Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διπλοπρόσωποι και αφερέγγυοι

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξή του στη ΓΣΕΕ, αναζητά τρόπο να καθαρθεί από τις πομπές του και μαζί να καθαρίσει και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την οποία συμπορεύεται. Στη χτεσινή της ανακοίνωση - «απάντηση» στο ΚΚΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κάνει λόγο για «ψέμα» και «διαστρέβλωση», καταλογίζει στο ΚΚΕ προσπάθεια «να υπερβεί τη σοβαρή υστέρηση των δυνάμεών του μέσα στα συνδικάτα στη μάχη για το ασφαλιστικό», επικαλείται τη «δημόσια διατυπωμένη διαφωνία» της «σ' όλα τα κρίσιμα θέματα και ιδίως αυτήν σ' όλες ανεξαίρετα τις Συλλογικές Συμβάσεις» και καταλήγει καλώντας σε «κοινή δράση» και «πίεση και από τα πάνω και από τα κάτω, μέσα όμως από τα συνδικάτα». Τα ίδια αναπαράγει και η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ λέει: «Αποδείχνεται και πάλι η διπροσωπία και η αφερεγγυότητα της ηγεσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συνοδοιπορεί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλα τα χρόνια καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ για διάσπαση, και τώρα διαχωρίζει υποκριτικά τη θέση της». Πού είναι η διαστρέβλωση; Μήπως μόλις προχτές δε διαδήλωναν οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» πλάι πλάι με τους άλλους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - και από δίπλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ποιους μισθούς υπερασπίζονταν τότε; Προφανώς αυτούς που υπέγραψε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκείνους (των 0,77 ευρώ) που χαιρέτησε το 2005 το ΠΑΣΟΚ.

Μήπως δεν κατεβαίνουν χρόνια τώρα σε κοινά αντι - ΠΑΜΕ ψηφοδέλτια σε Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, για να χτυπήσουν το πλαίσιο και τη δυναμική του ΠΑΜΕ; Μήπως οι προτάσεις τους δεν κινούνται στα όρια του «εφικτού» για το κεφάλαιο και των όσων επιτάσσει η ΕΕ; Μήπως ο ίδιος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει λόγο για «εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά τον κατώτερο μισθό» και όχι βέβαια εναρμόνιση του μισθού με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων; Μήπως ακόμα και τώρα δε χαρακτηρίζει απλά «λάθος» και όχι συνειδητή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων την υπογραφή της Σύμβασης από την πλειοψηφία;

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της Σύμβασης έλεγε ακόμα ότι «στα υπόλοιπα θεσμικά μπορούμε να δούμε θετικά αρκετές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ. Εμφαση χρειάζεται στη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για σταθερή απασχόληση και εργασιακές σχέσεις με χτύπημα των ελαστικοτήτων». Ποια είναι τα θεσμικά; Το αίτημα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται μέσα από τις Συμβάσεις, να μπει πλαφόν 10% στη μερική απασχόληση και να απελευθερωθούν οι απολύσεις αρκεί να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη από την εργοδοσία! Και σ' αυτά συμφωνεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία.

Τι κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Στην πλάτη των εργαζομένων και με πρόσχημα τη δήθεν «πίεση από τα πάνω και από τα κάτω», στηρίζει με νύχια και με δόντια τη στρατηγική της ΓΣΕΕ, καταθέτοντας ανέξοδα τις όποιες επιμέρους διαφωνίες του. Κι όταν έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί ο εγκληματικός για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλος της πλειοψηφίας, ανεβαίνει στα κεραμίδια και «καταγγέλλει» μεγαλόστομα τις αποφάσεις της, για να γλιτώσει την κατακραυγή των εργαζομένων. Στο μεταξύ η ζημιά έχει γίνει και ο καθένας έχει παίξει το ρόλο που του αναλογεί. Οσο για τη «σοβαρή υστέρηση των δυνάμεων του ΚΚΕ μέσα στα συνδικάτα στη μάχη για το ασφαλιστικό» (!) κάθε σχόλιο περιττεύει. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εξαφανισμένοι από τους τόπους δουλειάς και τα συνδικάτα αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τους πάτρωνές τους για να γλείψουν έστω και ένα κοκαλάκι αναγνωρισιμότητας. Δυστυχώς γι' αυτούς, η πραγματικότητα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους διαψεύδουν...


Περ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ