ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Απειλή από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε επικίνδυνα επίπεδα έχει φτάσει η ατμοσφαιρική ρύπανση στο νομό Μαγνησίας εξαιτίας της ασύδοτης δράσης διάφορων επιχειρήσεων (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία κ.ά.), αλλά η κυβέρνηση κωφεύει αποδίδοντας τη ρύπανση στη σκόνη που μεταφέρεται από την Αφρική! Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης.

Ναι μεν παραδέχτηκε ότι στη Μαγνησία υπάρχουν υπερβάσεις των οριακών τιμών των ρύπων, αλλά είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων οφείλονται σε μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Εάν, είπε, αφαιρεθούν τα εξ Αφρικής σωματίδια τότε στο Βόλο υπάρχει πρόβλημα μόνο ορισμένες μέρες το χρόνο.

Ο Ν. Γκατζής κάλεσε την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιεί τη σκόνη της Αφρικής ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνει τις δικές της ευθύνες. Εάν ισχύει, αναρωτήθηκε, ο ισχυρισμός για την αφρικανική σκόνη, τότε γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στην Καρδίτσα ή τα Τρίκαλα, αλλά η μόλυνση συγκεντρώνεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και στον Αλμυρό όπου υπάρχει χαλυβουργία; Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι λόγω της μόλυνσης επιβαρύνονται οι κάτοικοι της περιοχής και υπάρχουν μάλιστα πολλά κρούσματα καρκίνων.

Η κυβέρνηση είπε ο Ν. Γκατζής όχι μόνο δεν επιβάλλει την καθορισμένη επιστημονική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά έδωσε άδεια στην ΑΓΕΤ να εκπέμπει ανεξέλεγκτα τους ρύπους της στο Βόλο και να σκοτεινιάζει η πόλη.

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 30 Μάρτη ώρα 13.00 μ.μ., συνεστίαση στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Πρώην Καστέλλο), Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Για προσκλήσεις στο τηλέφωνο: 210 3220.183.

Πορεία αντιστασιακών στη Βουλή

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ, σήμερα Παρασκευή 21 Μάρτη, διοργανώνει συγκέντρωση αντιστασιακών και Φίλων της Αντίστασης, ώρα 10.30 το πρωί, στο άγαλμα Κολοκοτρώνη (επί της Σταδίου). Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, με στάση, ενδιάμεσα, στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη όπου θα κατατεθεί στεφάνι. Θα επιδοθεί ψήφισμα των Αντιστασιακών στη Βουλή, στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Η ΠΟΑΟ καλεί όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις και τα παραρτήματά τους, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ να συμμετέχουν μαζικά.

Κίνδυνοι για παιδιά

Σε σημαντικούς κινδύνους, που μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικοί για την ενήλικη ζωή τους, εκθέτουν οι Ελληνες γονείς τα παιδιά τους. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών που έχουν παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα εξακολουθούν να καπνίζουν. Τρία στα τέσσερα παιδιά εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα, καθώς ένας τουλάχιστον από τους γονείς είναι μανιώδης καπνιστής. Το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δε μειώθηκε την τελευταία πενταετία αλλά, αντίθετα, σημείωσε αύξηση κατά 6%.

Μια άλλη σύγχρονη μάστιγα - με απρόβλεπτες συνέπειες - είναι και η αύξηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων ακόμη και από παιδιά του Δημοτικού. Ερευνα που πραγματοποίησε η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδειξε ότι το 63,6% των παιδιών ηλικίας 12 ετών έχουν κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό, το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους! Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ