ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες από τις χιονοπτώσεις στην Κρήτη

ICON

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες από τις χιονοπτώσεις στην Κρήτη
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της Κρήτης που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις στις 18 και 19 Φλεβάρη, ζήτησε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή. Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, δηλώθηκε ότι ...όλα πάνε καλά.

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση επιχείρησε ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή «προσέτρεξαν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ», ενώ «η καταγραφή των ζημιών στα κηπευτικά έχει ολοκληρωθεί». Επίσης, ανέφερε ότι «το 75% ως αποζημίωση φυτικής παραγωγής είναι από τα υψηλότερα που υπάρχουν διεθνώς», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει «στο 80% για το ζωικό κεφάλαιο» και δίνεται «εντός διμήνου από την καταγραφή της ζημιάς».

«Αμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεις», απαίτησε ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως είπε, για τις αποζημιώσεις «στις περισσότερες των περιπτώσεων περνά πάρα πολύς καιρός», ενώ παράλληλα «δεν έχουν καταγραφεί όλες οι καταστροφές». Περιγράφοντας την κατάσταση στο νομό Χανίων, σχολίασε ότι οι αγρότες «δεν είναι μόνον ότι πλήττονται βάναυσα από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά επλήγησαν και από τις καιρικές συνθήκες», αφού στην περιοχή «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές».

Οπως τόνισε, «καταστράφηκαν αιωνόβια δέντρα», ενώ «είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια την καταστροφή» σε περιοδεία που πραγματοποίησε το ΚΚΕ. Εκτίμησε ότι «υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι παραπέρα ερημοποίησης της υπαίθρου», αφού «οι νέοι αγρότες φαίνεται ότι δεν έχουν προοπτική» και πρόσθεσε ότι έγινε η καταστροφή και «την ίδια στιγμή έχουμε αύξηση των ζωοτροφών κατά 150% και αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων κατά 90%». Θύμισε, τέλος, ότι «στην Κρήτη η ελαιοκομική περίοδος φτάνει έως το Μάη», τονίζοντας ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Ενας νεκρός από σύγκρουση τρένου με φορτηγό

Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με φορτηγό αυτοκίνητο, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, σε σιδηροδρομική διάβαση με δίφρακτα και ηχοφωτεινή σήμανση στο ύψος του παλαιού σταθμού της Αλφειούσας, στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από Κυπαρισσία προς Πύργο συγκρούστηκε με φορτηγό, όταν ο οδηγός του τελευταίου φαίνεται πως αγνόησε τόσο τις κατεβασμένες μπάρες όσο και την ηχοφωτεινή σήμανση (κόκκινο), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και να τραυματιστούν ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και ένας ακόμη υπάλληλος του ΟΣΕ από τον εκτροχιασμό του τρένου. Οι τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πύργου, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ αστυνομικών

Συνεχίστηκαν και χτες οι αλληλοκατηγορίες συνδικαλιστών αστυνομικών, μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό ξυλοδαρμού του αστυφύλακα Σ. Μπαλάσκα, το περασμένο Σάββατο, στα γραφεία της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Με χτεσινή του συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ, Γ. Μακρής, υποστήριξε πως DVD το οποίο διέθεσε στα ΜΜΕ δείχνει τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης να μπαινοβγαίνει σώος στα γραφεία της. Ωστόσο, ο δεύτερος έχει καταγγείλει τέσσερις συναδέλφους του για ξυλοδαρμό. Ο Γ. Μακρής έδωσε εξηγήσεις για την εταιρεία φύλαξης την οποία κατηγορείται, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ότι έχει στο όνομα της συζύγου του, αλλά και για το συνεταιρισμό της Ενωσης. Από την πλευρά του, ο Σ. Μπαλάσκας, σε συνέντευξή του, κάνει λόγο για τραμπουκισμούς και επιθέσεις. Για το περιστατικό έχει διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη και τους Φίλους της Αντίστασης να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΡΤΩ» στο Θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ», αύριο Τρίτη 18 Μάρτη. Ωρα έναρξης της παράστασης 6 το απόγευμα, με τιμή εισιτηρίου 7 ευρώ. (Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2108225407 και 2108831368 θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
  • Η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή θα πραγματοποιήσει την τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της, την Πέμπτη 20.3.08 και ώρα 4 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα γίνει, οριστικά, στις 27.3.08, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα.
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ (τραυματίες) διοργανώνει, Σάββατο 30 Μάρτη, ώρα 1 μ.μ., συνεστίαση στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Πρώην Καστέλλο), Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη, Πατησίων. Για προσκλήσεις στο τηλέφωνο: 2103220185.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Χιλιάδες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις

Σε αρνησιδικία κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς αυξάνονται υπέρμετρα οι εκκρεμείς υποθέσεις φτάνοντας στο τέλος του 2007 τις 382.000 από τις 142.000 εκκρεμείς υποθέσεις που ήταν το 1999. Οι διοικητικοί δικαστές από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης κάλεσαν το Δημόσιο να σταματήσει την παρελκυστική πολιτική στέλνοντας στα δικαστήρια τους πολίτες για υποθέσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί από το ΣτΕ και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Οπως επισήμαναν ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος και ο γενικός επίτροπος των διοικητών δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος, το Δημόσιο και η κρατική μηχανή έχουν ευθύνες για την ταλαιπωρία των δικαστηρίων με άσκοπες δίκες (οικογενειακά επιδόματα, ΛΑΦΚΑ, πλαφόν στο εφάπαξ κλπ.), καθώς η δημόσια διοίκηση δε συμμορφώνεται με τη νομολογία των δικαστηρίων.

Στη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής Βέρα Νικολαΐδου, η οποία σημείωσε ότι για τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη φταίει η πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων του δικομματισμού και οι παρεμβάσεις που πλήττουν την ανεξαρτησία των δικαστών. Ακόμα, ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα του δικαστών, υπενθυμίζοντας την προκαταρκτική εξέταση κατά τριών δικαστών συνδικαλιστών και αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την εκλογή της ηγεσίας της από τους ίδιους τους δικαστές και όχι να διορίζεται από την κυβέρνηση. Τέλος, η Β. Νικολαΐδου σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατά οποιασδήποτε επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Πορεία στη Βουλή

Την Παρασκευή 21 Μάρτη συγκέντρωση στο άγαλμα Κολοκοτρώνη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), την Παρασκευή 21 Μάρτη πραγματοποιεί συγκέντρωση αντιστασιακών και Φίλων της Αντίστασης, ώρα 10.30 το πρωί, στο άγαλμα Κολοκοτρώνη(επί της Σταδίου). Από εκεί θα γίνει πορεία προς τη Βουλή, ενώ θα γίνει ενδιάμεση στάση στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη όπου θα κατατεθεί στεφάνι. Θα επιδοθεί ψήφισμα των Αντιστασιακών στη Βουλή, στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Η ΠΟΑΟ καλεί όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις και τα παραρτήματά τους, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ να συμμετέχουν μαζικά.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
«Πορνεία κάθε σχέση πλην θρησκευτικού γάμου»!

Αντιδραστική και σκοταδιστική η απόφαση της ιεραρχίας της εκκλησίας, τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Πορνεία» είναι κάθε σχέση δύο ανθρώπων που δεν έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο. Ετσι ακριβώς χαρακτηρίζει η Εκκλησία με χτεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κάθε συμβίωση ανθρώπων, ακόμα κι αν έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο, φέρνοντας στην επιφάνεια τις σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις της, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η ΔΙΣ θεωρεί «παντελώς αδύνατο να συγκατατεθεί στο διαμορφούμενο νομοσχέδιο (για το σύμφωνο), η εφαρμογή του οποίου υποθάλπει και νομιμοποιεί βαρύτατα ηθικά αμαρτήματα και το οποίο σε περίπτωση εφαρμογής θα αποτελέσει καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογενείας και όλης της ελληνικής κοινωνίας».

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας για τις συζυγικές σχέσεις υπογραμμίζεται: «Η θέση της ιεραρχίας της εκκλησίας ότι αποτελεί πορνεία κάθε γάμος, κάθε σχέση έξω από τον θρησκευτικό γάμο, είναι μια θέση αντιδραστική, σκοταδιστική που πρέπει να καταδικαστεί και από τους θρησκευόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ