ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ούτε ένα ευρώ «αύξηση» τη μέρα!

Αθλιος συμβιβασμός πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - εργοδοτών, που, με τις ευλογίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έκλεισαν χτες τη νέα διετή Σύμβαση. Αποχώρησε το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε ένταση της πάλης με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις

Με μια άθλια συμπαιγνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, υπογράφτηκε χτες άρον - άρον η νέα διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καταδικάζει τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με ψευτο - αύξηση ενός (1) ευρώ περίπου την ημέρα! Το επαίσχυντο αυτό αποτέλεσμα σε βάρος των εργαζομένων έκανε τον πρόεδρο του ΣΕΒ να μιλήσει για «ένα σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης», ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπερθεμάτισε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «αίσιο τέλος» και πως επιτευχθεί ένα «σημαντικό αποτέλεσμα»! Μόνο που σημαντικό είναι το αποτέλεσμα αποκλειστικά για τους βιομηχάνους και τους μεγαλοεργοδότες.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη συνάντηση, όταν από τις συζητήσεις έγινε φανερό πού οδηγούσε τα πράγματα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αποχωρώντας, ο Γιώργος Πέρρος κατήγγειλε εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι κάνουν «ένα άθλιο παζάρι σε βάρος της εργατικής τάξης» και προειδοποίησε ότι φέρει βαριές και εγκληματικές ευθύνες όποιος βάλει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια άθλια συμφωνία.

Αθλιοι μισθοί και μεροκάματα

Λίγο αργότερα, οι καταγγελίες των στελεχών του ΠΑΜΕ επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Εργοδότες και πλειοψηφία κατέληξαν σε διετή σύμβαση που προβλέπει οι αυξήσεις - ψίχουλα να δοθούν σε τρεις δόσεις, μία ανά οχτάμηνο, αντί από την αρχή του έτους κάθε χρόνου. Ετσι, το κατώτερο μεροκάματο και ο κατώτερος μισθός διαμορφώνονται ως εξής (Βλέπε και πίνακα):

  • Από την 1/1/2008 το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται στα 30,40 ευρώ και αυτά μεικτά, από 29,39 στις 31/12/2007, δηλαδή αύξηση 3,45%. Αντίστοιχα, ο μισθός διαμορφώνεται στα 681 ευρώ μεικτά από 657,89 το προηγούμενο έτος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, στο χέρι ο εργάτης θα πάρει ακόμα λιγότερα. Αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις για τα Ταμεία και τους άλλους οργανισμούς, ο μισθός που θα πάρει ο εργαζόμενος ανέρχεται στα 572 ευρώ!
  • Την 1/9/2008 το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται στα 31,32 ευρώ και ο μισθός στα 701 ευρώ μεικτά.
  • Η επόμενη αύξηση δίνεται την 1/5/2009 και το κατώτερο μεροκάματο θα ανέλθει στα 33,04 ευρώ, ενώ ο μισθός στα 740 ευρώ μεικτά.

Τους άθλιους αυτούς μισθούς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να τους εμφανίσει ως επιτυχία και σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι αθροιστικά η συνολική αύξηση είναι 12,42%. Μόνο που για τον εργάτη σημασία δεν έχει πόσο θα είναι ο ονομαστικός μισθός στα μέσα του 2009, αλλά τι μισθό λαμβάνει κάθε μήνα από την αρχή του 2008, γιατί με αυτόν το μισθό θα ζήσει την οικογένειά του. Η αλήθεια είναι ότι η μεσοσταθμική αύξηση για όλο το 2008 είναι μόλις 4,48% και το 2009 3,71%. Δηλαδή για κάθε μέρα το δωδεκάμηνο του 2008 η μεσοσταθμική αύξηση είναι 98 λεπτά, ενώ το 2009 η μεσοσταθμική αύξηση είναι μόλις 87 λεπτά!

Τα υπόλοιπα είναι αλχημείες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Και πάντα μιλάμε για αυξήσεις στα «μεικτά» και όχι στον καθαρό μισθό. Καθώς μάλιστα, ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός από την αρχή του έτους «τρέχει» με ρυθμούς αύξησης στο 4,5%, η σύμβαση που υπογράφτηκε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση και όχι αύξηση των πραγματικών εργατικών εισοδημάτων. Και κατά συνέπεια, σε ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων. Για να μη μιλήσει κανείς για τα επιπλέον εμπόδια που θέτει η υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για τις κλαδικές συμβάσεις.

Το σκληρό αυτό πακέτο σε τίποτα δεν αλλάζει με επιμέρους ρυθμίσεις, όπως η έκτη τριετία για τους εργατοτεχνίτες για όσους συμπληρώνουν 18 χρόνια υπηρεσία και η προσαύξηση της κανονικής άδειας μετά τη συμπλήρωση 25ετίας, σε 31 εργάσιμες ημέρες γι' αυτούς που εργάζονται εξαήμερο και στις 25 ημέρες γι' αυτούς που εργάζονται πενθήμερο.

Κοροϊδεύουν τους εργάτες και επιχαίρουν

Να γιατί όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στον πρόεδρο του ΣΕΒ όχι μόνο να εκθειάζει τη συμφωνία «η επιτευχθείσα συμφωνία - είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος - συνιστά ένα εφαρμοσμένο πρότυπο δημιουργικής διαχείρισης», αλλά και κυνικά να δηλώνει, πως και με τα άλλα που συνομολόγησαν «προσδίδουν πιο ανθρώπινο πρόσωπο στην αγορά εργασίας». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συμφωνία με τη ΓΣΕΕ που προβλέπει τη θεσμοθέτηση «ενός μόνιμου Βήματος Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων εργασίας». Ενα βήμα μόνιμου «διαλόγου» όπου θα τεθούν ζητήματα για τις εργασιακές σχέσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων κλπ.

Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους απεργούς, που λίγες μέρες πριν διαδήλωναν για το Ασφαλιστικό και πραγματικές αυξήσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο προσυπέγραψε άθλιους μισθούς, αλλά και ζητά από τους εργαζόμενους να είναι ευχαριστημένοι, αφού, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, με τη συμφωνία «πλησιάζουμε ένα στόχο που υπολείπεται μεν του μέσου όρου της ΕΕ, αλλά αρχίζει πλέον ο στόχος να είναι ορατός».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αυτή ήταν η επιδίωξή μας και εξ αυτής κρίνω ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων υπήρξε αίσιο». Αποκαλύπτει έτσι ότι από την αρχή αυτές του είδους οι αυξήσεις, ήταν η επιδίωξη της πλειοψηφίας. Στο ίδιο μήκος και ο γγ της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης δήλωσε ότι είναι το «μάξιμουμ των εφικτών επιδιώξεών μας, αφού κινούνται μέσα στους στόχους μας για τη σύγκλιση με τους μέσους ευρωπαϊκούς μισθούς»!

Αλλοθι στην πλειοψηφία από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Οσο για τον εκπρόσωπο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ), ενώ στα λόγια διαχώρισε τη θέση του απ' αυτούς που στηρίζει και συμπορεύεται χρόνια τώρα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, έσπευσε να τους δώσει και άλλοθι εκτιμώντας ότι η συμφωνία είναι ένα «ολέθριο λάθος της Γενικής Συνομοσπονδίας...». Επιχειρεί έτσι «να βγάλει λάδι» τους συνεταίρους του στη ΓΣΕΕ, ενώ γνωρίζει ότι και αυτή η συμφωνία έχει το ίδιο περιεχόμενο με όλες τις συλλογικές συμβάσεις όλων των τελευταίων χρόνων. Καθόλου «λάθος» δεν έκανε η πλειοψηφία. Ηταν και είναι επιλογή της. Οπως επιλογή της ΑΠ είναι να συμπορεύεται με αυτούς που υπογράφουν τέτοιες άθλιες συμβάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα της «επιτυχίας» ήταν και οι δηλώσεις της ΓΣΕΒΕΕ, στην ηγεσία της οποίας κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο «για την καλύτερη σύμβαση των τελευταίων χρόνων» και έδωσε το μήνυμα ότι και οι υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις δεν πρέπει να υπερβούν αυτά τα όρια. Συνεχίζοντας την κοροϊδία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης ισχυρίστηκε ότι «οι αυξήσεις που δόθηκαν φτάνουν στο διπλάσιο του προβλεπόμενου πληθωρισμού»!

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργιακός συναγερμός για Ασφαλιστικό και Συμβάσεις

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη διοργανώνει το ΠΑΜΕ την 1η Απρίλη (5.30 μ.μ., θέατρο «Ακάδημος»)

Καμιά αναμονή! Ολοι στη μάχη με το ΠΑΜΕ
Καμιά αναμονή! Ολοι στη μάχη με το ΠΑΜΕ
Με ανακοινώσεις τους οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή μιας ακόμα κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές και εργοστασιακές Συλλογικές Συμβάσεις. Μετά το νόμο για το Ασφαλιστικό και τις αυξήσεις - ψίχουλα που προβλέπει η νέα Σύμβαση, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να βρει ακόμα πιο μαζική απήχηση το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής και των φορέων τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη σε ανοιχτή - πλατιά και μαζική σύσκεψη, με θέμα την εκτίμηση των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 1 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. στο θέατρο «ΑΚΑΔΗΜΟΣ» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) και η παρουσία όλων είναι αναγκαία!

Ηδη σήμερα, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, προτάσσοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, κάνουν παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, συνεχίζουν τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Καταγγέλλουν τη σύμβαση του αίσχους
  • Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει πως «επιβεβαιώνεται στη ζωή ότι αυτή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Επιβεβαιώνεται ότι το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, θέλουν τη ΓΣΕΕ για να βγάζει την πιο βρώμικη δουλειά για να τους διευκολύνει στην επίθεση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα». Η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει το Σάββατο με θέμα την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το δικαίωμα να αποφασίζει για μας. Δεν αναγνωρίζουμε τη Σύμβαση που υπέγραψαν».
  • Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου επισημαίνει ότι «η βιασύνη της πλειοψηφίας να κλείσει την ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις - ψίχουλα είναι πέρα και έξω από τις ανάγκες της εργατικής τάξης, αλλά έξω και από τις διαθέσεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την απόκρουση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».
  • Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος τονίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η ΓΣΕΕ «αυξάνει παραπέρα τα κέρδη των καπιταλιστών, σιγοντάρει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, υπηρετεί τη συνολική πολιτική της ΕΕ, του ΣΕΒ και της κυβέρνησης».
  • Η Ομοσπονδία Λογιστών σημειώνει ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα του, θα απομονώσει τους υποταγμένους και ενάντια στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές, μαζικά θα διεκδικήσει μισθούς και μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».
  • «Μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδια των βιομηχάνων, μπορούμε με την οργάνωση όλων μας στα συνδικάτα να τους χαλάσουμε τα σχέδια που είναι η παραπέρα μείωση του μεροκάματου για μας και η παραπέρα αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και των πολυεθνικών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τον εμπαιγμό

Σε ανακοίνωση για την υπογραφή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ των αυξήσεων - κοροϊδία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν πρέπει να δεχτούν τον εμπαιγμό. Αυτή είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που δήθεν κόπτεται για τα εργατικά συμφέροντα: Υπέγραψε και φέτος με το ΣΕΒ το αίσχος των 1,15 ευρώ αύξηση την ημέρα στο βασικό μισθό για το 2008 και 1 ευρώ για το 2009!

Να ποιοι "φωνάζουν" για την αντιασφαλιστική πολιτική της ΝΔ. Είναι οι ίδιοι που μαζί με το ΣΕΒ καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, ενώ καθορίζουν και το ύψος των συντάξεων. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ!

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να καταδικάσει τα κόμματα του κεφαλαίου και τους εργατοπατέρες.

Αποδείχνεται και πάλι η διπροσωπία και η αφερεγγυότητα της ηγεσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συνοδοιπορεί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλα τα χρόνια καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ για διάσπαση και τώρα διαχωρίζει υποκριτικά τη θέση της.

Δράση τώρα, αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Διπλοπρόσωποι και αφερέγγυοι

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξή του στη ΓΣΕΕ, αναζητά τρόπο να καθαρθεί από τις πομπές του και μαζί να καθαρίσει και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την οποία συμπορεύεται. Στη χτεσινή της ανακοίνωση - «απάντηση» στο ΚΚΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κάνει λόγο για «ψέμα» και «διαστρέβλωση», καταλογίζει στο ΚΚΕ προσπάθεια «να υπερβεί τη σοβαρή υστέρηση των δυνάμεών του μέσα στα συνδικάτα στη μάχη για το ασφαλιστικό», επικαλείται τη «δημόσια διατυπωμένη διαφωνία» της «σ' όλα τα κρίσιμα θέματα και ιδίως αυτήν σ' όλες ανεξαίρετα τις Συλλογικές Συμβάσεις» και καταλήγει καλώντας σε «κοινή δράση» και «πίεση και από τα πάνω και από τα κάτω, μέσα όμως από τα συνδικάτα». Τα ίδια αναπαράγει και η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ λέει: «Αποδείχνεται και πάλι η διπροσωπία και η αφερεγγυότητα της ηγεσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συνοδοιπορεί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλα τα χρόνια καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ για διάσπαση, και τώρα διαχωρίζει υποκριτικά τη θέση της». Πού είναι η διαστρέβλωση; Μήπως μόλις προχτές δε διαδήλωναν οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» πλάι πλάι με τους άλλους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - και από δίπλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ποιους μισθούς υπερασπίζονταν τότε; Προφανώς αυτούς που υπέγραψε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκείνους (των 0,77 ευρώ) που χαιρέτησε το 2005 το ΠΑΣΟΚ.

Μήπως δεν κατεβαίνουν χρόνια τώρα σε κοινά αντι - ΠΑΜΕ ψηφοδέλτια σε Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, για να χτυπήσουν το πλαίσιο και τη δυναμική του ΠΑΜΕ; Μήπως οι προτάσεις τους δεν κινούνται στα όρια του «εφικτού» για το κεφάλαιο και των όσων επιτάσσει η ΕΕ; Μήπως ο ίδιος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει λόγο για «εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά τον κατώτερο μισθό» και όχι βέβαια εναρμόνιση του μισθού με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων; Μήπως ακόμα και τώρα δε χαρακτηρίζει απλά «λάθος» και όχι συνειδητή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων την υπογραφή της Σύμβασης από την πλειοψηφία;

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της Σύμβασης έλεγε ακόμα ότι «στα υπόλοιπα θεσμικά μπορούμε να δούμε θετικά αρκετές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ. Εμφαση χρειάζεται στη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για σταθερή απασχόληση και εργασιακές σχέσεις με χτύπημα των ελαστικοτήτων». Ποια είναι τα θεσμικά; Το αίτημα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται μέσα από τις Συμβάσεις, να μπει πλαφόν 10% στη μερική απασχόληση και να απελευθερωθούν οι απολύσεις αρκεί να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη από την εργοδοσία! Και σ' αυτά συμφωνεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία.

Τι κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Στην πλάτη των εργαζομένων και με πρόσχημα τη δήθεν «πίεση από τα πάνω και από τα κάτω», στηρίζει με νύχια και με δόντια τη στρατηγική της ΓΣΕΕ, καταθέτοντας ανέξοδα τις όποιες επιμέρους διαφωνίες του. Κι όταν έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί ο εγκληματικός για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλος της πλειοψηφίας, ανεβαίνει στα κεραμίδια και «καταγγέλλει» μεγαλόστομα τις αποφάσεις της, για να γλιτώσει την κατακραυγή των εργαζομένων. Στο μεταξύ η ζημιά έχει γίνει και ο καθένας έχει παίξει το ρόλο που του αναλογεί. Οσο για τη «σοβαρή υστέρηση των δυνάμεων του ΚΚΕ μέσα στα συνδικάτα στη μάχη για το ασφαλιστικό» (!) κάθε σχόλιο περιττεύει. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εξαφανισμένοι από τους τόπους δουλειάς και τα συνδικάτα αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τους πάτρωνές τους για να γλείψουν έστω και ένα κοκαλάκι αναγνωρισιμότητας. Δυστυχώς γι' αυτούς, η πραγματικότητα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους διαψεύδουν...


Περ.Κ.

Σύμβαση της ντροπής και του αίσχους

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της για τη νέα ΕΓΣΣΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η ευλύγιστη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι να υπερηφανεύεται ότι υπέγραψε δήθεν "ικανοποιητικές αυξήσεις". Τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και τα κέρδη τους, πιστή στις πολιτικές των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας για ακόμη μια φορά την εργατική τάξη στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η προδοτική αυτή στάση της ΓΣΕΕ, των συνεταίρων του ΣΕΒ πρέπει να καταδικαστεί από τα συνδικάτα και ολόκληρη την εργατική τάξη. Να δώσουν απάντηση στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει με το άθλιο μεροκάματο των 31 ευρώ μεικτά που υπέγραψαν, που αυτό καθορίζει και τις συντάξεις.

Η θέση που διατυπώνει η "Αυτόνομη Παρέμβαση" (ΣΥΝ) ότι αυτή η σύμβαση αποτελεί λάθος της ΓΣΕΕ, έχει σα στόχο να αποκρύψει τον πραγματικό αντεργατικό χαρακτήρα της βασικής κατεύθυνσης που ακολουθεί η ΓΣΕΕ και αποτελεί συνειδητή επιλογή. Να δικαιολογήσει τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποτελώντας έτσι το άλλοθι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι οι βιομήχανοι πρέπει να αισθανθούν την οργή της εργατικής τάξης. Καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα να δώσουν τη μόνη απάντηση στο ΣΕΒ και τους εργατοπατέρες που αξίζουν και αυτή πρέπει να είναι απεργιακή.

Μετά και την υπογραφή αυτής της άθλιας σύμβασης, η φετινή Πρωτομαγιά αναδείχνει σαν προτεραιότητες:

  • Την αποκάλυψη του ρόλου των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα της τάξης μας και την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπέρ των ταξικών δυνάμεων, υπέρ του ΠΑΜΕ.
  • Την οργάνωση και ένταση της πάλης με αξιοποίηση όλων των μορφών για πραγματικές αυξήσεις μέσα απ' τις κλαδικές συμβάσεις. Αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ