ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βαθαίνει την εμπορευματοποίηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Το υπόμνημα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις, κατά την προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έξω από το υπουργείο Υγείας
Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έξω από το υπουργείο Υγείας
Την κάθετη αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο προωθούμενο από την κυβέρνηση αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδικάτων της Αθήνας και του ΠΑΜΕ, που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Υγείας, οι ταξικές δυνάμεις σημειώνουν ότι το σχέδιο νόμου:

  • Διαμορφώνει ακόμα πιο δραματική κατάσταση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αφού υποβαθμίζει, εμπορευματοποιεί και κάνει πιο ακριβές τις υπηρεσίες Υγείας, χαρατσώνοντας τόσο τους εργαζόμενους, άμεσα, όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που φορτώνονται την ευθύνη χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας.
  • Ανοίγει νέους δρόμους κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες, που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα υγείας του λαού.
  • Δυναμώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αγοραπωλησία των υγειονομικών υπηρεσιών και στην παροχή υποβαθμισμένων, υποκατάστατων υπηρεσιών Υγείας.

Οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι άνεργοι - που ήδη πλήττονται από την προηγούμενη αντιασφαλιστική νομοθεσία και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέτει όριο 100 ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - παραμένουν χωρίς ουσιαστική υγειονομική φροντίδα, ενώ τα προβλήματα του λαού μας στα νησιά, στις ακριτικές περιοχές της χώρας, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, αφού η ΠΦΥ παραδίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις «φιλάνθρωπες» οργανώσεις.

Οι στόχοι αυτοί υπηρετούνται από 3 βασικούς άξονες που σημαδεύουν το νομοσχέδιο:

1. Δημιουργία «Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (άρθρο 1).

  • Στο δίκτυο αυτό εντάσσονται διάφοροι φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), «φιλάνθρωπες» οργανώσεις, που θα πουλάνε (!) υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα, ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι δήθεν φιλάνθρωπες αναγορεύονται σε επίσημους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, χρησιμοποιούνται σαν βασικό εργαλείο για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την αποποίηση της κρατικής ευθύνης και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους τομείς Υγείας - Πρόνοιας.

2. Ηλεκτρονική Κάρτα (άρθρο 7).

  • Πρόκειται για ισχυρό αντιλαϊκό εργαλείο, με αποκλειστικό στόχο την περικοπή των δαπανών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων για την Υγεία, με σκοπό την αύξηση των δαπανών που πληρώνουν, άμεσα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Σ' αυτό αποσκοπεί ο καθορισμός πλαφόν (όριο) εξόδων για εξετάσεις, φάρμακα, επισκέψεις σε ετήσια βάση, που θα καθορίζεται από τα Ταμεία, με κριτήριο την οικονομική τους κατάσταση που χειροτερεύει λόγω της ληστείας που υφίστανται από το κράτος και την εργοδοσία.

Μιλάμε για βαρβαρότητα! Αφού, εκτός από τα παραπάνω προκλητικά κριτήρια, το όριο των εξόδων θα καθορίζεται από το αν ένας εργαζόμενος είναι ή δεν είναι φιλάσθενος!

Αν το πλαφόν αυτό εξαντληθεί πριν τη λήξη του χρόνου, το ποσόν μπορεί να αυξάνεται μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα έξοδα θα τα πληρώνει ο εργαζόμενος.

  • Η ηλεκτρονική - πιστωτική κάρτα νομιμοποιεί, διατηρεί και επαυξάνει τη διαφοροποίηση και ανισότητα στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αφού το κάθε Ταμείο θα έχει τα δικά του κριτήρια, τουλάχιστον αρχικά, γιατί η προοπτική είναι να ενιαιοποιηθούν όλες οι παροχές προς τα κάτω.

3. Δημιουργία Πρωτοκόλλων Ιατρικών πράξεων - Φαρμάκων (άρθρο 2).

  • Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών εταιρειών. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο, που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα καθορίζουν και τη χρηματική αξία της ηλεκτρονικής κάρτας, ενώ οι ασθενείς θα εξαναγκάζονται να αγοράσουν ιατρικές υπηρεσίες, αν δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο που προβλέπει το νομοσχέδιο.
  • Το νομοσχέδιο μιλάει για οικογενειακό γιατρό, αλλά διαστρεβλώνεται ο χαρακτήρας και ο ρόλος του, ως δημόσιου λειτουργού που πρέπει να βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας της περιοχής στην οποία ζουν οι λαϊκές οικογένειες, να παρακολουθεί το ιστορικό τους και να έχει τη συνολική ευθύνη για την υγεία τους.
  • Διατηρεί την πελατειακή σχέση γιατρού - αρρώστου.

Το νομοσχέδιο ενισχύει παραπέρα τα μονοπώλια, τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, που το μέλλον και η επιβίωσή τους θα εξαρτάται, πιο πολύ από χθες, από αυτές. Το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, και ιδιαίτερα των νέων γιατρών, θα γίνει και μέσα από την αξιολόγηση και πιστοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να διαπιστωθεί δήθεν αν ή όχι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο δίκτυο.

Συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στην ΠΦΥ στηρίζονται στις βάσεις που έβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εγκαιρα, το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορούν μόνο τις συντάξεις, αλλά και τις υγειονομικές παροχές.

Εγκαιρα αντιπάλεψαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποβάθμισαν τις κρατικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πρόληψης, εφάρμοσαν ιδιωτικά κριτήρια στα δημόσια νοσοκομεία και στήριξαν την επέκταση του ιδιωτικού - επιχειρηματικού τομέα.

  • Η ΝΔ το διάστημα 1990 - 1993 θεσμοθέτησε τις πληρωμές στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε και αύξησε τις πληρωμές και στα επείγοντα, ενώ το 2002 άρχισε να λειτουργεί ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια, κατά τα άλλα, Νοσοκομεία!
  • Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα Ταμεία σαν πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και γενικότερα των επιχειρήσεων Υγείας, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υποχρέωσαν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και να συνάπτουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Νομιμοποίησαν τη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Οι θέσεις του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα αναλαμβάνει την ευθύνη μιας πλατιάς συζήτησης μέσα στους εργαζόμενους για τα προβλήματα της Ασφάλισης και Υγείας, πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη μαζικής - μαχητικής δράσης σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μονάδα Υγείας, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το ταξικό κίνημα αντιπαλεύει τις διακρίσεις, τις ανισότητες στον τομέα της Υγείας και παλεύει για ισότιμες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλους.

Η ανάγκη πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων απαιτεί την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας που θα ενσωματώσει και τις υπηρεσίες Υγείας που παρέχουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα έχει θεμέλιο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη.

  • Αυτό το στόχο επιβάλλεται να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι απαιτώντας να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή των εργαζόμενων.
  • Να χρηματοδοτείται το σύστημα Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να καλυφθούν οι ανάγκες με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία, σε όλες τις μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα. Να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να δημιουργηθούν νέες. Να αναπτυχθεί το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ειδική φροντίδα στις νησιώτικες - παραμεθόριες περιοχές.

Το ταξικό κίνημα επιμένει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με κύριο βάρος στην πρόληψη και στη σύνδεση με το χώρο δουλειάς και κατοικίας, το σχολείο, την οικογένεια κ.ά.

Η βάση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) που συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες υποδομές, όλες τις ιατρικές και άλλες ειδικότητες.

  • Διαμορφώνει, υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζόμενων.
  • Συνδέεται με τα νοσοκομεία, με το ΕΚΑΒ, με όλα τα επίπεδα του συστήματος Υγείας.
  • Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνδεση του ΚΥ με την οικογένεια.
  • Το ΚΥ με το γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφάλειας, συνδέεται με όλους τους εργασιακούς χώρους των περιοχών ευθύνης του ή δημιουργεί παράρτημα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Αυτή η πρόταση υπηρετεί τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών και μπορεί με τη συμβολή όλων μας να γίνει στόχος μαζικής, μαχητικής πάλης του συνόλου των λαϊκών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ