ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθεί το εμπόριο πολιτιστικών κειμηλίων

Διεθνής Διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αθήνα για τις επιστροφές αρχαιοτήτων

Το... «φάντασμα» του συμβιβασμού με την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, «πλανάται» στη διεθνή διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ για την «Επιστροφή των πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ παραδέχεται ότι η αρχαιοκαπηλία και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς οφείλεται στο ότι «ο πολιτιστικός τομέας είναι μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση, με ισχυρή και ποικίλη ζήτηση και προσφορά πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών», όπως είπε ο πρόεδρος της γενικής διάσκεψης του οργανισμού, πρέσβης, Γ. Αναστασόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η πολιτιστική κατανάλωση καταλαμβάνει ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα ατομικών προϋπολογισμών, αλλά και των πιστώσεων των εθνικών οικονομιών, καθώς τα μουσεία ευημερούν και ο αριθμός των επισκεπτών τους ευρίσκεται στην ανιούσα». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το εμπόριο πολιτιστικών αγαθών από 39,3 δισ. δολάρια το 1993, αυξήθηκε σε 60 δισ. δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια.

Ο ομιλητής διαπιστώνει, ότι «η ευρύτερη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού συνδέεται και με την αναγνώριση του βασικού ρόλου που ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές βιομηχανίες διαδραματίζουν στην οικονομική και στην ανθρώπινη ανάπτυξη». Ετσι, «δε θα έπρεπε να μας εκπλήξει ότι η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία και προαγωγή της διαφορετικότητας των πολιτιστικών εκφράσεων, επισημαίνει την ανάγκη να δεχτούμε μιαν ολιστική άποψη της διαδικασίας της ανάπτυξης, θέτοντας τις πολιτιστικές διαστάσεις της ανάπτυξης μαζί με τους οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς σκοπούς, μέσα σε ένα πλαίσιο συντηρήσεως».

Αυτή η... «ολιστική» άποψη της - καπιταλιστικής εννοείται - ανάπτυξης, που «χωρά» την εμπορευματοποίηση - αρκεί να τη θεωρούν «νόμιμη» οι διεθνείς οργανισμοί - ουσιαστικά αντιδικεί με τις τραγικές απειλές στην πολιτιστική κληρονομιά. Ο ομιλητής σημείωσε, την αύξηση «της παράνομης εμπορίας μέσω του ίντερνετ και της συνειδητής καταστροφής, με ακολουθούσα την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, στη διάρκεια των συγκρούσεων», φέρνοντας τα παραδείγματα του Αφγανιστάν και Ιράκ!

Το άνοιγμα των εργασιών, όπου παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, χαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού, επαναφέροντας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η Φρανσουάζ Ριβιέρ, γενική υποδιευθύντρια πολιτισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η χτεσινή μέρα αφορούσε σε διακρατικές συμφωνίες επιστροφής (διαφόρων νομικών μορφών) αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσης. Σήμερα θα γίνουν θεωρητικές και νομικές προσεγγίσεις. Στο συνέδριο συμμετέχουν νομικοί, μουσειολόγοι και ειδικοί για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.

Απεργίες σε Λυρική - ΥΠΠΟ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην προκλητική στάση της διοίκησης για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία Χορωδών, Χορευτών, Πρωταγωνιστών, Συντελεστών, Τεχνικού - Βοηθητικού - Λοιπού Προσωπικού και η Ενωση Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΛΣ, «κωλυσιεργώντας τέσσερις μήνες τη διαδικασία, μας καλούν σε άσκοπες συναντήσεις και προτείνουν αυξήσεις χαμηλότερες του επίσημου πληθωρισμού, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, λέει: "εμείς αυτά προτείνουμε και όποιος θέλει να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο, να βρει δεύτερη δουλειά"»...

Οι εργαζόμενοι απαντούν «δυναμικά με έναρξη κινητοποιήσεων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατακραυγή για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο». Συγκεκριμένα, συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία. Ακολουθούν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας: 20, 21/3 (11 πμ - 1 μμ, 8 μμ - 10 μμ). 23/3 (8 - 10 μμ) και 24/3 (11 πμ - 1 μμ).

Δύο 24ωρες απεργίες στο ΥΠΠΟ

Σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, αύριο και μεθαύριο, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να κηρυχτούν οι απεργίες «παράνομες» και «καταχρηστικές». Εκτός του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, συμμετέχει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ συμπαραστέκονται και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου.

Σε σχετική αγωγή του, το ΥΠΠΟ αναπαράγει το παλιό προπαγανδιστικό «οπλοστάσιο» όλων των κυβερνήσεων και τα περί «κινδύνου» για τα μνημεία από τις απεργίες (σ.σ. αναλόγως είχε εκφραστεί και η κυβέρνηση Σημίτη για τις συγκεντρώσεις των συμβασιούχων στην Ακρόπολη). Προσπαθεί δε να αποδώσει τις καθυστερήσεις των πληρωμών στην... πτώση του πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλου!

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της μεθαυριανής (20/3) απεργίας τους οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν, επί τόπου, και την αντίθεσή τους στη μετεγκατάσταση του ΥΠΠΟ στο ακατάλληλο κτίριο των πρώην καπναποθηκών του Κεράνη στο Ρέντη.

Βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Η Αλίντα Δημητρίου, παραλαμβάνοντας βραβείο
Η Αλίντα Δημητρίου, παραλαμβάνοντας βραβείο
Το Σάββατο, στο «Ολύμπιον», ολοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα», με απονομή των εξής βραβείων:

Βραβείο στην ενότητα «Κοινωνία και Περιβάλλον»: «Για το νερό: άνθρωποι και κίτρινα μπιτόνια» του Ούντο Μάουερ. Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρόσωπα του φασισμού»: «Η τιμή της ζάχαρης» του Μπιλ Χέινι. Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για ελληνική παραγωγή: «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη. Βραβείο της Ομοσπονδίας για ξένη παραγωγή: «Να 'σαι σαν τους άλλους» του Tanaz Eshagian. Βραβείο ΕΡΤ: «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη. Βραβείο Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης για την ενότητα «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές»: «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» του Δημήτρη Βερνίκου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε δύο ισότιμα βραβεία στις ταινίες μικρού μήκους: «Etel Adnan - Εξόριστες λέξεις» της Βουβούλας Σκούρα και «Αλεξ» των Αλέξανδρου Παπανικολάου - Εμιλυς Γιαννούκου και τέσσερα ισότιμα βραβεία στις ταινίες μεγάλου μήκους: «Ο τρίτος Τάκης» της Κατερίνας Πατρώνη, «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» του Δημήτρη Βερνίκου, «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη και «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου.

Τέλος, δόθηκαν τέσσερα βραβεία κοινού: Ξένης παραγωγής άνω των 45΄: «Μέσ' απ' αυτά τα μάτια» της Χίλαρι Χελστάιν. Ξένης ταινίας κάτω των 45΄: «Η πόλη των γερανών» της Εύα Γουέμπερ. Ελληνικής ταινίας κάτω των 45΄: «The Archelon Bubble» του Ελευθέριου Φυλακτού. Ελληνικής ταινίας άνω των 45΄ λεπτών: «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, η οποία παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε: «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα αλλά στην Αντίσταση. Το ότι υπάρχουμε τώρα εδώ είναι χάριν της Αντίστασης». Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι φιλοδοξία της «βετεράνου» του ελληνικού ντοκιμαντέρ Αλίντας Δημητρίου είναι να γυρίσει ντοκιμαντέρ για το ΔΣΕ και τη Μακρόνησο, με επίκεντρο, όπως και στα «Πουλιά στο βάλτο», τις γυναίκες αγωνίστριες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αρχή με Μαγιακόφσκι

Με την εκδήλωση για τον ποιητή της Επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι, ξεκινά σήμερα, 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, το τετράπτυχο αφιέρωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην τέχνη της Οκτωβριανής Επανάστασης, με αφορμή τα 90χρονά της και τα 90χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Τα κείμενα είναι της Δώρας Μόσχου, η σκηνοθεσία της Λίλας Καφαντάρη, τα σκηνικά του Πέτρου Ζουμπουλάκη, η επιμέλεια οπτικού υλικού του Σήφη Στάμου, η μουσική της Μίρκας Λαμπροπούλου, η χορογραφία της Σοφίας Μάντη και οι φωτισμοί του Προκόπη Δάφνου. Αφηγητής ο Σπύρος Σαραφιανός. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Λίλα Καφαντάρη. Παίζουν οι μουσικοί: Μίρκα Λαμπροπούλου (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί). Χορευτές: Σοφία Μάντη, Μιχάλης Περπερίδης.

Χρώμα και φως

Μία ιδιαίτερη προσωπικότητα της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα, φωτίζει η έκθεση «Νίκος Λύτρας: Χτίζοντας με το χρώμα και το φως», που παρουσιάζει (19/3 - 2/6) η Εθνική Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 50). Πολύπλευρος και ανήσυχος δημιουργός, μαθητής της Σχολής του Μονάχου, όπως και ο πατέρας του Νικηφόρος Λύτρας, στη σύντομη ζωή του (πέθανε 44 χρόνων), ανανέωσε την ελληνική ζωγραφική, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση των μοντερνιστικών κινημάτων στη χώρα μας. Η έκθεση και η πολυτελής έκδοση - μονογραφία φωτίζουν άγνωστα έργα του ζωγράφου, ενώ περιλαμβάνονται, ακόμη, σχέδια, φωτογραφίες, κείμενα της εποχής που αφορούν στη δημιουργία του κ.ά. Επιμέλεια έκθεσης - καταλόγου: Αφροδίτη Κούρια. Ερευνα και τεκμηρίωση: Αφ. Κούρια, Δημήτρης Πόρτολος.

Οι ... «Αμερικάνοι φίλοι»

Ολα τα 'χε η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας... οι «Αμερικάνοι φίλοι του Νέου Μουσείου Ακρόπολης» τής έλειπαν! Αυτό το νέο «φρούτο» με την παλιά μορφή της «Μη κυβερνητικής οργάνωσης» παρουσίασε ο Μ. Λιάπης στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Στους «Αμερικάνους φίλους» συμπεριλαμβάνονται πολιτευτές των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της κινηματογραφικής βιομηχανίας, δημοσιογράφοι κλπ. Μεταξύ άλλων, οι «φίλοι» θα «ενθαρρύνουν τη μελέτη των συλλογών» του μουσείου (σ.σ. πώς;) και θα «διευκολύνουν τη διεξαγωγή κοινών εκθέσεων με μουσεία των ΗΠΑ»! Δηλαδή, θα «μανατζάρουν» δανεισμούς για περιοδικές εκθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι δε θα αρχίσουν να ...«σπάνε κανάτια», σαν ...«Θείοι απ' το Σικάγο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ