ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για το Νερό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για το Νερό το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους επιστημονικούς φορείς να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν, που εμπορευματοποιεί το βασικότερο φυσικό αγαθό, υποβαθμίζει και καταστρέφει πολλούς υδροφορείς και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει άμεσα η μόλυνση των υδροφορέων κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα (εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα, νιτρικά, κ.ά.) και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους.
  • Να εξασφαλιστεί υγιεινό και φθηνό νερό στους κατοίκους των περιοχών που έχουν μολυνθεί οι υδροφορείς και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των κρατικών και δημοτικών φορέων ύδρευσης.
  • Να μην τιμολογηθεί το νερό άρδευσης, αλλά να γίνουν όλα τα απαραίτητα υδραυλικά και εγγειοβελτιωτικά έργα που εξοικονομούν υδατικούς πόρους, προστατεύουν και εμπλουτίζουν τους υδροφορείς, μειώνουν τις απορροές και αυξάνουν το ποσοστό των αξιοποιήσιμων υδάτινων πόρων που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα μικρό.
  • Να προστατευτούν τα δάση που συμβάλλουν ουσιαστικά στη συγκράτηση των νερών και στον εμπλουτισμό των υδροφορέων.

Το ΚΚΕ καλεί όλα τα λαϊκά στρώματα και τους προοδευτικούς επιστήμονες να ενωθούν σε ένα Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία, για μια άλλη πολιτική στους υδάτινους πόρους, που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.
  • Την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στο σύνολο της χώρας και κατά υδατικό διαμέρισμα στα πλαίσια μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης που θα βασίζεται στα κοινωνικοποιημένα βασικά μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικροπαραγωγών».
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

Eurokinissi

Χτες, την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Νερού, βρήκαν οι επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, με την επίκληση της λειψυδρίας, να ανακοινώσουν, σε ειδική μάλιστα εκδήλωση, τριφασικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι και για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, το νερό από φυσικός πόρος έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Ειδικότερα, οι ιθύνοντες της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού και αποχέτευσης. Δεν ανακοίνωσαν το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, λέγοντας μόνο ότι αυτό θα κυμανθεί στο ύψος του πληθωρισμού. Επιπλέον, παρότι ο λαός του Λεκανοπεδίου πληρώνει αδρά τέλη αποχέτευσης, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την επιβολή ειδικού τέλους βιολογικού καθαρισμού «ψυτταλειόσημο», με σκοπό να καλυφθεί το κόστος διαχείρισης και λειτουργίας των έργων της Ψυττάλειας, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οπως ανακοίνωσαν, τα απολήψιμα αποθέματα στους ταμιευτήρες ανέρχονται σε 745 εκατ. κυβικά, δηλαδή κατά 350 εκατ. κυβικά λιγότερα από πέρσι. Η ποσότητα αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κ. Κωστούλας, ισοδυναμεί με το νερό που θα κατανάλωναν οι κάτοικοι της Αττικής για 10 μήνες. Οπως συμπλήρωσαν, η ΕΥΔΑΠ μετά από 4 χρόνια άρχισε εδώ και 2,5 μήνες να αντλεί νερό και από την Υλίκη. Ειδικότερα από αυτήν αντλεί 350.000 κυβικά την ημέρα, όταν η ημερήσια κατανάλωση στην Αττική φτάνει το 1.100.000 κυβικά.

Βέβαια, ο λόγος για τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ δεν είναι η λειψυδρία, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας της, η οποία εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με την πώληση μετοχών της σε κάποιους από τους πολυεθνικούς κολοσσούς διαχείρισης νερού που την πολιορκούν εδώ και καιρό, όπως έγραψε και ο «Ρ».

Σημειώνουμε ότι η ΕΥΔΑΠ, από την ιδιωτικοποίησή της το 2000 μέχρι σήμερα παρουσιάζει συνεχή αύξηση της κερδοφορίας της. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της επιχείρησης, τα κέρδη της, μετά από φόρους, το πρώτο 9μηνο του 2007 έφτασαν στα 34,48 εκατ. ευρώ, έναντι 27,18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 27%! Κέρδη που οφείλονται στα «χαράτσια» που πληρώνει ο λαός του Λεκανοπεδίου, καθώς την τελευταία επταετία τα τέλη αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 65%, ενώ η τιμή του νερού μέχρι και 145%!

ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό»

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα

«Οχι στην απελευθέρωση της ενέργειας»! Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, χιλιάδες κάτοικοι από όλη την Εύβοια, συμμετείχαν σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια του νησιού, ενάντια στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιθάνθρακα που προγραμματίζει να κατασκευάσει ο επιχειρηματικός όμιλος ΤΕΡΝΑ. Η μονάδα του λιθάνθρακα αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Φούρνοι, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τα σπίτια.

Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν «Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό» και «ανάπτυξη της περιοχής με βάση τα λαϊκά συμφέροντα». Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να μην εστιαστεί η διεκδίκηση αποκλειστικά στο ζήτημα του λιθάνθρακα, αλλά συνολικά κατά της πολιτικής της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, γιατί μόνο έτσι ο αγώνας μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Οσο, δηλαδή, επισημάνθηκε, τα μονοπώλια ελέγχουν και εκμεταλλεύονται τις πηγές ενέργειες, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον. Το ΚΚΕ κάλεσε τον κόσμο και τους παρευρισκόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν κατά των συμφερόντων των πολυεθνικών στην ενέργεια, για αποκλειστικά ενιαίο και δημόσιο κοινωνικό φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της περιοχής, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ και οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν την ευθύνη για την απελευθέρωση της ενέργειας, τόνισε ο Γ. Μαρίνος και κάλεσε τους εργαζόμενους να σταθούν αυστηρά απέναντι στις πολιτικές των κομμάτων.

ΚΙΛΚΙΣ
Μόλυνση από βιομηχανικά λύματα

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής τους από βιομηχανικά λύματα, καταγγέλλουν αγρότες του Δήμου Γαλλικού στο Νομό Κιλκίς, οι οποίοι απαιτούν άμεσες ενέργειες από το Γραφείο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.

Οπως τονίζουν σε έγγραφό τους κάτοικοι του Γαλλικού, απευθύνθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία για ανάλυση του δείγματος νερού που αντλούσαν με τις γεωτρήσεις τους, καθώς μετά το πότισμα των αγροτεμαχίων τους δημιουργούνταν αλατώδη ιζήματα (ασπρίζει το χωράφι). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κοντά στον ποταμό και από τις δύο όχθες του, το νερό ήταν ακατάλληλο ακόμη και για άρδευση. «Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει πλέον να σταματήσουμε να βάζουμε δυναμικές καλλιέργειες, αφού πλέον δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για άρδευση. Ετσι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνο τα σιτηρά, επειδή δε χρειάζονται άρδευση, γεγονός που μειώνει το εισόδημά μας τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με τα εισοδήματα, που θα εισπράτταμε από τις δυναμικές καλλιέργειες», τονίζεται στο έγγραφο των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ