ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Αντισεισμική Προστασία

Εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική προστασία - δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, για τη λαϊκή οικογένεια», διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 26 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το θέμα θα αναπτύξει ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από μαζικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο πρέσβης στην Ελλάδα της σοσιαλιστικής Κούβας, Χερμές Χερέρα, για το ζήτημα της αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικά φαινόμενα.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους:

-- Δημήτρη Αλεξανδρή: Προϊστάμενο του τμήματος Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών - ΥΠΕΣΔΑ.

-- Γιάννη Αλαβάνο: Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ).

-- Γεράσιμο Παπαδόπουλο: Αντιπρόεδρο Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

-- Γιώργο Σταυρακάκη: Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ακόμα θα γίνουν οι παρακάτω θεματικές παρεμβάσεις:

  • «Ελεύθεροι χώροι - χωροταξία - πολεοδομία», από τον Χρήστο Μαργανέλη, εκπρόσωπο της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» και δημοτικό σύμβουλο Περιστερίου.
  • «Αντισεισμική θωράκιση κτιρίων - μετασεισμική αποκατάσταση», από τον Γιάννη Παπαγιάννη, πολιτικό μηχανικό.
  • «Αντισεισμική προστασία βιομηχανικών χώρων - ασφάλεια εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος», από την Εύη Γεωργιάδου, ερευνήτρια ΕΛΙΝΥΑΕ - γραμματέα Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
  • «Αντισεισμική προστασία χώρων προσχολικής αγωγής και χώρων όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία» από τον Βασίλη Τόγια, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.
  • «Κατασκευές - Δημόσια Εργα» από τον Δημήτρη Κουτζή, πολιτικό Μηχανικό - μέλος ΔΣ του ΕΜΔΥΔΑΣ Αθήνας (Μηχανικοί Δημοσίου).

Παρέμβαση θα κάνει και εκπρόσωπος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Μεταμόρφωσης Αττικής.

Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις 2-3 λεπτών από εκπροσώπους μαζικών φορέων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στενή αμερικανική «επίβλεψη»

Κάτω από στενή αμερικανική εποπτεία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ σε χτεσινή τους συνάντηση στην οικία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με κοινή τους ανακοίνωση, δεσμεύτηκαν να πετύχουν λύση στο θέμα της ονομασίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί «συναντήθηκαν πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για να προωθήσουν τις εξελισσόμενες προσπάθειες και με στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία του ΟΗΕ σε μια αμοιβαία αποδεκτή έκβαση. Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν τη σημερινή συνάντηση με σκοπό να υποβοηθηθεί η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς». Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σε δήλωσή του σημείωσε ότι «ήταν μια χρήσιμη συζήτηση και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση. Και τα δύο μέρη προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη».

Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη περιέγραψε τη συνάντηση ως «μια χρήσιμη και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», στην οποία «κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις και ιδέες. Θα τις μελετήσουμε και θα υπάρξουν σχετικές οδηγίες προς τους διαπραγματευτές μας οι οποίοι θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη».

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «στη συνάντηση αυτή, η οποία φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα προσήλθε καταθέτοντας την ειλικρινή βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστική στάση». Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία και κανένα μνημόνιο.

Ερωτηθείσα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ. Εκτιμώ ότι αυτό είναι δίκαιο και ξεκάθαρο και σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΤΑΛΑΤ
«Επιτεύχθηκε σύγκληση σε μεγάλο βαθμό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οικία του αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάικλ Μόλερ, η οποία χαρακτηρίστηκε επιτυχής, με το ραντεβού να ανανεώνεται για τρεις μήνες μετά. Στην πρώτη αυτή συνάντηση καθορίστηκαν τα πλαίσια της διαδικασίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης και δόθηκε το πράσινο φως για το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, μόλις λήξουν τα τεχνικά ζητήματα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που αναγνώστηκε από τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ μετά τη λήξη της συνάντησης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επιτεύχτηκε σύγκληση σε μεγάλο βαθμό. Αποφάσισαν να ζητήσουν από τους συμβούλους τους να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συστήσουν έναν αριθμό ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, να καταρτίσουν τις ατζέντες τους και να το πράξουν αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για τη διενέργεια των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν σε τρεις μήνες από τώρα για να ανασκοπήσουν την εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, και χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά τους να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης προβλέπονται και στη Συμφωνία της 8ης Ιούλη...

Εκτός από τη συνάντηση μετά το τρίμηνο, αποφασίστηκε να υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ τους όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης χαιρέτισαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και η Αυστρία.

Στο μεταξύ παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει μεταξύ 26 και 29 Μάρτη ο αρχηγός του στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ερχόμενη Δευτέρα η αντιπολεμική συγκέντρωση

Αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Μάρτη στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από την ημέρα έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Καζάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ηθοποιός. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από τις 11 το πρωί.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν «έξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια»! Να καταδικάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει δώσει γην και ύδωρ στους ευρωΝΑΤΟικούς συμμάχους και εταίρους της, δένει ακόμα περισσότερο τη χώρα στο άρμα των μακελάρηδων των Βαλκανίων.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:«9 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, η σφαγή των λαών στα Βαλκάνια συνεχίζεται, οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται.

Πριν 9 χρόνια ήταν οι "έξυπνες βόμβες", οι "παράπλευρες απώλειες" των νοσοκομείων, των τρένων, των καμένων και διαμελισμένων κορμιών των παιδιών και του λαού της Γιουγκοσλαβίας, η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ στο όνομα της "εθνοκάθαρσης" του Μιλόσεβιτς...

Σήμερα είναι οι εθνικιστικές εξάρσεις, η μονομερής "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου, οι νέες δυνάμεις κατοχής στα Βαλκάνια, ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σε συμμετοχή στην εκδήλωση καλεί και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας

Στον Αϊ - Λιά, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, εκεί στο άγναντο, στο μνήμα του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, θα ακουστεί το μήνυμα της επιτυχίας της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, αύριο, Κυριακή 23 του Μάρτη, στις 2 μ.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς με σκοπό την απονομή των βραβείων για την άμιλλα των ΚΟΒ της.

Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, θα τιμηθούν η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς που ήρθε πρώτη στην υπερκάλυψη των πλάνων των ΚΟΒ και η Τομεακή Οργάνωση Κοκκινιάς της ΚΝΕ που ήρθε πρώτη μεταξύ των ΤΟ του Πειραιά.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Σήμερα, Σάββατο, εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία» θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Χανίων του Κόμματος, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γ. Ηρακλέους, στέλεχος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ - ΟΛΜΕ.
  • Αύριο Κυριακή η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της άρχουσας τάξης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Θεοδώρων, στις 5.30 μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος και μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ