Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πολιτικές οι ευθύνες για το νέο φονικό

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Κηδεύτηκε το απόγευμα ο 42χρονος εργάτης

Από τον αποκλεισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στη Χαλκίδα
Από τον αποκλεισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στη Χαλκίδα
Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι μεταλλεργάτες των Ναυπηγείων Χαλκίδας στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στον ηλεκτροσυγκολλητή Θανάση Σαλή. Ο 42χρονος εργάτης άφησε προχτές την τελευταία του πνοή στο διπύθμενο του φορτηγού πλοίου «NOBLESSE» σημαίας Παναμά του εφοπλιστή Φράγκου, ύστερα από έκρηξη, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών ο συνάδελφός του Αλέξανδρος Κατρής.

Στο Ναυπηγείο Χαλκίδας του εφοπλιστή Ηλία, το 2002, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, σκοτώθηκε ο Βαγγέλης Βουρδάνος, ενώ το 2005 σε διπύθμενο βαποριού γλίτωσε από το θάνατο, αλλά με μόνιμη αναπηρία, ένας ακόμα μεταλλεργάτης. Στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας, οι μεταλλεργάτες, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, πραγματοποίησαν πορεία και κατάληψη στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Το απόγευμα συμμετείχαν σύσσωμοι στην κηδεία του συναδέλφου τους.

Δεν αρκεί η οργή και η αγανάκτηση

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μιλώντας στη συγκέντρωση των απεργών στο Εργατικό Κέντρο της Χαλκίδας, ο Γ. Μαρίνος μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους συναδέλφους του δολοφονημένου εργάτη και σημείωσε:

«Ενα ακόμα έγκλημα με έναν νεκρό εργάτη και έναν με βαριά εγκαύματα στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούν χρόνια και έχουν την ευθύνη, που το ναυπηγείο της Χαλκίδας, όπως και δεκάδες άλλοι χώροι δουλιάς, είναι εργασιακά κάτεργα στα οποία εντείνεται συνεχώς η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και είναι σε συνεχή κίνδυνο η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων.

Στο ναυπηγείο της Χαλκίδας δεν υπάρχουν στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, οργιάζει η εντατικοποίηση της δουλιάς, χρησιμοποιείται ανειδίκευτη, ανασφάλιστη εργασία κάτω από τα μάτια και με ευθύνη των αρμόδιων αρχών. Γενικεύεται το καθεστώς των εργολαβιών, καταπατιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, με βαριές συνέπειες στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων.

Στο πλοίο "NOBLESSE" της εταιρείας "GOOD FAITH SHIPPING" ο εργάτης κατέβηκε στα διπύθμενα χωρίς να έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και χωρίς εξαερισμό. Ο εργάτης δολοφονήθηκε και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Δεν αρκεί η οργή και η αγανάκτηση. Αυτή την ώρα είναι ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή στην οργάνωση, στην καθημερινή δράση για την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Μια νέα αρχή στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης κατά των εφοπλιστών και γενικότερα της εργοδοσίας, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με δύναμη και αποφασιστικότητα, με προσανατολισμό την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Με απαιτητικότητα διεκδικώντας όλα αυτά που ανήκουν στους εργάτες, στους παραγωγούς του πλούτου. Αυτή την ώρα η εργατική τάξη είναι ανάγκη να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα από τα βάσανα που βιώνει. Το ΚΚΕ είναι και θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «σε αντίσταση κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας, αλλά και κατά των πολιτικών που τη στηρίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ