ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Δεν είναι ο άλλος αγάς που λείπει απ' τους εργάτες

Ανύπαρκτοι! Μαζεύτηκαν στη Φιλοσοφική να μιλήσουν με το ΚΚΕ, αλλά δεν τους πήραν χαμπάρι οι δημοσιογράφοι, οπότε ανύπαρκτοι...
Ανύπαρκτοι! Μαζεύτηκαν στη Φιλοσοφική να μιλήσουν με το ΚΚΕ, αλλά δεν τους πήραν χαμπάρι οι δημοσιογράφοι, οπότε ανύπαρκτοι...
Δεν αντέχουν, λέει, οι ...τουρίστες την κατάσταση στους δρόμους. Τα παράπονα στο αφεντικό τους, την πολυεθνική που τους στέλνει εδώ, τάζοντάς τους ήλιο - θάλασσα και γονατισμένους ντόπιους. Ενίοτε οι ντόπιοι δεν έχουν το ίδιο όραμα με το αφεντικό των ...τουριστών. Ασε που δεν πρέπει να παραπονιούνται, καθότι μια χαρά τα καταφέρνει ο στρατός απεργοσπαστών που λειτουργεί στο Δήμο Αθήνας όπου κυκλοφορούν οι... τουρίστες.

Στα δικά μας: Αν σωστά διαβάζουμε τις λέξεις στην «Ελευθεροτυπία», όλοι αυτοί που διαδήλωναν χτες έχουν καημό μόνο το πώς θα ανατρέψουν τη νεοδημοκρατική μεταρρύθμιση. Για να παραμείνει η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία πατά η σημερινή;

Κατανοούμε το πρόβλημα των αστών, που βλέπουν ότι μέσα από κάτι τέτοιες αναταραχές μπορεί να προκύπτει και ταξική συνείδηση, που να ζητά κάτι περισσότερο από το να αλλάξει ο αγάς στο σβέρκο της.

Οπως και τη σπουδή τους να υποδείξουν την πολιτική έκφραση που πρέπει να βρει η κοινωνική αντίδραση, ώστε και ο καπιταλισμός να βασιλεύει και το πόπολο να πιστεύει πως επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Συγνώμη, αλλά πόσο απατεώνας - πολιτικά - πρέπει να 'σαι, για να τάζεις στον κόσμο ότι θα επιβάλεις 10% μετοχοποίηση κερδών στους καπιταλιστές;

Δεν περιμένουμε απάντηση από τον Τσίπρα (είναι δύσκολο το ερώτημα για τους κειμενογράφους του), αλλά απ' αυτούς που ζητάνε νομιμοποίηση του οπορτουνισμού τους ως «πρώην ΚΚΕ», λίγη τσίπα... καθότι γνωριζόμαστε...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα περνά τη μια «μεταρρύθμιση» μετά την άλλη, βρίσκοντας και κάνοντας. Καθώς γνωρίζει πως, με την κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, η πλέον «επαναστατική» αντίδραση που θα βρει απέναντί της θα είναι μια προσφυγή στην ΕΕ για «παραβίαση της συνθήκης του Μάαστριχτ» (αυτό προβάλλει η ΠΑΣΚΕ στην Τράπεζα Ελλάδας).

Την ώρα που ένας χαμός από «διαλόγους» θολώνουν το τοπίο, για να πιστέψουν οι εργάτες πως εκεί, στο «διάλογο», λύνονται τα προβλήματά τους μέσα σ' αυτό το σύστημα, έρχονται οι ειδήσεις να μιλήσουν για το αυτονόητο. Διαβάζεις στις οικονομικές στήλες ότι η τάση στην αγορά είναι η συγκέντρωση και των τηλεπικοινωνιών σε λίγα χέρια. Αυτονόητο. Και θυμάσαι τις μπαρούφες που χρόνια και χρόνια μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά για τον ανταγωνισμό που βοηθά και τις επιχειρήσεις να κρατούν χαμηλές τις τιμές, αλλά και τη δημοκρατία, καθώς αποτρέπει μονοπωλιακές καταστάσεις. Ε, να που ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος, εκεί που οι σιδερένιοι νόμοι της οικονομίας επέβαλαν: στη συγκέντρωση.

Το ερώτημα είναι ένα μόνο: Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, πέρα από το καπιταλιστικό κέρδος, που η δουλειά χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων πρέπει να ιδιοποιείται από μια χούφτα καπιταλιστές; Υπάρχει λόγος, που τα επιτεύγματα της τεχνικής και της επιστήμης πρέπει να είναι ιδιοκτησία του μονοπωλίου; Τι πέρα από το καπιταλιστικό κέρδος επιβάλλει μια τέτοια εξέλιξη; Και, άρα, ποιο λόγο έχουν οι εργάτες να μη ζητάνε ευθέως αυτό που τους ανήκει: Την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι;

Αρκεί, βέβαια, οι εργάτες να έχουν καθαρό ότι αυτό, το κύριο, που πρέπει να αλλάξει στη ζωή τους είναι να φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος. Οχι για ένα δημοκρατικό καπιταλισμό, αλλά για το μόνο που μπορεί να δικαιώσει το δικό τους - των εργατών - το δρόμο: το σοσιαλισμό.

Ασχετο: Αχ πατρίδα μου καημένη, που εξακολουθείς να μετράς τους νεκρούς στρατιώτες σου σε καιρό ειρήνης ως 10% νόμιμη απώλεια. Ρώτα κι όσους τους περίμεναν πίσω να σου πουν πού τη γράφουν αυτή τη νομιμότητα, ειδικά όταν μαθαίνουν πως τα παιδιά τους έπεσαν για να αυγατίσουν τα καπιταλιστικά κέρδη. Εκείνα που εξοντώνουν μηχανές κι ανθρώπους ως αναλώσιμα στην προετοιμασία της επόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης (για προστασία των συνόρων δε συζητάμε, αυτό έχει τελειώσει προ πολλού...)


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ...

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ: «Η νέα τουριστική περίοδος ξεκίνησε με βουνά σκουπιδιών, ενώ οι ξένοι τουρίστες κλείνουν τη μύτη τους από τη δυσωδία. Η αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό θα πλήξει και τον τουρισμό, ενώ επιδεινώνεται η διεθνής οικονομική κρίση. Προς Θεού, ας βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας και ας δείξουμε ψυχραιμία» (το πρώτο θέμα στη ΧΩΡΑ).

ΕΔΩ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑ: «Υπάρχει και η προοπτική της πλήρους ανατροπής της νεοδημοκρατικής μεταρρύθμισης την οποία μπορεί να πετύχει η μεγάλη κοινωνική συμμαχία, βρίσκοντας και πολιτική έκφραση» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ: «Υπάρχει η δυνατότητα για μια διαφορετική, εναλλακτική, δημοκρατική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως δείχνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΤΡΕΜΕΤΕ... ΚΕΡΔΗ: «Διάθεση με τη μορφή μετοχών του 10% των κερδών των επιχειρήσεων στα Ταμεία. Δηλαδή πρόβλεψη για μετοχοποίηση του 10% των κερδών σε ετήσια βάση των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων» (η πρόταση του ΣΥΝ, στην ΑΥΓΗ).

ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ: «Σε απεργιακό μπλακ άουτ βρίσκεται η χώρα (...) παρ' όλα αυτά στην κυβερνητική επιτροπή εγκρίθηκαν οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις που σηματοδοτούν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ετσι ανοίγουν ζητήματα όπως η εύρεση στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ και η αξιοποίηση των περιφερειακών νοσοκομείων. Και επαναβεβαιώνεται η προσπάθεια να έχει βρεθεί λύση για την Ολυμπιακή μέσα στο 2008» (από το πρώτο θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΑΣΧΕΤΟ; «Ο χειριστής του ελικοπτέρου έκανε ελιγμούς για να αποφύγει τα αυτοκίνητα και επιχείρησε να το προσγειώσει, αλλά μόλις ακούμπησε στο έδαφος, εξερράγη, κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες. Νεκροί από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τα τρία μέλη του πληρώματος, 33, 28 και 24 χρόνων» (από το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Τα τρία «ΔΕΝ» των ασφαλισμένων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΧΙ

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ τον νόμο - καρμανιόλα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κορυφώνεται η αναμέτρηση για τα Ταμεία

Η ΑΥΓΗ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ

ΑΥΡΙΑΝΗ: 3 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στην κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοίγουν νέα μέτωπα εν μέσω απεργιών

Η ΧΩΡΑ: Προς Θεού ψυχραιμία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΛΕΙΣΤΟ λόγω απεργίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Καραμανλής τραβάει το σχοινί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΑΡΓΕΙ: Ολα κλειστά σήμερα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.556 ευκαιρίες εργασίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάκαμψη στις αγορές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο ανταγωνισμός που ευνοεί τη ...δημοκρατία

«Δύο συμφωνίες δεν αρκούν για να δημιουργήσουν μια τάση, ωστόσο αρκετοί αναλυτές τόνιζαν χθες ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες συγκέντρωσης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ευρώπης. Τα σχέδια της Deutsche Telecom να διεκδικήσει το μάνατζμεντ του ΟΤΕ ακολουθούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την Telecom Italia. Η ισπανική Telefonica είναι μέλος μιας κοινοπραξίας η οποία απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στον κρατικό τηλεπικοινωνιακό φορέα της Ιταλίας. Ο Μάικ Κάνσφιλντ αναλυτής της Ovum εκτιμά ότι τα πρώην κρατικά μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών θα λειτουργούν στο εξής ως παράγοντες συγκέντρωσης κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο. "Θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερη συγκέντρωση στον κλάδο, όχι λιγότερη" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...και ο φόβος μη χαλάσει η μπίζνα

«Ενας στρατηγικός εταίρος με πολύτιμη στα τηλεπικοινωνιακά εμπειρία βρίσκεται προ των πυλών του ΟΤΕ. Ζητά να επενδύσει στην Ελλάδα προφανώς για να κερδίσει, αλλά στο χέρι μας είναι (και στη συμφωνία που θα συναφθεί) να κερδίσουμε και εμείς. Συνήθως τέτοιες πρωτοβουλίες προκαλούν αρνητικά ανακλαστικά στη χώρα. Ακούγονται φωνές για "ξεπουλήματα" και "σκάνδαλα". Πολλές φορές οι αντιδράσεις είναι τόσο μεγάλες που πνίγουν κάθε εκσυγχρονιστικό εγχείρημα. Το έζησε εξάλλου ο ΟΤΕ την περίοδο που κυριαρχούσε το σύνθημα "μια μετοχή και αυτή να ανήκει στο κράτος". Αυτή τη φορά, όμως, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς οφείλουν να δουν ψύχραιμα τα πράγματα. Να ξεφύγουν από αγκυλώσεις και να αποτιμήσουν τη συμφωνία που θα προταθεί με τα πραγματικά χαρακτηριστικά της και όχι με ανεδαφικά προσχήματα περί "εθνικής ασφάλειας". Κυρίως να την αποτιμήσουν με όρους ανάπτυξης της Ελλάδας, μιας και οι τηλεπικοινωνίες είναι κομβικές για την κοινωνία της γνώσης στην οποία βαδίζουμε» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ