ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γενέθλια του «Συρμού»

Τα 5 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα (10.30μμ) ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210 5203661) με πάρτι γενέθλιων και προσκεκλημένους αγαπημένους φίλους του. Απόψε θα πλημμυρίσει από υπέροχες μουσικές, απρόσμενες συμπράξεις. Τραγουδούν: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς, Μάνος Ξυδούς, Γεωργία Νταγάκη, Δημήτρης Καρράς και Βίτμαν, «1550» κ.ά.

Ο «Συρμός», ξεκινώντας πριν 5 χρόνια, φιλοδόξησε να φιλοξενήσει διάφορες τάσεις του καλού τραγουδιού και να δώσει βήμα σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Ετσι παρουσιάστηκαν περισσότερα από 200 σχήματα και καλλιτέχνες, ήδη καθιερωμένοι και άλλοι λιγότερο γνωστοί. Μεταξύ αυτών: Δ. Τσακνής, Μ. Πασχαλίδης, Ν. Ζιώγαλας, Γ. Αλουπογιάννης, Γ. Χαρούλης, Ο. Περίδης, Μ. Μητσιάς, Γ. Ανδρεάτος, Αρλέτα, «1550», «Tsopanarave», Δ. Κοργιαλάς, Μ. Ξυδούς, Γ. Νταγάκη, «Βωξ», Σ. Δρογώσης, «Ρόδες», Ζωή Παπαδοπούλου, Ο. Τσάκαλος, Κ. Λειβαδάς, Α. Μπάμπαλη, Ρ. Χαραλαμπίδης, Μ. Ρασούλης, Σ. Λεονάρδου κ.ά. Παράλληλα, η προσπάθεια αφορούσε και στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για να ακουστεί μουσική με πλήρη τεχνική υποστήριξη και μακράν της «λογικής» των κέντρων διασκέδασης. Είσοδος 15 ευρώ με ποτό.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ
«Εφυγε» ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης

Το βράδυ της Δευτέρας έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο 70χρονος γνωστός ηθοποιός και επί πολλά χρόνια Μαραθωνοδρόμος της ειρήνης, Βαγγέλης Καζάν. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (10.30 π.μ.) στο νεκροταφείου Σχιστού. Αγαπημένος ηθοποιός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο Βαγγέλης Καζάν γεννήθηκε στο Ναύπλιο (1938). Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και το 1960 πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό θέατρο, με το σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ`».

Στη δεκαετία του '60 εργάστηκε στο θίασο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών» της Ν. Ιωνίας και σε άλλους θιάσους. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1953 στην ταινία «Από έξι μείναμε δύο», ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη εμφανίσεις του. Το 1972 απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το ρόλο του στην ταινία «Θίασος», του Θ. Αγγελόπουλου. Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και η σουηδική «Η αδελφή μου μιλάει ελληνικά» του Ολιβιέρ Βαχμάν. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές «Χατζηεμμανουήλ», «Η αγάπη της γάτας», «Επισκέπτης της ομίχλης».

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μέλος της οποίας ήταν ο ηθοποιός, εξέφρασε στην οικογένειά του «τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά της» και, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο Βαγγέλης Καζάν «υπήρξε ένας αγωνιστής της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου. Πήρε μέρος σε δεκάδες ειρηνοδρομίες ως μέλος της ΕΕΔΥΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε για την καλλιτεχνική του αξία ως ηθοποιός, το ήθος του, τη συνέπειά του, τον ήρεμο χαρακτήρα του και την αγάπη του προς τους συναγωνιστές του στον κοινό αγώνα για την ειρήνη. Ο Βαγγέλης Καζάν θα είναι πάντα μαζί μας στους αγώνες για την ειρήνη, για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ντοκιμαντέρ - αναφορά στον Μ. Κακογιάννη

Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Στις 7 του Μάρτη ξεκίνησε το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ μεγαλώνει και δείχνει τα σημάδια των παιδικών ασθενειών. Ο αποκλεισμός αρκετών ελληνικών ταινιών δημιούργησε ένα αντίπαλο ρεύμα.

Στην τελετή έναρξης η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, διαπίστωσε την ανάπτυξή του, την ποιοτική του άνοδο, χάρη «στη σκληρή δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή, Δημήτρη Εϊπίδη». Εκείνος μίλησε για τον αριθμό των ταινιών που έχουν προβληθεί, με μια «λογιστική» αντίληψη για τον πολιτισμό, και όχι βάσει του πόσες ταινίες ήταν καλές - κινηματογραφικές και πόσες καθαρά τηλεοπτικές.

Με το ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά «Μια ζωή, μια εποχή. Μιχάλης Κακογιάννης» ξεκίνησε το Φεστιβάλ. Μια περιγραφική ταινία, γεμάτη μαρτυρίες σημαντικών καλλιτεχνών: Γιώργος Αρβανίτης, Ουόλτερ Λάσαλι, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Σαρλότ Ράμπλινγκ, κ.ά. Ελειπαν όμως οι απαντήσεις στα γιατί και στα πώς ο Κακογιάννης έφτασε σε αυτή την εκπληκτική κινηματογραφική και θεατρική δημιουργία. Χρειάζεται μια βαθύτερη μελέτη του έργου του Κακογιάννη.

Βία και μεγαλουπόλεις

Προβολές σε έξι αίθουσες πραγματοποιούνται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι περισσότερες ταινίες «πνίγονται» από τηλεοπτική αισθητική. Μερικές όμως ξεχωρίζουν.

Θα αναφέρουμε τρεις ταινίες που είχαν ενδιαφέρον. Η ταινία της Εβα Βέμπερ «Η πόλη των γερανών» μιλά ποιητικά για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Γερανοί, άνθρωποι, αεροπλάνα, ψηλά κτίρια είναι «πρωταγωνιστές» ενός χορευτικού θεάματος, που δίνει μια γοητευτική άποψη των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Αυτή η ομορφιά κρύβεται πίσω από το απρόσωπο, την αλλοτρίωση στον αστικό χώρο.

Η σαγηνευτική και ανθρώπινη ταινία του Ιάπωνα Καζούγια Γιομαντά «Πούουντζι» θυμίζει τις εθνογραφικές ταινίες στη δεκαετία του 1970. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τη ζωή μιας μικρής νομάδας στη Μογγολία και φτιάχνει το πορτρέτο της με την αφήγηση ενός Ιάπωνα περιηγητή. Ουσιαστικά, σκιαγραφεί, με αδιόρατες πινελιές, τη σύγχρονη Μογγολία, δείχνοντας τις αντιφάσεις, την ομορφιά, την απλή ζωή και τις βαθιά ανθρώπινες συμπεριφορές.

Η ταινία που μας εξέπληξε ευχάριστα είναι η ισλανδική «Στην άκρη του κόσμου», των Αρι Αλεξάντερ - Εργκις Μάγκνουσον. Η βία και ο βιασμός που έζησαν κάποια παιδιά, σε ένα άσυλο στην κοινότητα Μπρέιδαβικ, τη δεκαετία του 1950, αποτυπώνεται με όμορφο αλλά και σκληρό τρόπο, συγχρόνως. Οι αφηγήσεις, τα παλιά ντοκουμέντα, οι φωτογραφίες, το άσυλο, μονταρισμένα με το αϊζενσταϊνικό μοντάζ, δίνουν τη δυνατότητα να βρούμε τη συνιστώσα αυτών των αφηγήσεων, τη δική μας ιδεολογική θέση και να αντιδράσουμε. Εξαιρετική ταινία που αποδεικνύει ότι το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μπορεί να συγκινήσει και να αποτελεί έργο υψηλής αισθητικής.

Αρχαιολογικό συνέδριο

Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 15/3, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές του 2007 στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Θα γίνουν 105 ανακοινώσεις, ενώ θα παρουσιαστεί ο εικοστός τόμος των πρακτικών που αναφέρεται στις ανασκαφές του 2006. Να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερη σημασία της φετινής 21ης συνάντησης έγκειται στην παρουσίαση πληθώρας νέου αρχαιολογικού υλικού, στη δημοσιοποίηση εξαιρετικής σημασίας αποκαλύψεων και στη διατύπωση επιστημονικών ερμηνειών για τα αρχαία μνημεία. Οι αρχαιολόγοι από το ΑΠΘ και των Βορειοελλαδίτικων Εφορειών Αρχαιοτήτων καλύπτουν με το έργο τους έναν τεράστιο χώρο, από την Καστοριά έως τον Εβρο.

Επιστολές στον Μότσαρτ

Για δύο τελευταίες εβδομάδες θα παίζεται ακόμη ο τσεχοφικός «Βυσσινόκηπος» στο «Αμφι-Θέατρο». Ακολουθεί στα τέλη του Μάρτη, σε πανελλήνια πρώτη, για 15 μόνο παραστάσεις, μια ιδιότυπη σύνθεση του πιο πολυπαιγμένου Γάλλου συγγραφέα Ερίκ - Εμμανουέλ Σμιτ με τίτλο «Η ζωή μου με τον Μότσαρτ», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, μετάφραση Τέτας Χατζηχρήστου - Φυσσούν, επιμέλεια χώρου - βίντεο Πάρη Μέξη, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Το έργο αφορά σε υποτιθέμενες επιστολές του συγγραφέα προς τον Μότσαρτ, στις οποίες ο μεγάλος συνθέτης απαντά με μουσική του. Μοναδικός επί σκηνής ερμηνευτής ο Πέτρος Φυσσούν, θα πλαισιώνεται ακουστικά με οπερατικές άριες και συμφωνική μουσική -αποσπάσματα αριστουργηματικών έργων του Μότσαρτ. Στην πρώτη παρουσίαση του έργου, που έγινε στις Βρυξέλλες (Μέγαρο Καλών Τεχνών), τις επιστολές προς τον Μότσαρτ διάβαζε ο ίδιος ο συγγραφέας.

ΥΠΠΟ
Απεργία κατά της μεταστέγασης

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνει σήμερα ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, διαμαρτυρόμενος για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταστεγάσει το υπουργείο στις ακατάλληλες πρώην καπναποθήκες του Κεράνη στο Ρέντη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το κτίριο παρουσιάζει πλήθος παραβιάσεων του πολεοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, ενώ θα επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά η επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή του Ρέντη. Σημειώνουμε ότι στα κυβερνητικά σχέδια είναι η συστέγαση στο ίδιο κτίριο και του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ!

Προσθέτουν ότι η μεταστέγαση προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον των ακινήτων του ΥΠΠΟ στην Πλάκα, του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ» και του κτιρίου στην οδό Μπουμπουλίνας, σημειώνοντας ότι «το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποκαθάρεται από συμβολισμούς και αναφορές και παραδίδεται προς εκμετάλλευση στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Επίσης ενώνουν τη φωνή τους «με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση», τονίζοντας ότι μεταξύ των θιγόμενων είναι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι του ΥΠΠΟ και οι χιλιάδες συμβασιούχοι του.

Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 10πμ στην Ακρόπολη, ενώ συνεχίζουν με 48ωρη απεργία στις 19 και 20/3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ