ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ξεκινούν νέες σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις
  • Αποφάσεις - «πακέτο» στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στόχος πρώτος η «Ολυμπιακή»
  • «Καλοδεχούμενη εξέλιξη» για την κυβέρνηση η εισβολή της «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή σε χτεσινή της συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν στις αερομεταφορές («Ολυμπιακή» και αεροδρόμια), στις Ταχυμεταφορές του ΕΛΤΑ και την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ.

Εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής ανά τομέα, με δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών:

  • Ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η «Ολυμπιακή» και ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να δώσει λύση «νομικά ασφαλή» και «οικονομικά ελκυστική» για τον επενδυτή.
  • Ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσληψη συμβούλων, που θα ασχοληθούν με την προώθηση προγράμματος Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα περιφερειακά αεροδρόμια.
  • Ανακοίνωσε την αναζήτηση «στρατηγικής συμμαχίας» για τις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ, μέσα στο 2008, με την επισήμανση ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουν σύντομα οι «επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης».
  • Εξήγγειλε την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ μέσω ΣΔΙΤ και έκανε λόγο για «θωράκιση» της «ΤΡΕΝΟΣΕ» (την εταιρεία που εκτελεί το μεταφορικό έργο), για να μη μετεξελιχθεί σε νέα «Ολυμπιακή». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διοριστεί η νέα διοίκηση του ΟΣΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη μελλοντική λειτουργία αστικών διοδίων στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να απορριφθεί ως σκέψη». Οσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας απόσυρσης για τα παλιά ΙΧ, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά κυρίως στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, για να προσθέσει ότι στο θέμα αυτό «δεν επίκεινται εξελίξεις».

Ο ΟΤΕ

Την ίδια στιγμή, τη γερμανική επικυριαρχία και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας σηματοδοτεί η εξαγορά του 20% του ΟΤΕ από τον γερμανικό κολοσσό «Ντόιτσε Τέλεκομ». Το ποσοστό αυτό, που σήμερα κατέχει η «Μαρφίν», συμφωνήθηκε να μεταβιβαστεί στους Γερμανούς, έναντι 2,5 δισ. ευρώ (26 ευρώ ανά μετοχή) μέχρι τις 7 του Μάη 2008. Η συμφωνία «Μαρφίν» και «Ντόιτσε Τέλεκομ» έγινε με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία επιδίωκε τον «στρατηγικό σύμμαχο» στον ΟΤΕ. Οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι στόχος τους είναι η αύξηση του ποσοστού τους στον ΟΤΕ, τουλάχιστον ως το 33%, καθώς και η ανάληψη της διοίκησης του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η τελευταία απευθείας επαφή της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» είχε γίνει τον Οκτώβρη του 2006, αλλά τότε η προσφορά των Γερμανών για εξαγορά μεριδίου του ΟΤΕ δεν είχε κριθεί ικανοποιητική. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον Κ. Καραμανλή, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών έκαναν ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ.

Ο Κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, επανέλαβε τις προχτεσινές δηλώσεις περί «καλοδεχούμενης εξέλιξης» και για την κυβέρνηση και για «όλη την αγορά». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκχώρησης της διοίκησης του Οργανισμού στους Γερμανούς, λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί στην ώρα του και αφού υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια

Στο 8% τις καθορίζει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα την παραπέρα απελευθέρωση των συγκοινωνιών

Νέα τρελά κέρδη στους ακτοπλόους εφοπλιστές εξασφαλίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πολιτική της - συνέχεια αυτής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - είναι καθαρά ταξική, επιθετική και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους σε στεριά και θάλασσα. Χτες δημοσιοποιήθηκε απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, η οποία προβλέπει αυξήσεις 8% στα εισιτήρια επιβατών και ναύλα οχημάτων από την 1η Μάη, ενώ με δεύτερη υπουργική απόφαση «απελευθερώνει» και άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές, ενισχύοντας παραπέρα την εφοπλιστική ασυδοσία σε βάρος της ακτοπλοΐας.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι: «Καθορίζονται οι νέες ανώτατες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών και οχημάτων σε ποσοστό αύξησης 8% για δύο χρόνια (3,75% για το 2006 και 4,25 τοις εκατό για το 2007)». Δηλαδή δίνει στους εφοπλιστές και... αναδρομικά! Και εξηγεί: «Η τελευταία αύξηση του ναυλολογίου είχε γίνει στις 27 Μαΐου 2005, κατά 6,8%. Η αύξηση του 8% αφορά τα έτη 2006 και 2007, με βάση το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των δύο αυτών χρόνων». Μάλιστα τους εξασφαλίζει ότι κάθε χρόνο θα αυξάνονται τα εισιτήρια αναφέροντας: «Εφεξής οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές θα αναπροσαρμόζονται την 1η Μαΐου κάθε χρόνου, με αρχή το 2009, σε ποσοστό αντίστοιχο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των μηνών Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και θα ανακοινώνονται μέχρι 10 Απριλίου»!

Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές γραμμές, «απελευθερώνει» αυτές των οποίων η σύνδεση εξυπηρετείται από πλοία που ανήκουν σε δύο τουλάχιστον εταιρείες και ο ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών είναι άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων ή η σύνδεση εξυπηρετείται από ένα πλοίο και ο ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών είναι άνω των τριακοσίων χιλιάδων.

Επεισόδιο με τραυματισμό αλλοδαπού

Ενα περιστατικό που γεννά πολλά ερωτηματικά σημειώθηκε προχτές αργά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ένας μετανάστης από το Σουδάν τραυματίστηκε από αστυνομικό όταν - όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. - εκπυρσοκρότησε το υπηρεσιακό του όπλο. Ο μετανάστης νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό».

Το συμβάν έγινε στις 10.25 το βράδυ στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Μενάνδρου. Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΓΑΔΑ, εκείνη τη στιγμή, ο αστυνομικός με το δίκυκλό του περνούσε από το σημείο και δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα αλλοδαπών. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, του αφαίρεσαν τον ατομικό του οπλισμό.

Ομως, πριν συμβεί αυτό, το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον αριστερό του μηρό Σουδανός υπήκοος. Ο αστυνομικός, 29 χρόνων, είχε σχολάσει από την υπηρεσία του και φορούσε τη στολή του. Υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής. Ο τραυματισμένος αλλοδαπός μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος διότι θεωρείται ένας από τους δράστες της επίθεσης. Εχουν συλληφθεί άλλοι τρεις αλλοδαποί. Το όπλο του αστυνομικού δε βρέθηκε. Παράλληλα, ο τελευταίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο «401».

Μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων

Κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων στις περιπτώσεις που συγχωνεύονται ή καταργούνται οι υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος, οι υπάλληλοι που πρόκειται να απολυθούν λόγω κατάργησης θέσης ή συγχώνευσης κλάδων, μπορούν να ζητήσουν με αίτηση τη μετάταξή τους σε κενή παρεμφερή θέση άλλης δημόσιας υπηρεσίας. Οι μετατάξεις θα γίνονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και των συναρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών, ενώ θα συγκροτηθεί ειδική 5μελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου στο οποίο υπάγονται οι υπό μετάταξη υπάλληλοι.

Η επιτροπή θα κατανέμει τους προς μετάταξη υπαλλήλους στις νέες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις δηλώσεις προτίμησης. Στις περιπτώσεις που για μια θέση έχουν δηλώσει προτίμηση περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, η προϋπηρεσία και ο μέσος όρος της βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των πέντε τελευταίων χρόνων.

Οσον αφορά τις εκθέσεις αξιολόγησης, η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» έχει ζητήσει στις μετατάξεις να μη λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς αμφισβητείται η αντικειμενικότητα αυτών των εκθέσεων. Οι υπάλληλοι που θέλουν να μεταταχθούν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός δύο μηνών από την ημέρα που θα ανακοινωθεί η κατάργηση θέσεων.

Ακου τι σκέφτηκαν!

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου, με τη συνδρομή των τοπικών πολιτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., ξεπερνώντας σε ...ευρηματικότητα αποπροσανατολισμού ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση, αποφάσισε, σήμερα, την ώρα δηλαδή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα απεργούν και θα διαδηλώνουν ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να καλέσει σε συγκέντρωση τους Ζακυνθινούς, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση, διεκδικώντας άμεσα ενίσχυση σε άντρες!

Την ώρα, δηλαδή, που σύσσωμος ο λαός θα δίνει το μεγάλο αγώνα για να μην περάσουν εκείνα τα μέτρα που υποθηκεύουν το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους, αυτοί αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν για έλλειψη κατασταλτικού μηχανισμού στο νησί. Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν την απόφαση επικαλέστηκαν την αύξηση των διαρρήξεων το τελευταίο διάστημα σε βάρος καταστημάτων και σπιτιών. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γεράσιμος Τσουλούφης, για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος «μαζί με εμάς, είναι αναστατωμένη και η ίδια η αστυνομία, διότι έχουν πέσει θύματα κλοπής ακόμη και αστυνομικοί».

Ολοι αυτοί, διάλεξαν πλευρά και στρατόπεδο. Η απόφασή τους αυτή, τα κόμματα που συμφωνούν μαζί τους και δήλωσαν μάλιστα και συμμετοχή είναι υπόλογοι και έκθετοι στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Τέτοια υποστήριξη στην κυβέρνηση, ούτε η ίδια δε θα περίμενε να έχει τέτοια ημέρα. Αυτό που τους αξίζει είναι να παραδοθούν στη χλεύη του κόσμου. Και είναι το λιγότερο...


Ν. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ