ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Ολα θέμα συσχετισμών

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Ακόμα κι όταν κλαίγονται οι αστοί - ειδικά όταν - ακόμα και τότε κράτα ένα το κρατούμενο ότι τα κέρδη αυξάνονται. Οταν τα κέρδη δε θα αυξάνονται θα μιλάμε για αντίστροφη μέτρηση. Προς το παρόν αυξάνονται. Οπως και η δική σου, του κάθε εργάτη, η σύγχρονη δυστυχία αυξάνεται. Σε μια εποχή που και του πουλιού το γάλα μπορεί να υπάρχει σε αφθονία. Οι αστοί δείχνουν την ανεργία που οι ίδιοι δημιουργούν ως απειλή για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση στον εργατικό μισθό, σαν ένα ακόμα εργαλείο για να σε πατήσουν.

Ενας κύκλος είναι. Στη μια μεριά κάποιοι χάνουν, στην άλλη κάποιοι κερδίζουν. Αυτοί που χάνουν είναι οι πολλοί. Κι αυτοί που κερδίζουν είναι οι όλο και πιο λίγοι. Από μόνο του αυτό δεν οδηγεί σε εξεγέρσεις. Εκτός κι αν αυτοί που χάνουν αποκτήσουν τη γνώση ότι μπορούν να βγουν έξω από τον κύκλο. Τη γνώση, δηλαδή, ότι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας λειτουργούν όσο υπάρχει καπιταλιστική οικονομία. Και άρα να βάλουν πλώρη για ένα νέο ανώτερο στάδιο της κοινωνικο - οικονομικής οργάνωσης, σοσιαλισμό το λένε. Ο δρόμος γι' αυτή τη γνώση είναι ήδη γνωστός. Και η συνείδησή του, η ταξική, είναι επίσης γνωστό ότι δεν αποκτιέται εκχωρώντας σε δικηγόρους το δικαίωμα να διεκδικήσουν για σένα. Στον πόλεμο, στον ίδιο τον πόλεμο με τον αντίπαλο αποκτιέται η ταξική συνείδηση. Εκεί είμαστε. Σε έναν όλο και πιο έντονο ταξικό πόλεμο.

Οσο για τις ανησυχίες ορισμένων αστών οικονομολόγων για το αν η κρίση είναι βαθιά, είναι ή δεν είναι κρίση κι άλλα τέτοια, τα νούμερα προς το παρόν λένε μόνο ότι κάποια τμήματα του κεφαλαίου κερδίζουν κι ότι, επίσης, κάποια άλλα δεν ξέρουν τι να κάνουν τόσο χρήμα που έχουν συσσωρεύσει ώστε επενδύοντάς το να εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά κέρδους έναντι του ανταγωνιστή τους. Ενδιαφέρει αυτή η κρίση, ή, μη κρίση; Ναι, από τη σκοπιά της ετοιμότητας των από κάτω που δεν αντέχουν, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τον αδύνατο κρίκο την ώρα που οι πάνω δε θα μπορούν.

Ολα είναι θέμα συσχετισμού. Οσο αυτός δεν ανατρέπεται τόσο θα διαβάζουμε διάφορους μάγους να προτείνουν διαχείριση της κρίσης έτσι που ο καπιταλισμός να μη μοιάζει καπιταλισμός. Σαν τις αναλύσεις για την ανεργία που δήθεν αντιμετωπίζεται όταν τα κέρδη είναι ψηλά, ενώ τώρα που δεν είναι - που είναι...- δεν έχει γιατρειά. Δεν είχε γιατρειά κι όταν κάνανε επενδύσεις. Μια ματιά στις νέες τηλεφωνικές εταιρείες σου δείχνει πως τα υπερκερδοφόρα ευρυζωνικά, εκτός των άλλων, έφεραν και το φαινόμενο ένας τεχνικός κι ένας τηλεφωνητής να είναι το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας που κάνει κύκλο μερικών δισ. Δε φταίνε οι μηχανές γι' αυτό, φταίει η ιδιοκτησία. Καθώς η τεχνική καλώς επιτρέπει και λιγότερη δουλειά και περισσότερο προϊόν. Ο ιδιοκτήτης κάνει τη διαφορά. Ασε το κόλπο με τα κοστολογικά στοιχεία, όπου όποιος διαθέτει λογιστή παρουσιάζει ό,τι κοστολόγιο θέλει, άρα νομιμοποιημένες τιμές. Να «ψωμί» για κάτι δήθεν καταναλωτικές οργανώσεις που θα ψάχνουν να βρουν αν έχουν κατατεθεί κοστολόγια. Που σημαίνει πως ο καπιταλισμός φτιάχνει και το κίνημα που τον βολεύει. Οσο το εργατικό κίνημα δεν πετάει στα σκουπίδια όλη την αντίληψη της διαχείρισης. Ξανά απ' την αρχή, λοιπόν: Είμαστε σε πόλεμο. Αλίμονο σ' όποιον ψάχνει ειρηνικό τρόπο, όταν αυτό που του χρειάζεται είναι υπεροπλία.

Αλλιώς: Η λύση ποτέ δε βρισκόταν στη φυγή, όποιας μορφής. Κοινότοπο, αλλά πραγματικό: Εδώ κι η κόλαση, εδώ κι ο παράδεισος.

Ασχετο: Οταν έχεις μάθει ανθρώπους πως με ένα ρεβίθι, λίγο αλεύρι και νερό φτιάχνεται ένα κρητικό παξιμάδι, ούτε με το χαμό σου δε χάνεσαι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΑΜΑ

ΙΣΟΖΥΓΙΟ: «Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ δηλώνει ότι η τρέχουσα κρίση είναι η χειρότερη μετά την ύφεση του 1930 (...) στις ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επισημαίνεται ότι "η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, αν δε συρρικνώνεται ήδη. Είναι ίσως πρόωρο να ειπωθεί ότι βρίσκεται σε ύφεση, όμως είναι σαφές ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης πραγματοποιείται με ταχύ ρυθμό (...) ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων (...) προβλέπει ακόμη ότι οι τιμές στο πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το επόμενο διάστημα, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ: «Η ελληνική οικονομία απέτυχε να δημιουργήσει επαρκείς νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο που υπήρχε πληθώρα επενδύσεων, τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονταν με εντυπωσιακό ρυθμό και το ΑΕΠ κάλπαζε. Τώρα, με τη διεθνή κρίση να ρίχνει τη βαριά σκιά της και στην ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις να υποχωρούν και τα εταιρικά κέρδη να απειλούνται από την υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης, οι προοπτικές για την απασχόληση κάθε άλλο παρά ευοίωνες εμφανίζονται» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ: «Κοστολογικά στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν, θα είναι υποχρεωμένες να κοινοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης οι μεγάλες επιχειρήσεις» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ... «"Θεέ μου, είναι γεμάτο αστέρια!" Η θρυλική φράση με την οποία κλείνει το μυθιστόρημα "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος"» (για το θάνατο του Αρθουρ Κλαρκ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εστειλαν μήνυμα Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ταξικά, μαζικά, ανυποχώρητα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΒΟΜΒΕΣ στο Ασφαλιστικό

ΕΘΝΟΣ: 3 ΚΙΝΗΣΕΙΣ για ξήλωμα της «μεταρρύθμισης»

Η ΧΩΡΑ: Σύνταξη με 37 χρόνια δουλειάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τυπωθήτω με αστερίσκους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελειώνουν οι απεργίες, ψηφίζεται το ασφαλιστικό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το ασφαλιστικό ψηφίστηκε, οι απεργίες σταματούν

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ των εργατοπατέρων απελευθερώνουν τη χώρα

ΤΑ ΝΕΑ: Δημοψήφισμα οργής για το Ασφαλιστικό

ΑΥΓΗ: Δημοψήφισμα τώρα κατά του ασφαλιστικού εκτρώματος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς συμφωνία με τα Σκόπια στο όνομα «Νέα Μακεδονία»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επίθεση hedge fund στο Χ.Α.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ε, ας τους κάνουν ευθανασία, αφού κοστίζουν

«Η βάρβαρη πλην ακριβής κατά το ήμισυ ρήση Σπράου ότι γεννάμε λίγο και δεν πεθαίνουμε αρκετά γρήγορα κουβαλάει πάνω ένα τραγικό πρόβλημα, που πηγάζει από μια μεγάλη ευτυχία: ζούμε περισσότερο, σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο (...) αυτό ξηλώνει όλες τις βεβαιότητες που είχαμε για το ασφαλιστικό, κάνει την ίδια την έννοια "κεκτημένα" να είναι χωρίς νόημα» (πρωτοσέλιδο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Φυλάξου απ' τους σωτήρες

«"Να σώσουμε το ασφαλιστικό!", να του δώσουμε μια "παράταση χρόνου", λένε όλοι οι κατά καιρούς "μεταρρυθμιστές" του - και ακούγονται πειστικοί, αφού ουδείς αντιλέγει πως το σύστημα εκ των πραγμάτων και των συνθηκών κλονίζεται (...) "να σώσουμε το ασφαλιστικό..." - το... "απρόσωπο" σύστημα, που όμως αφορά ανθρώπους, ασφαλισμένους, οι οποίοι από "σωτηρία" σε "σωτηρία" βλέπουν τα οφέλη από το σύστημα και οι προσδοκίες τους (προσδοκίες ζωής!) να απαξιώνονται και να περιορίζονται. Κάτι σαν το "η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε..."» (ο Θ. Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Διαδήλωση και υπέρ του Μάαστριχτ;

«Σταματούν από αύριο οι απεργίες (...) οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών (...) παράλληλα το συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει και με προσφυγές στη δικαιοσύνη τη μάχη για την ανατροπή διατάξεων του νομοσχεδίου (...) προσφυγές θα γίνουν για τον αυθαίρετο τρόπο (...) επίσης θα γίνουν προσφυγές και για την αυθαίρετη κατάτμηση των ταμείων (...) αντιμέτωπη βρίσκεται η κυβέρνηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος υποστήριξε ότι παραβιάζονται βασικές αρχές της συνθήκης του Μάαστριχτ» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ