ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πόιντ σίστεμ» για τους σύγχρονους σκλάβους

«Σταματήστε το δουλεμπόριο» (από διαδήλωση στη Βρετανία)

Associated Press

«Σταματήστε το δουλεμπόριο» (από διαδήλωση στη Βρετανία)
Μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή συρρέουν με κάθε μέσο στο Λονδίνο για να βρουν δουλειά. Οποιαδήποτε δουλειά. Γι' αυτό φροντίζουν εταιρείες ευρέσεως εργασίας. Στρατολογούν φτηνούς εργαζόμενους σε Πολωνία, Ουκρανία και αλλού. Κάνουν και λίγο τα στραβά μάτια, όταν κάποιοι δεν έχουν χαρτιά. Αυτοί είναι οι πιο υπάκουοι, επειδή φοβούνται περισσότερο. Ετσι, προκύπτουν φτηνοί και βολικοί εργάτες, απαραίτητοι σε εταιρείες που καίγονται να κρατήσουν χαμηλά το κόστος παραγωγής, για να μπορέσουν να πωλήσουν το προϊόν τους φτηνά στο σούπερ μάρκετ...

Αυτό το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο στην καρδιά του βρετανικού κτήνους αποτυπώνεται στη νέα ταινία του Κεν Λόουτς, «It's a free world» («Ελεύθερος κόσμος»). Μάλιστα, ο Λόουτς, κατά την προβολή της ταινίας στη Βρετανία, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικής κοινωνίας - ζούγκλας, ο παράνομος, φτηνός, φοβισμένος και υπάκουος μετανάστης είναι απαραίτητος στο σύστημα και στις εταιρείες, για να συμπιέσει προς τα κάτω τις αμοιβές και να διατηρήσει την παρούσα ισορροπία της οικονομίας. Το κράτος υποκρίνεται πως λαμβάνει μέτρα, ενώ ουσιαστικά αδιαφορεί. Στη Βρετανία, όπου υπάρχουν τρία κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο και τις εταιρείες εις βάρος των πολιτών».

Ξεδιαλέγοντας την ήρα από το στάρι

Η ταινία αποκτά ειδική σημασία για δύο, επιπλέον του καλλιτεχνικού γεγονότος, λόγους: Προβάλλεται ενόσω τέθηκε σε ισχύ πλέον - από την 1η Μάρτη - το νέο σύστημα ελέγχου της μετανάστευσης με ειδική μοριοδότηση, «πόιντ σίστεμ» (PBS), για τα προσόντα των εργαζομένων από χώρες εκτός της ΕΕ, αλλά και μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε για την έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας - στα τέλη του 2007 - ότι το δουλεμπόριο ανθεί στην πολιτισμένη Βρετανία.

Επισήμως, στόχος του νέου και εξαιρετικά αμφιλεγόμενου συστήματος είναι να ελεγχθεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και να καταπολεμήσει την παράνομη «λαθρομετανάστευση» και το σύγχρονο δουλεμπόριο. Επί της ουσίας όμως, αυτό που κατορθώνει είναι να το νομιμοποιεί, καθώς θεσπίζει και διά νόμου ότι οι μετανάστες πρέπει να είναι «χρήσιμοι» για την οικονομία της Βρετανίας, αλλιώς είναι απόβλητοι.

Υπερβολή; Κατά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, το PBS έχει στόχο να καταστήσει ευκολότερο για εργαζομένους με ιδιαίτερες ικανότητες, εκπαίδευση και εμπειρία το να εισέρχονται στη χώρα και οι αιτούμενοι άδειας παραμονής θα λαμβάνουν μόρια, βάσει των ικανοτήτων τους, αλλά και της «χρησιμότητας» για την οικονομία της Βρετανίας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πέντε κλίμακες:

1) Υψηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι, που μπορούν να αιτηθούν αδειών παραμονής στη Βρετανία, ακόμη κι εάν δεν έχουν κάποια στέρεη προσφορά εργασίας.

2) Καταρτισμένοι εργαζόμενοι, που μπορούν να αιτηθούν αδειών, με την προϋπόθεση ότι έχουν κάποια στέρεη προσφορά εργασίας.

3) Εργαζόμενοι με μερική ειδίκευση ή ανειδίκευτοι, που θα προσλαμβάνονται στις χώρες τους μόνο για να καλύψουν «ελλείψεις σε εργατικά χέρια» και θα πρέπει να υπογράφουν «συμφωνία επιστροφής».

4) Φοιτητές. Ειδικές διατάξεις που αφορά την αστυνόμευσή τους, αλλά και το περιεχόμενο των σπουδών τους, π.χ. μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση σπουδών, αλλά όχι πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Και, τέλος, η πέμπτη κλίμακα αφορά την «κινητικότητα των νέων και των προσωρινών εργαζομένων». Αφορά όλους όσοι είναι μεταξύ 18 και 30 ετών και στους οποίους δίνεται η άδεια παραμονής μέχρι, το ανώτερο, 24 μήνες.

Το πρώτο στάδιο του πενταετούς σχεδίου ΡΒS αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του φετινού καλοκαιριού... «Οι σημερινές προτάσεις αποτελούν μέρος των ευρύτερων αλλαγών της βρετανικής πολιτικής μετανάστευσης μέσα σε μια γενιά, που συμπεριλαμβάνει ένα νέο συμβόλαιο (new deal) γι' αυτούς τους μετανάστες που προσβλέπουν να αποκτήσουν υπηκοότητα, τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, για να ελεγχθεί επαρκέστερα η μεθόριος, και η εισαγωγή ταυτοτήτων για τους ξένους υπηκόους», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει κανονισμό, που ορίζει ότι όσες εταιρείες επιθυμούν να προσλαμβάνουν ξένους εργαζόμενους από το φθινόπωρο του 2008 και κατόπιν θα χρειάζονται άδειες από την Υπηρεσία Συνόρων και Μετανάστευσης, ή BIA, και παράλληλα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς εργοδότες, που, εν επιγνώσει τους, προσλαμβάνουν «λαθρομετανάστες», σημειώνοντας ότι θα επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης δύο ετών.

Εκ προοιμίου «εγκληματούντες»

Το ΡΒS, εξάλλου, αποτελεί το τελικό στάδιο μιας σειράς μέτρων που άρχισαν να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για τον «έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης».

Μέτρα, όπως λίστα επίβλεψης ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες. Ομάδες ελέγχου για εργοδότες που απασχολούν τους παράνομους μετανάστες. Υποχρεωτικές κάρτες ταυτότητας για τους αλλοδαπούς. Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι μέχρι πρόσφατα στη Βρετανία δεν υπήρχαν ταυτότητες ούτε για τους πολίτες. Μάλιστα, αφορμή για την εισαγωγή τους δεν ήταν άλλη από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», πόλεμο που διεξάγει η Βρετανία μαζί με τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη.

Ειδοποιήσεις προς ανθρώπους που παραβιάζουν την ημερομηνία παραμονής που προβλέπει η βίζα τους. Πρόστιμα 20.000 λιρών, δηλαδή περίπου 30.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που στεγάζουν τους παράνομους μετανάστες. Πιλοτικό σχέδιο να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των ταυτοτήτων για να βεβαιωθεί ότι οι κάτοχοι πληρώνουν για παροχή υπηρεσιών από το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (ΝΗS). Σύστημα παρακολούθησης και ειδοποίησης για «παράνομους» μετανάστες που πηγαίνουν στις υπηρεσίες, ενώ δεν έχουν δικαίωμα, όπως παραδείγματος χάριν σε νοσοκομείο. Πακέτο μέτρων ισχυροποίησης εξουσιών των αστυνομικών και διωκτικών αρχών που ασχολούνται με τη μετανάστευση και, φυσικά, και της αστυνομίας συνόρων.

Συνολικά, τα μέτρα αποτελούν μια σαφή απόδειξη για το πώς αξιοποιείται η τρομο-λαγνεία και η καλλιεργούμενη αντιισλαμική υστερία με στόχο προφανή: Να επεκταθούν οι «τρομονόμοι» και σε άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής, θίγοντας κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, χτυπώντας πρώτα την πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα, αυτή των μεταναστών χωρίς χαρτιά που τους θεωρούν εκ προοιμίου «εγκληματούντες». Τα μέτρα έχουν στόχο αφ' ενός να αποκλείσουν τους οικονομικούς πρόσφυγες από σπίτι, δουλειά, υγεία, εκπαίδευση και κάθε άλλη παροχή και αφ' ετέρου να νομιμοποιήσουν την εκμετάλλευση και να κάνουν τους μετανάστες μοχλό πίεσης όλων των εργαζομένων, ώστε να αποδεχτούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη συμπίεση των εργασιακών τους δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αλληλένδετα φαινόμενα

Οταν τα κυριότερα ζητήματα του συνόλου της εσωτερικής πολιτικής της χώρας καθορίζονται από την πολιτική και τις ντιρεκτίβες του καπιταλιστικού Διευθυντηρίου των Βρυξελλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε, η εξωτερική πολιτική γίνεται εφιάλτης για την οικονομία και τη ζωή των εργατολαϊκών στρωμάτων. Οταν τα κυριότερα ζητήματα της αμυντικής πολιτικής και ασφάλειας καθορίζονται από το μιλιταριστικό επιτελείο του ΝΑΤΟ, τότε, ο ελληνικός στρατός μεταβάλλεται σταδιακά σε μισθοφορικές μονάδες στην υπηρεσία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων. Οταν ο ελληνικός καπιταλισμός είναι κρίκος της διεθνούς αλυσίδας του κεφαλαίου και προσπαθεί να πλασαριστεί στο συνολικό διεθνές παιχνίδι των ισχυρών, τότε, η εξουσία της αστικής τάξης γίνεται βρόχος στο λαιμό του λαού και του έθνους.

Το ασφαλιστικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα είναι απότοκο αυτών ακριβώς των πραγμάτων. Οταν ο ελληνικός καπιταλισμός ξεκινούσε το ταξίδι της ...διείσδυσης στις ρημαγμένες χώρες των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών στα Βαλκάνια κι άνοιγε τις πόρτες της Ελλάδας επιζητώντας μαύρη φτηνή εργασία, σήμανε και νέα προβλήματα για το εργατικό κίνημα. Τα εργατικά συνδικάτα αδύναμα κι η εργατική τάξη ανοργάνωτη κι αδιαπαιδαγώγητη, στην πλειοψηφία της, αδυνατούσε να απορροφήσει ταξικά την εισερχόμενη μάζα των σύγχρονων αθλίων. Το Ασφαλιστικό είναι ο κόμπος μιας σειράς αντεργατικών μέτρων, που πάρθηκαν την τελευταία κυρίως δεκαπενταετία. Το πρόβλημα δε σταματά εδώ. Η πείνα, η ακρίβεια, η ανεργία, η υγεία, η εκπαίδευση, όλα οξύνονται. Το κεφάλαιο από τη φύση του είναι αδηφάγο. Για να μπορέσει να «διεισδύσει» όλο και πιο πολύ στα Βαλκάνια, χρειάζεται και την τελευταία ικμάδα της οικονομίας. Η πλέον εξευτελιστική τιμή της εργατικής δύναμης συνοδεύεται από τη νόμιμη και παράνομη υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων των εργατοϋπαλληλικών ασφαλιστικών ταμείων. Η απόμαχη εργατική γενιά απειλείται με τον ταπεινωτικό θάνατο της ανέχειας. Η πείνα και ο φόβος γίνονται βρικόλακες στην υπηρεσία μιας νέας κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης. Τα υψηλά κέρδη των τραπεζών δείχνουν το βαθμό ενίσχυσης και ισχυροποίησης του ελληνικού χρηματιστικού κεφαλαίου. Η οικονομική πολιτική καθορίζεται από τις ανάγκες της καπιταλιστικής «διείσδυσης» στην αλλοδαπή. Οι δωρεάν οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν ή ιδρύθηκαν στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τα θαλασσοδάνεια ήταν η αρχή μιας προκαθορισμένης πράξης. Οσο αυτή προχωρά, τόσο οι οικονομικές της ανάγκες αυξάνονται. Η λαϊκή ανέχεια οδεύει σε κοινωνική κρίση.

Η εξωτερική πολιτική, υποταγμένη στην αλαζονεία του κεφαλαίου, απειλεί να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Η ελληνική αστική τάξη πάει στον παράδεισο της χρυσοβροχής. Ο εργατολαϊκός κόσμος οδηγείται στην κόλαση. Η πολιτική και κοινωνική αλλαγή γίνονται πλέον αδήριτη αναγκαιότητα για τα λαϊκά στρώματα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ