Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες από τις χιονοπτώσεις στην Κρήτη

ICON

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες από τις χιονοπτώσεις στην Κρήτη
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της Κρήτης που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις στις 18 και 19 Φλεβάρη, ζήτησε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή. Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, δηλώθηκε ότι ...όλα πάνε καλά.

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση επιχείρησε ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή «προσέτρεξαν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ», ενώ «η καταγραφή των ζημιών στα κηπευτικά έχει ολοκληρωθεί». Επίσης, ανέφερε ότι «το 75% ως αποζημίωση φυτικής παραγωγής είναι από τα υψηλότερα που υπάρχουν διεθνώς», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει «στο 80% για το ζωικό κεφάλαιο» και δίνεται «εντός διμήνου από την καταγραφή της ζημιάς».

«Αμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεις», απαίτησε ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως είπε, για τις αποζημιώσεις «στις περισσότερες των περιπτώσεων περνά πάρα πολύς καιρός», ενώ παράλληλα «δεν έχουν καταγραφεί όλες οι καταστροφές». Περιγράφοντας την κατάσταση στο νομό Χανίων, σχολίασε ότι οι αγρότες «δεν είναι μόνον ότι πλήττονται βάναυσα από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά επλήγησαν και από τις καιρικές συνθήκες», αφού στην περιοχή «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές».

Οπως τόνισε, «καταστράφηκαν αιωνόβια δέντρα», ενώ «είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια την καταστροφή» σε περιοδεία που πραγματοποίησε το ΚΚΕ. Εκτίμησε ότι «υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι παραπέρα ερημοποίησης της υπαίθρου», αφού «οι νέοι αγρότες φαίνεται ότι δεν έχουν προοπτική» και πρόσθεσε ότι έγινε η καταστροφή και «την ίδια στιγμή έχουμε αύξηση των ζωοτροφών κατά 150% και αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων κατά 90%». Θύμισε, τέλος, ότι «στην Κρήτη η ελαιοκομική περίοδος φτάνει έως το Μάη», τονίζοντας ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ