ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Οξύνεται η αναμέτρηση με τους μηχανισμούς κυβέρνησης - δημάρχων

Υπό την πολιορκία των δυνάμεων καταστολής γίνεται η μεταφορά των σκουπιδιών στη χωματερή των Ανω Λιοσίων

Αποκλεισμένη από δυνάμεις καταστολής ήταν την Κυριακή η χωματερή των Ανω Λιοσίων
Αποκλεισμένη από δυνάμεις καταστολής ήταν την Κυριακή η χωματερή των Ανω Λιοσίων
Κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο και χτες η αναμέτρηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την κυβέρνηση, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των δημάρχων και των καλοθελητών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάμψουν τον απεργιακό τους αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και αύριο Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την απεργοσπαστική απόφαση της ΠΟΠ-ΟΤΑ (Ομοσπονδία με μέλη κυρίως εργαζόμενους από το Δήμο Αθηναίων) την περασμένη Παρασκευή ακολούθησε η αποκομιδή σκουπιδιών στο Δήμο Αθηναίων, υπό την προστασία της δημοτικής αρχής της ΝΔ και των ΜΑΤ. Σχηματίστηκε μάλιστα ανεξέλεγκτη χωματερή στην καρδιά της Αθήνας, στον Ελαιώνα, όπου τα απορριμματοφόρα άδειαζαν τα σκουπίδια. Από εκεί ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν να τα μεταφέρουν, όπως και έκαναν, στο χώρο της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Το βράδυ της ίδιας μέρας διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν το χώρο της χωματερής προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους απεργούς. Πλήθος απεργών βρέθηκαν στο χώρο για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Τελικά, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, με παρέμβαση και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, συμφώνησε με την κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο επιπλέον 45 απορριμματοφόρων, πέρα από αυτά που μεταφέρουν νοσοκομειακά απόβλητα, σκουπίδια από σχολεία και λαϊκές και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής. Η ΔΑΣ ΟΤΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει γιατί δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους δημάρχους. Επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
  • Την Κυριακή η κυβέρνηση έστειλε ισχυρές δυνάμεις καταστολής που κατέλαβαν το χώρο της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Στη χωματερή μπήκαν φορτηγά ιδιωτών με το σήμα του Δήμου Αθηναίων, την ίδια ώρα που στην παράνομη χωματερή του Ελαιώνα συνεχίζεται η συγκέντρωση των σκουπιδιών! Μέλη του Γενικού Συμβουλίου έφτασαν στη χωματερή όπου ο εισαγγελέας τους απαγόρευσε να συνεδριάσουν στα γραφεία του Συλλόγου.
  • Με τη συμμετοχή εργαζόμενων που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό της Αττικής, ακολούθησε μαζική συγκέντρωση στο σημείο όπου στρατοπέδευσαν τα ΜΑΤ. Στο πλάι τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Κουμπούρης, βουλευτής του ΚΚΕ, νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ και δημοτικοί σύμβουλοι από αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Εκεί πάρθηκε και η απόφαση για νέα 48ωρη απεργία, χτες και σήμερα και νέο Γενικό Συμβούλιο, αύριο Τετάρτη, τη μέρα της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την υπονόμευση των απεργιακών αγώνων

Οι απεργίες ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ωφελούν όλο το λαό, τονίζει η ΚΟΑ, καλώντας σε πανεργατικό ξεσηκωμό

Σε ανακοίνωσή της για την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ σημειώνει:

«To ΚΚΕ στηρίζει όλους τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και τους καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Το ΚΚΕ στηρίζει επίσης τις μορφές πάλης που έχουν επιλέξει.

Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και πλουτοκρατία ενάντια στους απεργούς, με στόχο να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Η απαγόρευση και παρεμπόδιση της απεργίας των εργατών, με όποια δικαιολογία και αν επιχειρείται, είναι πράξη τρομοκρατική και παράνομη. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να απαντούν με ανυπακοή, με κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της πάλης τους.

Καταγγέλλει όλους τους αυτόκλητους υπερασπιστές της "δημοκρατίας" και του "κοινωνικού συνόλου", που δήθεν πλήττεται, είτε γιατί δε μαζεύονται τα σκουπίδια, είτε γιατί στερείται το ρεύμα. Είναι υποκριτές, γιατί στόχος τους δεν είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, αλλά η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Ολοι αυτοί "θυμούνται" τους εργαζόμενους, τα προβλήματά τους, την προστασία της υγείας τους, όταν αγωνίζονται και απεργούν, ενώ το υπόλοιπο διάστημα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να τους εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο περισσότερο, για να τους αφαιρούνται συνεχώς δικαιώματα.

Μεταξύ αυτών είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, που στο όνομα της υπεράσπισης του "αγαθού της δημοκρατίας" και της "προάσπισης της υγείας των πολιτών", προσπαθεί με την πρακτική τού "διαίρει και βασίλευε" να υπονομεύσει, να διασπά, να χτυπά, τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Σαν υπουργός Υγείας πήρε μία σειρά μέτρα παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας, ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επί της δημαρχίας του, ενώ αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη, οι λαϊκές γειτονιές της Αθήνας συνεχίζουν να είναι μέσα στη βρώμα και στο σκουπίδι και ο κίνδυνος επιδημιών είναι μόνιμος. Η υγεία των Αθηναίων δεν απειλείται από τους απεργούς, κίνδυνος για την υγεία είναι η πολιτική της ΝΔ και του δημάρχου Αθηναίων.

To KKE καλεί τους εργαζόμενους στο δήμο της Αθήνας, όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν την αντεργατική στάση του δημάρχου, κάθε προσπάθεια που στρέφεται κατά των εργατικών κινητοποιήσεων και της απεργίας. Οι απεργίες που στρέφονται κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων, που πλήττουν το σύνολο των λαϊκών δυνάμεων, είναι προς όφελος της κοινωνίας και όχι σε βάρος της, παρά τα όποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν.

Το ΚΚΕ καλεί σε πανεργατικό - παλλαϊκό ξεσηκωμό, σε οργάνωση της πάλης σε κάθε εργασιακό χώρο και λαϊκή συνοικία, για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, για να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και, συνολικά, η αντιλαϊκή πολιτική. Για να αλλάξουν παντού οι συσχετισμοί, στα συνδικάτα, στους δήμους, στα κεντρικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ και σε πολιτικό επίπεδο υπέρ του ΚΚΕ. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα όταν είναι συντονισμένοι και ενιαία διεκδικούν σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα για το λαό στη γραμμή της λαϊκής συμμαχίας και της αντεπίθεσης σε κυβέρνηση, ΕΕ, πλουτοκρατία.

Ολοι στην πανεργατική απεργία στις 19 Μάρτη, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ.!».

Ποιοι απεργούν

Σήμερα:

  • 24ωρη απεργία μονίμων εργαζομένων στους ΟΤΑ
  • 24ωρη απεργία εργαζομένων στη ΔΕΗ
  • 24ωρη απεργία τραπεζοϋπαλλήλων
  • Αποχή νομικών
  • Αποχή μηχανικών από δημοπρασίες δημοσίων έργων, επιτροπές και υπηρεσιακά συμβούλια

Αύριο, Τετάρτη, 19 Μάρτη

  • 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • ΔΕΚΟ
  • Βενζινοπώλες
  • Γιατροί
  • Δικηγόροι
  • Μηχανικοί (επιπλέον, αποχή από δημοπρασίες δημοσίων έργων, επιτροπές και υπηρεσιακά συμβούλια)
  • Καθηγητές
  • Φαρμακοποιοί
  • Τραπεζοϋπάλληλοι
  • Δικαστικοί Επιμελητές
  • Υπουργεία
  • Ασφαλιστικά Ταμεία
  • Οδοντίατροι
  • Εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες
  • Δημοσιογράφοι
  • Αρτοποιοί
  • Προσωπικό αγροτικών συνεταιρισμών

Πέμπτη, 20 Μαρτίου

  • 24ωρη απεργία εργαζομένων στη ΔΕΗ
  • 24ωρη απεργία μηχανικών
  • 24ωρη απεργία καθηγητών
  • Αποχή δικηγόρων
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ομονοίας, οργανώνει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Η Συντονιστική σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο κλάδος μέσα από τη δράση του ανέδειξε τη συνολική αντιπαράθεση στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, ξεπερνώντας ταυτόχρονα το συντεχνιακό πλαίσιο που έβαζε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ από την αρχή των κινητοποιήσεων. Και καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων με τους άλλους εργαζόμενους και με πλαίσιο αιτημάτων που ικανοποιούν τις ανάγκες τους και έρχονται σε ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί και σε συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ