ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Η πείνα «θερίζει» στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπάρχει πείνα στις ΗΠΑ;

Η απάντηση είναι: ΝΑΙ, και τη δίνει το ίδιο το Γραφείο του αμερικανικού Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό.

Μάλιστα, το Γραφείο αυτό εκτιμά ότι πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν οξύ επισιτιστικό πρόβλημα. Και μιλάμε γι' αυτούς που μπορούν να εντοπιστούν και να καταγραφούν, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι και πεινασμένοι ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης και δεν καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κάθε μήνα που περνάει, το πρόβλημα μεγαλώνει, αφού στον τομέα των τροφίμων οι τιμές εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα οι εργατικές οικογένειες να μειώνουν τις ποσότητες τροφίμων που αγοράζουν.

Ηδη, πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με «κουπόνια σίτισης»!

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνουμε ότι μια τριμελής οικογένεια για να συμμετέχει στο πρόγραμμα «συσσιτίου» πρέπει να έχει εισόδημα μικρότερο από 1.385 δολάρια το μήνα. Το ποσό αυτό είναι το καθορισμένο από το υπουργείο Οικονομίας όριο φτώχειας. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες ακόμη προϋποθέσεις, όπως ο αριθμός Kοινωνικής Aσφάλισης που πρέπει να έχουν όλοι οι δικαιούχοι.

Η άσχημη επισιτιστική κατάσταση των αμερικανικών λαϊκών νοικοκυριών επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη διαρκή αύξηση των τιμών των τροφίμων. Σε τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες, την περασμένη Τρίτη, γίνεται αναφορά στο «χειρότερο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων τα τελευταία 20 χρόνια». Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι σε βασικά τρόφιμα (μοσχαρίσιο κρέας, γάλα, κοτόπουλα, μήλα, τομάτες, μαρούλι, καφές και χυμός πορτοκάλι), οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 5% μέσα στο 2007, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν ληφθεί υπόψη ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι σχεδόν μηδενικές.

Εξάλλου, σε έρευνα του Ινστιτούτου Μάρκετινγκ Τροφίμων, τονίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνεται αλλαγή στα διατροφικά πρότυπα, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στρέφεται στα φθηνά, αλλά αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα. Στην ίδια έρευνα υπογραμμίζεται ότι η επιμονή της αμερικανικής κυβέρνησης στην παραγωγή βιοκαυσίμων από καλαμπόκι έχει δραματικές επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων, αφού αυξάνεται η τιμή του καλαμποκιού και συνακόλουθα οι τιμές του κρέατος, αφού το καλαμπόκι είναι βασική ζωοτροφή.

Οσο για το ύψος της «βοήθειας» προς τους πεινασμένους των ΗΠΑ, σας μεταφέρουμε ένα στιγμιότυπο από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ»: «Συναντήσαμε τον Liepnieks Hubert και τη φίλη του Christine Schultz έξω από ένα σούπερ μάρκετ στο Μανχάταν να μοιράζονται έναν καφέ και μια μπανάνα. "Είναι η τροφή μας για τις επόμενες τρεις μέρες, αφού αυτά μπόρεσα να αγοράσω με το κουπόνι των 85 σεντς που δικαιούμαι", δήλωσε ο Liepnieks»...

Οι μισθοί στο στόχαστρο της ΕΕ

Τις συνέπειες από την εφαρμογή της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Ευρώπης, μεταξύ 2000 και 2007 ο μέσος μισθός στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» αυξήθηκε μόλις 6,7%, δηλαδή λιγότερο από 1% ετησίως. Στην ευρωζώνη, η αντίστοιχη μέση αύξηση των μισθών σε αυτό το διάστημα ήταν ακόμη μικρότερη, μόνο 3,3%, δηλαδή λιγότερο του 0,5% ετησίως.

Οι μισθοί των εργαζομένων συρρικνώνονται συστηματικά, αφού η «Στρατηγική της Λισαβόνας» απαιτεί διαρκή μείωση του «κόστους εργασίας.

Και ενώ οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επαναλαμβάνουν ότι η βελτίωση της παραγωγικότητας θα οδηγήσει και στην αύξηση των μισθών, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη θεαματική άνοδο της παραγωγικότητας (ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) τα τελευταία δώδεκα χρόνια, οι εργαζόμενοι καρπώθηκαν ελάχιστα.

Από το 1995, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά εργαζόμενο αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από την αύξηση των μισθών και συντέλεσε ώστε ο μέσος πραγματικός μισθός στην ΕΕ να υπολείπεται κατά περίπου 10 μονάδες της παραγωγικότητας.

Η επιδείνωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων αποτυπώνεται και από το μερίδιο των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ της ΕΕ. Μεταξύ 1995 και 2007 το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ της ΕΕ υποχώρησε από 59,6% στο 57,1%, ενώ στην ευρωζώνη από 59,4% στο 55,8%!

Τέλος, οι μισθοί των εργαζομένων και η αγοραστική τους δύναμη δέχονται σοβαρά πλήγματα από την άνοδο του πληθωρισμού. Τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός το Φλεβάρη του 2008 εκτινάχτηκε στο 3,4%...

ΗΠΑ - «ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ» Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάκι, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη: «Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενδεχομένως να μην αυξηθεί πολύ, ίσως και να παραμείνει στάσιμο στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να συρρικνωθεί ελαφρώς. Είναι ξεκάθαρο ότι η αμερικανική οικονομία διανύει μία δύσκολη περίοδο». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η ύφεση είναι πιθανή, ωστόσο ο όρος αυτός είναι τεχνικός...».

ΗΠΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Κακά μαντάτα για την αμερικανική βιομηχανία από τα στοιχεία για τις παραγγελίες. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου αναφέρουν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες το Φλεβάρη ήταν κατά 1,3% μειωμένες. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη και προκάλεσαν ανησυχία πρώτα γιατί η μείωση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι η μείωση δε θα ξεπεράσει το 0,8%), αλλά και γιατί ενισχύουν τους φόβους ότι η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ ξεπερνάει τα όρια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

UBS - ZHMIEΣ Τις μεγαλύτερες διαγραφές που έχει ανακοινώσει τράπεζα από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι σήμερα, λόγω της πιστωτικής κρίσης, δημοσιοποίησε την Τρίτη ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS. Οι συνολικές διαγραφές από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανέρχονται σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι καθαρές ζημίες στο πρώτο τρίμηνο φέτος ανέρχονται σε 11,9 δισ. δολάρια, όσες περίπου ήταν στο τέταρτο τρίμηνο πέρσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ