατόχου του Τάσσου Παπαδόπουλου και στην επικείμενη συνάντηση με τον Ταλάτ «θα διαπιστώσουμε αν είναι διατεθειμένος να τιμήσει και αυτός τη δική του». Εδωσε έμφαση στο σημείο αυτό λέγοντας ότι η υπογράμμισή του αποτελεί απάντηση σε δηλώσεις και σε γραπτά κείμενα του Ταλάτ περί επαναφοράς του «σχεδίου Ανάν» ως βάσης διαπραγμάτευσης και περί «παρθενογένεσης» της Κύπρου.

Σε ερώτηση αν έχει αντιληφθεί πιέσεις από τον αμερικανικό ή άλλον παράγοντα για μια νεκρανάσταση του προαναφερόμενου σχεδίου, απάντησε «όχι». Και ότι οι αντιπρόσωποι στην Κύπρο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν υποδεχτεί «με δυσφορία» τη θέση Ταλάτ, «ως αυτή την ώρα τουλάχιστον». Ακόμα, ότι τα ξεκάθαρα μηνύματά τους είναι πως βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι η συμφωνία της 8ης του Ιούλη 2006.

Θύμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ως "συνεταιρικό κράτος". Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, δε θελήσαμε να το πιστέψουμε και να το τιμήσουμε αυτό. Αν δεν παραδεχτούμε μερικά πράγματα θα μείνουμε κολλημένοι σε λανθασμένες συνισταμένες. Ούτε εκείνοι τίμησαν αυτόν τον συνεταιρισμό. Εγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές. Πέσαμε στις παγίδες των ξένων και φτάσαμε στο πραξικόπημα και την κατοχή, η οποία μας ταλανίζει ακόμη». Ακόμα: «Εμείς λέμε ότι αυτό που θα γίνει θα είναι συνέχιση αυτού του συνεταιρισμού, μετεξελιγμένου σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό, ενιαίο κράτος, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την "πολιτική ισότητα", για την οποία δίνουμε διαφορετική ερμηνεία εμείς και ο Ταλάτ», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων, απάντησε ότι «το μόνο σχέδιο που έχω είναι να επανενωθεί η Κύπρος. Διαχρονικά είμαστε κατά της παρουσίας, αλλά κάνω ξεκάθαρο ότι δεν έχω σχέδιο να βάλω χέρι στις βάσεις αυτή τη στιγμή». «Δεν έχω διάθεση να ανοίξω άλλα μέτωπα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Παραμένει στόχος η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού μαζί με τους Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε για το ίδιο θέμα.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας είπε ότι το βασικό ερώτημα είναι «αν η Τουρκία αναθεωρήσει τη γενικότερη στρατηγική της σε σχέση με την Κύπρο. Αν θα θελήσει να τερματίσει την επιδίωξή της για δύο κράτη τα οποία θέλει να συνενωθούν με μια συνομοσπονδία και να τερματίσει την πολιτική της αναβάθμισης του ψευδοκράτους».

Ερωτηθείς εξάλλου για την προσπάθεια απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, δήλωσε από θέση αρχής αντίθετος. Οτι η περιοχή είναι κομμάτι ιστορικό της Σερβίας. Επίσης, πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, όπως και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ως δεύτερο στόχο της Προεδρίας του χαρακτήρισε αυτό «της οικοδόμησης μιας πιο δίκαιης οικονομίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του μοντέλου της μεικτής οικονομίας που εδώ και πέντε δεκαετίες εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο. Θα επενδύσουμε στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και θα εργαστούμε για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα επιδιώξουμε τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών, καθώς και σε εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών Υγείας. Ο στόχος είναι η Κύπρος να έχει ανθηρή οικονομία για να μπορεί να στηρίξει ένα κοινωνικό κράτος που να ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες των πολιτών της χώρας».

Σημείωσε επίσης πως «στόχος μας είναι η Κύπρος να συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι συμβάλλοντας ώστε η Ενωση (σ.σ.: ΕΕ) να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο και να λειτουργεί ως παράγοντας κατίσχυσης της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέση μας είναι ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην πιο δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, αλλά και για αειφόρο ανάπτυξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγχωροχάρτι στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή (2009-07-23 00:00:00.0)
«Υπέρ της λύσης» τάσσεται ο Ταλάτ (2009-03-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2008-12-03 00:00:00.0)
Το κλειδί για την επανένωση της Κύπρου κρατά η Τουρκία (2008-06-20 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι (2008-06-07 00:00:00.0)
Κοινή συνάντηση σήμερα Παπαδόπουλου - Γκαμπάρι - Ταλάτ (2006-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ