Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βρίσκουν έδαφος και προκαλούν οι εργοδότες

Στη χτεσινή τρίτη διαπραγμάτευση, πρότειναν αυξήσεις 0,65 ευρώ μεικτά τη μέρα από 1/1/2008! «Ολοι στους δρόμους!», η απάντηση του ΠΑΜΕ

Η προκλητικότητα της μεγαλοεργοδοσίας από τη μια και η εντεινόμενη ενδοτικότητα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας από την άλλη, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής, τρίτης κατά σειρά, διαπραγματευτικής συνάντησης για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργοδότες πρότειναν διετή Σύμβαση με «αυξήσεις» αντίστοιχες των περσινών και προπέρσινων. Πιο συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για 3% «αύξηση» από την 1/1/2008, 3% από την 1/9/2008 και 4,5% από την 1/5/2009.

Ενα δεύτερο, εξίσου κατάπτυστο, «εναλλακτικό» σενάριο, προβλέπει την ποσοτική αύξηση, ίση για όλα τα κλιμάκια της μισθολογικής κλίμακας, ύψους 25 ευρώ. Δηλαδή την 1/1/2008, την 1/9/2008 και την 1/5/2009 οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 25 ευρώ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι προτάσεις των εργοδοτών οδηγούν σε «αύξηση» λιγότερο από 0,66 ευρώ μεικτά τη μέρα στους μισθούς από 1/1/2008! Στη βάση αυτής της πρότασης μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε μετά τη συνάντηση ότι «προχωράμε ομαλά, προχωράμε καλά».

Η αισιοδοξία του εκπροσώπου των μεγαλοβιομηχάνων εδράζεται στη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, όπως αποκαλύφθηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ: «Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές, που και θα πρέπει να τις δούμε, χωρίς βεβαίως να σημαίνει επ' ουδενί ότι συμφωνούμε», «(...) δεν έχουμε αγκυλώσεις σχετικά με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης», «(...) στις διαπραγματεύσεις δε μιλάς για ποσοστά με τον τρόπο που ενδεχομένως φαντάζεστε. Να ξέρετε ότι ειδικά εμείς είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και προσεκτικοί. Ακούμε τις προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, τις κρίνουμε και επ' αυτών τοποθετούμεθα», ήταν μερικά από τα όσα είπε αμέσως μετά τη συνάντηση, δείχνοντας πρόθυμος αργά ή γρήγορα να βάλει την υπογραφή του σε μια ακόμα κατάπτυστη συμφωνία.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ξεκαθάρισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει εξ ολοκλήρου τις προτάσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, που αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία για την εργατική τάξη και κάλεσε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τις γυναίκες να παλέψουμε για 1.400 ευρώ πρώτο βασικό μισθό, «γιατί θεωρούμε ότι αυτό καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». «Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις, στους δρόμους του αγώνα, θα συγκρουστούμε με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική», σημείωσε ο Γ. Πέρρος και κατέληξε: «Ολοι στους δρόμους!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ