ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΜΠΟ
Δημαγωγικά πυροτεχνήματα από το ΠΑΣΟΚ

Την πολιτική της ΕΕ προσπάθησε να αθωώσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 3 θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε εντυπωσιοθηρικά το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, οι βουλευτές του δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο άρθρο (που προβλέπει τους όρους παραχώρησης των λιμανιών σε ιδιώτες) θα «επαναδιαπραγματευτεί» σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την τακτική αυτή η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι η «μαγική λέξη, η οποία λέγεται "ανταγωνιστικότητα", για την κυβέρνηση και για το κεφάλαιο έχει αποδειχθεί περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι σημαίνει αφαίρεση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, χειροτέρευση της θέσης τους και κέρδη για το κεφάλαιο».

Στη συζήτηση παρενέβη χτες και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι «αυτή η πολιτική, την οποία μας προτείνετε, για την απελευθέρωση των λιμενικών εργασιών, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, δεν είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική. Ισα-ίσα έχει συναντήσει την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών, των λαών της ΕΕ».

Η τοποθέτηση προκάλεσε το σχόλιο της Ελπίδας Παντελάκη, η οποία επισήμανε για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ ότι «αυτή η πολιτική είναι ακριβώς ευρωενωσιακή πολιτική. Δηλαδή δεν κατάλαβα, γιατί ήρθε να απαλλάξει την ΕΕ, τις αρχές της ελευθερίας - σ' αυτήν ακριβώς την πολιτική της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου στηρίζεται - της εγκατάστασης εργαζομένων, του προσωπικού. Αυτή είναι η πολιτική που είναι μήτρα, η οποία γεννά όλα αυτά τα νομοσχέδια, την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση».

ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πολιτικές οι ευθύνες για το νέο φονικό

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Κηδεύτηκε το απόγευμα ο 42χρονος εργάτης

Από τον αποκλεισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στη Χαλκίδα
Από τον αποκλεισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στη Χαλκίδα
Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι μεταλλεργάτες των Ναυπηγείων Χαλκίδας στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στον ηλεκτροσυγκολλητή Θανάση Σαλή. Ο 42χρονος εργάτης άφησε προχτές την τελευταία του πνοή στο διπύθμενο του φορτηγού πλοίου «NOBLESSE» σημαίας Παναμά του εφοπλιστή Φράγκου, ύστερα από έκρηξη, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών ο συνάδελφός του Αλέξανδρος Κατρής.

Στο Ναυπηγείο Χαλκίδας του εφοπλιστή Ηλία, το 2002, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, σκοτώθηκε ο Βαγγέλης Βουρδάνος, ενώ το 2005 σε διπύθμενο βαποριού γλίτωσε από το θάνατο, αλλά με μόνιμη αναπηρία, ένας ακόμα μεταλλεργάτης. Στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας, οι μεταλλεργάτες, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, πραγματοποίησαν πορεία και κατάληψη στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Το απόγευμα συμμετείχαν σύσσωμοι στην κηδεία του συναδέλφου τους.

Δεν αρκεί η οργή και η αγανάκτηση

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μιλώντας στη συγκέντρωση των απεργών στο Εργατικό Κέντρο της Χαλκίδας, ο Γ. Μαρίνος μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους συναδέλφους του δολοφονημένου εργάτη και σημείωσε:

«Ενα ακόμα έγκλημα με έναν νεκρό εργάτη και έναν με βαριά εγκαύματα στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια και έχουν την ευθύνη, που το ναυπηγείο της Χαλκίδας, όπως και δεκάδες άλλοι χώροι δουλιάς, είναι εργασιακά κάτεργα στα οποία εντείνεται συνεχώς η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και είναι σε συνεχή κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων.

Στο ναυπηγείο της Χαλκίδας δεν υπάρχουν στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, οργιάζει η εντατικοποίηση της δουλιάς, χρησιμοποιείται ανειδίκευτη, ανασφάλιστη εργασία κάτω από τα μάτια και με ευθύνη των αρμόδιων αρχών. Γενικεύεται το καθεστώς των εργολαβιών, καταπατιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, με βαριές συνέπειες στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων.

Στο πλοίο "NOBLESSE" της εταιρείας "GOOD FAITH SHIPPING" ο εργάτης κατέβηκε στα διπύθμενα χωρίς να έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και χωρίς εξαερισμό. Ο εργάτης δολοφονήθηκε και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Δεν αρκεί η οργή και η αγανάκτηση. Αυτή την ώρα είναι ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή στην οργάνωση, στην καθημερινή δράση για την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Μια νέα αρχή στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης κατά των εφοπλιστών και γενικότερα της εργοδοσίας, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με δύναμη και αποφασιστικότητα, με προσανατολισμό την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Με απαιτητικότητα διεκδικώντας όλα αυτά που ανήκουν στους εργάτες, στους παραγωγούς του πλούτου. Αυτή την ώρα η εργατική τάξη είναι ανάγκη να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα από τα βάσανα που βιώνει. Το ΚΚΕ είναι και θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «σε αντίσταση κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας, αλλά και κατά των πολιτικών που τη στηρίζουν».

Απεργία σήμερα σε ΗΣΑΠ - Μετρό

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον «Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο», αντιδρώντας στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Στις 11 π.μ. έχουν προγραμματίσει κοινή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους χώρους του Μετρό και των ΗΣΑΠ, με ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει και να κηρύξει παράνομη τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Επισημαίνουν ότι η προσφυγή στα δικαστήρια, ανεξάρτητα της μη εκδίκασής της, λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε αυτά, δείχνει το φόβο τους απέναντι στην πάλη και τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών τονίζεται ότι «η μόνη απάντηση που χρειάζεται να δοθεί τώρα από όλους τους εργαζόμενους σε Μετρό, ΗΣΑΠ, αλλά και γενικά στις αστικές συγκοινωνίες, είναι η κλιμάκωση της πάλης, ο συντονισμός με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στα αντεργατικά ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Σιούφα - Ρέππα)». Οι συνδικαλιστές καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, καθώς και στην 24ωρη απεργία στις 19 Μάρτη και τη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της Λεωφόρου Γαλατσίου στο ύψος της Σχολής (Γαλατσίου 19) πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη 18 Μάρτη στις 11 π.μ. η μαθητική κοινότητα και το ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) στο Γαλάτσι. Διεκδικούν δημοσιοποίηση της σχολής, επανένταξη στον ΟΑΕΔ, άμεση χρηματοδότηση της σχολής, από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους κ.ά.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αρχισαν οι εκλογές

Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας, που θα ολοκληρωθούν στις 18 Μάρτη. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του σωματείου (Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου, 3ος όροφος).

Συνέλευση τη Δευτέρα

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 17 Μάρτη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Οπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στη συνέλευση θα δώσει απάντηση σ' αυτούς που λένε εδώ και χρόνια ότι τίποτε δε γίνεται, που θέλουν τα συνδικάτα παραρτήματα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ