Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθεί το εμπόριο πολιτιστικών κειμηλίων

Διεθνής Διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αθήνα για τις επιστροφές αρχαιοτήτων

Το... «φάντασμα» του συμβιβασμού με την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, «πλανάται» στη διεθνή διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ για την «Επιστροφή των πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ παραδέχεται ότι η αρχαιοκαπηλία και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς οφείλεται στο ότι «ο πολιτιστικός τομέας είναι μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση, με ισχυρή και ποικίλη ζήτηση και προσφορά πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών», όπως είπε ο πρόεδρος της γενικής διάσκεψης του οργανισμού, πρέσβης, Γ. Αναστασόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η πολιτιστική κατανάλωση καταλαμβάνει ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα ατομικών προϋπολογισμών, αλλά και των πιστώσεων των εθνικών οικονομιών, καθώς τα μουσεία ευημερούν και ο αριθμός των επισκεπτών τους ευρίσκεται στην ανιούσα». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το εμπόριο πολιτιστικών αγαθών από 39,3 δισ. δολάρια το 1993, αυξήθηκε σε 60 δισ. δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια.

Ο ομιλητής διαπιστώνει, ότι «η ευρύτερη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού συνδέεται και με την αναγνώριση του βασικού ρόλου που ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές βιομηχανίες διαδραματίζουν στην οικονομική και στην ανθρώπινη ανάπτυξη». Ετσι, «δε θα έπρεπε να μας εκπλήξει ότι η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία και προαγωγή της διαφορετικότητας των πολιτιστικών εκφράσεων, επισημαίνει την ανάγκη να δεχτούμε μιαν ολιστική άποψη της διαδικασίας της ανάπτυξης, θέτοντας τις πολιτιστικές διαστάσεις της ανάπτυξης μαζί με τους οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς σκοπούς, μέσα σε ένα πλαίσιο συντηρήσεως».

Αυτή η... «ολιστική» άποψη της - καπιταλιστικής εννοείται - ανάπτυξης, που «χωρά» την εμπορευματοποίηση - αρκεί να τη θεωρούν «νόμιμη» οι διεθνείς οργανισμοί - ουσιαστικά αντιδικεί με τις τραγικές απειλές στην πολιτιστική κληρονομιά. Ο ομιλητής σημείωσε, την αύξηση «της παράνομης εμπορίας μέσω του ίντερνετ και της συνειδητής καταστροφής, με ακολουθούσα την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, στη διάρκεια των συγκρούσεων», φέρνοντας τα παραδείγματα του Αφγανιστάν και Ιράκ!

Το άνοιγμα των εργασιών, όπου παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, χαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού, επαναφέροντας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η Φρανσουάζ Ριβιέρ, γενική υποδιευθύντρια πολιτισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η χτεσινή μέρα αφορούσε σε διακρατικές συμφωνίες επιστροφής (διαφόρων νομικών μορφών) αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσης. Σήμερα θα γίνουν θεωρητικές και νομικές προσεγγίσεις. Στο συνέδριο συμμετέχουν νομικοί, μουσειολόγοι και ειδικοί για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ