ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ
«Μαθήματα» χειραγώγησης της νεολαίας

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας για τη συγκρότηση των Συμβουλίων

Μαθήματα υποκρισίας περί της δήθεν δυνατότητας της νεολαίας να συμμετέχει στα κοινά και να συναποφασίζει για θέματα που την αφορούν, μέσα από τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, παρέδωσαν χτες οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδης και Πρ. Παυλόπουλος αντίστοιχα, όταν η πολιτική που πρεσβεύουν και υλοποιούν χτυπά τα δικαιώματα των νέων, διαιωνίζει την εργασιακή ανασφάλεια, καταστέλλει τους αγώνες τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, ενόψει της ολοκλήρωσης στις 30 Μάρτη της εκλογικής διαδικασίας συγκρότησης των Συμβουλίων, έγινε σαφές ότι ο θεσμός έρχεται να χτυπήσει τη μαχητικότητα της νεολαίας, ενσωματώνοντάς τη στα ιδεώδη της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ε. Στυλιανίδης ανέφερε ως βασικό ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων Νέων την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ανάμεσα σε άλλα εστιάζουν στην ανάπτυξη της «συνείδησης της επιχειρηματικότητας».

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πηγαίνουν στους δήμους και τις κοινότητες όπου συγκροτούνται τα Συμβούλια Νέων, ενώ άγνωστο είναι ποιος και πώς θα τα διαχειρίζεται. Πέρσι, η ΕΕ είχε εγκρίνει για τέτοιου είδους δραστηριότητες της ΓΓ Νέας Γενιάς το ποσό των 17 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η ΓΓ Νέας Γενιάς είναι αρκετά φειδωλή στο να χρηματοδοτεί τους φορείς που ήδη έχει η νεολαία, όπως τα μαθητικά συμβούλια, προφανώς σε μια προοπτική υποβάθμισης του ρόλου και της απήχησής τους στο νεολαιίστικο κίνημα.

Ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε ως στόχους των Συμβουλίων Νέων τη συνεργασία και ανάπτυξη επαφών με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στημένους μηχανισμούς χειραγώγησης της νεολαίας, που καμία σχέση δεν έχουν με διεκδίκηση όσων δικαιούνται, αλλά με την ενσωμάτωσή της σε πολιτικές που στρέφονται εναντίον τους.

Συμβολική και ουσιαστική διαμαρτυρία

«Πρόληψη είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής. Οχι στη διάλυση των Κέντρων Πρόληψης». Απλώνοντας ένα τεράστιο πανό στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου Υγείας, το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης προχώρησε χτες το πρωί σε μια ουσιαστική και συγχρόνως συμβολική διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας την υποκρισία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και του υπουργείου Υγείας, που ενώ έχουν ρόλο πρωτεργάτη στη διάλυση των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ), την ίδια στιγμή διοργανώνουν «εκπαιδευτικές συναντήσεις» προκειμένου να διαφημίσουν την εμπλοκή τους στην υπόθεση της πρόληψης.

Η διαμαρτυρία έγινε από κοινού σε συνεργασία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά των Ναρκωτικών - η οποία αποτελείται από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), το Σύλλογο Εργαζομένων σε Κέντρα Πρόληψης, τους Συλλόγους Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, την Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), την Επιτροπή Εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ - και την υποστήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.

«Σε λίγες μέρες, αν κάποιος δεν παρέμβει αποφασιστικά, τα ΚΠ χάνουν κάθε ελπίδα κεντρικής χρηματοδότησης. Τα ψίχουλα δε λύνουν το πρόβλημα. Ηδη, η καθυστέρηση της χρηματοδότησης με βάση τους προϋπολογισμούς των ΚΠ ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Και το πιο ανησυχητικό, ο επίσημος φορέας υποστήριξης του θεσμού της πρόληψης, ο ΟΚΑΝΑ και κατ' επέκταση το υπουργείο Υγείας κωφεύουν», αναφέρεται στην προκήρυξη που διαβάστηκε και μοιράστηκε χτες.

«Εμείς είμαστε η πρόληψη για την οποία μιλούν. Και μας κλείνουν. Αυτό είναι υποκρισία», σημείωσαν οι εργαζόμενοι από το ΚΠ Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι), το οποίο έχει αναστείλει τις δράσεις του λόγω υποχρηματοδότησης, ενώ για τέσσερις και πλέον μήνες παραμένει απλήρωτο το προσωπικό, όπως και σε πολλά άλλα ΚΠ (Χανίων, Κω, Θεσπρωτίας).

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, τελικά θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αρ. Καλογερόπουλο. Χτες, ο ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε ότι «πρόκειται να καταβάλλει άμεσα το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των ΚΠ», ποσό που δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα, ενώ σε συνάντηση εργαζομένων με την ΚΕΔΚΕ επισημάνθηκε ότι προβλέπεται η άμεση καταβολή 700.000 ευρώ.

Θερινή ώρα την Κυριακή

Eurokinissi

Αλλάζει από τα ξημερώματα της Κυριακής η ώρα και επανέρχεται η θερινή. Στις 3 π.μ. οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4 π.μ.

Αναβλήθηκε η δίκη

Επ' αόριστο (λόγω ωραρίου της γραμματέα του δικαστηρίου) αναβλήθηκε χτες η δίκη του Γιάννη Βουτσινά, ο οποίος τα μεσάνυχτα της 13ης του Ιούλη 2007 «τόλμησε» να διαμαρτυρηθεί για τη βάναυση κακοποίηση τοξικομανούς από αστυνομικούς της ομάδας «Ζ». Μάλιστα, ο Γ. Βουτσινάς είχε συλληφθεί και κρατήθηκε στο ΑΤ Ακρόπολης και παραπέμφθηκε σε δίκη με τις κατηγορίες της αντίστασης, απειλής και εξύβρισης.

Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων του Θεραπευτικού Προγράμματος «18 ΑΝΩ» καθώς και άλλων φορέων που κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους το γεγονός, ενώ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στηρίζει και νομικά τον διωκόμενο.

Αλλος ένας άστεγος νεκρός

Αλλο ένα επεισόδιο με θύμα άστεγο εκτυλίχτηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άνδρας ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών βρέθηκε νεκρός στο πεζοδρόμιο της οδού Αγησιλάου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ομόνοια. Η εξέταση του ιατροδικαστή ανέφερε πως το θύμα, πιθανόν αλλοδαπός, είχε μαχαιρωθεί δύο φορές στο στήθος. Οι αστυνομικοί που έψαξαν τη περιοχή πίσω από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, όπου και μένουν άστεγοι, δε βρήκαν κανέναν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, άλλοι τρεις άστεγοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στις 9 Γενάρη 53χρονος άστεγος ξυλοκοπήθηκε από δύο άλλους άστεγους επειδή χρησιμοποίησε μια γωνιά σε εγκαταλειμμένη καφετερία στη Γλυφάδα. Στις 16 Γενάρη ένας άστεγος βρέθηκε απανθρακωμένος σε κτίριο που κάηκε στο Σύνταγμα, ενώ στις 11 Φλεβάρη, ένας ακόμα έχασε τη ζωή του από χτυπήματα στο κεφάλι, στο θώρακα και την κοιλιά από την πτώση του στη σκάλα της οικοδομής, σε εγκαταλειμμένο σπίτι στην Πατησίων.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ»
Πρωτοβουλία για να βγει ο δήμος από το αδιέξοδο

Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από την αλλαγή της διοίκησης, ο Δήμος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης έχει περιέλθει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Οπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» και πρώην δήμαρχος Μιχάλης Μοσχονάς, ο δήμος έχει υπερχρεωθεί με υπέρογκο δανεισμό (περίπου 1 εκατ. ευρώ), ενώ η διοίκηση αδιαφορεί για την είσπραξη εγκεκριμένων κονδυλίων, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 905.000 ευρώ.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η ΔΕΑΚ κατήγγειλε ότι ενώ πριν ένα χρόνο η διοίκηση πήρε δάνειο 570.000 ευρώ για να εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές, κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του δήμου. Ακόμα, είναι απλήρωτοι για 6 μήνες οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης και για ένα χρόνο οι καθηγητές του Ωδείου.

«Μοναδικός στόχος της διοίκησης είναι η τσέπη του δημότη. Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ξεπέρασαν σε μία χρονιά το 7% και συζητιέται και νέα αύξηση της τάξης του 10%», σημείωσε ο Μ. Μοσχονάς. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η ΔΕΑΚ ανήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να βγει ο δήμος από το αδιέξοδο.

Θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους φορείς και τους εργαζόμενους για όλα τα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό της σχολικής στέγης. Αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο θα συγκαλεί μία φορά το μήνα το Δημοτικό Συμβούλιο και θα το καλεί να πάρει αποφάσεις στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θα υποβάλλει για λογαριασμό του δήμου προτάσεις σε υπουργεία, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θα στηρίξει επιτροπή σωτηρίας του Δημοτικού Ωδείου από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Με την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου να τεθούν εκτός Σώματος οι τέσσερις αστυνομικοί που πρωταγωνίστησαν σε βίντεο ξυλοδαρμού δύο αλλοδαπών κρατουμένων, έληξε για την ΕΛ.ΑΣ. η υπόθεση βασανισμού στο ΑΤ Ομόνοιας. Υπενθυμίζεται ότι τα βασανιστήρια είχαν βιντεοσκοπηθεί τον Ιούνη του 2006. Οι δύο αστυνομικοί που βασάνιζαν τους κρατούμενους αποτάχτηκαν, ενώ στους δύο συνοριοφύλακες, που παρακολουθούσαν και βιντεοσκοπούσαν, επιβλήθηκε η ποινή της απόλυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ