ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιασαν δουλειά οι «επιτροπές»

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και ανοίγει και πάλι ζήτημα για παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Οι προειδοποιητικές βολές προέρχονται αυτή τη φορά από την πλευρά της λεγόμενης «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που έχει συστήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις της χώρας μας - δηλαδή των κυρίαρχων κύκλων και της μεγαλοεργοδοσίας - για την «Πράσινη Βίβλο» της εργατικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας σαν στρατηγική επιλογή της «ευελιξία με ασφάλεια», ουσιαστικά προωθεί παραπέρα την εδραίωση της «απασχολησιμότητας». Στο στόχαστρο βρίσκονται η όποια προστασία κατοχυρώνεται ακόμα για τον απολυμένο, η πλήρης απασχόληση, τα επιδόματα των ανέργων.

Στο πόρισμα που έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση από την Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Γ. Κουκιάδης, μεταξύ άλλων προτείνονται η δυνατότητα μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, ενώ τίθεται θέμα και για τα όρια απολύσεων. Βέβαια, ο Γ. Κουκιάδης σε δηλώσεις του έσπευσε να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις είναι σύνθετες και αν δεν παρουσιαστούν στην ολότητά τους μπορούν να παρεξηγηθούν. Ομως η εμπειρία των εργαζομένων τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας, το σύνολο των μέχρι τώρα οδηγιών που έχουν εγκριθεί δείχνουν ότι τέτοιος «κίνδυνος» δεν υπάρχει. Αφού η κατεύθυνση και το περιεχόμενο όλων των «μεταρρυθμίσεων» και όλων των «Βίβλων» είναι μονοσήμαντα σε αντεργατική κατεύθυνση.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατάκτηση των εργαζομένων η ισχυροποίηση των ταξικών δυνάμεων

Η «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα» αύξησε σε 19 (από 17) τους εκπροσώπους της στην 23μελή διοίκηση, ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά

Μια από τις εκατοντάδες εργατικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας το προηγούμενο διάστημα
Μια από τις εκατοντάδες εργατικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας το προηγούμενο διάστημα
Μια ακόμα σημαντική κατάκτηση στην καθημερινή τους αναμέτρηση με την επιθετικότητα της εργοδοσίας και της αντιλαϊκής πολιτικής, για μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους, πέτυχαν οι εργαζόμενοι της Λάρισας, αναδεικνύοντας ξανά τον ταξικό συνδυασμό της «Εργατικής Αγωνιστικής Ενότητας» σε πρώτη και ενισχυμένη δύναμη, κατά τις πρόσφατες εκλογές, στα πλαίσια του 27ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το αποτέλεσμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς καταγράφει τη σταθερή άνοδο των ταξικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη διαρκή υποχώρηση των εκπροσώπων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, με «πρώτα βιολιά» την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Η αύξηση συνολικά των συνέδρων αποτυπώνει και τη δημιουργία νέων συνδικάτων, σαν αποτέλεσμα της δουλειάς της διοίκησης για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και τον προσανατολισμό τους σε ταξική κατεύθυνση.

Για την ανάδειξη της νέας 23μελούς διοίκησης ψήφισαν 289 σύνεδροι (285 το 2005) και βρέθηκαν 2 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια (4 το 2005). Τα αναλυτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του προηγούμενου συνεδρίου):

  • «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα»: 233 ψήφοι (210), ποσοστό 81,2% (74%), 19 έδρες (17).
  • ΠΑΣΚΕ: 36 ψήφοι (51), ποσοστό 17,5% (20,9%), 3 έδρες (4).
  • ΔΑΚΕ: 15 ψήφοι (18), ποσοστό 5,2% (6,3%), 1 έδρα (2).
  • Μεμονωμένος ΝΑΡ: 3 ψήφοι (1), ποσοστό 1,04% (0,4%), καμιά έδρα (0).
  • Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων: Καμιά ψήφο (1), ποσοστό 0% (0,4%), καμιά έδρα (0).

Αντίστοιχα, αυξάνοντας και εδώ τις ψήφους της σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, η «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα» εξέλεξε ξανά και τους 7 αντιπροσώπους του Εργατικού Κέντρου στη ΓΣΕΕ.

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί!

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν τη συνεπή ταξική αγωνιστική πορεία του ΕΚΛ, των σωματείων και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των αντιπροσώπων, που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους του νομού, που ακολουθούν την ίδια ταξική κατεύθυνση με το ΠΑΜΕ, να συνεχίσει το ΕΚΛ να έχει στην ηγεσία του τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεύρυνση των συμμαχιών της εργατικής τάξης, με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα μεσαία στρώματα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και της ψευτο-αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τα σωματεία, για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα. Για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για τη δημιουργία προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων. Συνεχίζουμε τον αγώνα στο συνδικαλιστικό κίνημα για να δυναμώσει το ταξικό ρεύμα που εκφράζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».


Τρομοκρατικές απολύσεις στην «Τραμ ΑΕ»

Κλίμα τρομοκρατίας, με απολύσεις εργαζομένων, επιχειρούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και διοίκηση της «Τραμ ΑΕ». Οι εργαζόμενοι στο τραμ καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε χτες αυθαίρετα στην απόλυση δύο ηλεκτροδηγών και για το λόγο αυτό αποφάσισαν για μεθαύριο Πέμπτη 4ωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι. Η διοίκηση της «Τραμ ΑΕ», κάνοντας επίδειξη πυγμής, ισχυρίζεται προκλητικά σε ανακοίνωσή της ότι απέλυσε τους δύο εργαζόμενους επειδή «επέδειξαν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά».

Η τρομοκρατικού χαρακτήρα αυτή απόφαση της διοίκησης της «Τραμ ΑΕ», που στηρίζεται σε νόμους του Ιω. Μεταξά, εμπλουτισμένους με νεότερους νόμους, όπως είναι ο 2414/96 που προβλέπει το «διευθυντικό δικαίωμα», προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Στελέχη του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) έσπευσαν χτες στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στον Αλιμο και απαίτησαν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους. Η παράσταση διαμαρτυρίας εξελίχθηκε σε κατάληψη του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου της «Τραμ ΑΕ» Χρ. Αναστασόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε προκλητικά να αναφερθεί στους λόγους της απόλυσης των δύο εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα την επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συναδέλφων τους.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΛΕΙΑ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι οικοδόμοι στο Νομό Ηλείας, καταγγέλλοντας την πρόσφατη δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Γ. Ηλιόπουλου. Αύριο, στις 10.30 π.μ., οι οικοδόμοι προχωρούν σε συγκέντρωση, στην πλατεία ΟΤΕ, ενώ την απόφαση του κλαδικού συνδικάτου για την απεργία επικύρωσε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πύργου, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εκλογές θα διαρκέσουν μέχρι και τις 9 Απρίλη και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σήμερα θα στηθεί κάλπη και στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» (12 μ. - 6 μ.μ.).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Φαρμάκου Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Β΄) με την ταυτότητα (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κλπ.) και το βιβλιάριο ασθενείας τους, τις εξής μέρες και ώρες: 2/4 και 7/4, 2 μ.μ. - 7 μ.μ., 8/4, 2 μ.μ. - 9 μ.μ. και 9/4, 12.30 μ.μ. - 9 μ.μ. Επίσης, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων θα στηθούν κάλπες και στους χώρους δουλειάς.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Δεδουλευμένα μέχρι και 1 μήνα διεκδικούν οι 15 εργαζόμενοι που δουλεύουν για τον εργολάβο Ξυλοτύπου Κων/νο Κόλια, στα έργα κατασκευής των γραφείων της «KARENTA ΑΕ», στο Μαρούσι και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

ΔΕΗ: Νέα παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή (λόγω της αποχής των δικηγόρων) πήραν χτες τα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσουν σαν ύποπτοι, στα πλαίσια των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και των μηχανισμών της για ποινικοποίηση των αγώνων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στης Τράπεζα της Ελλάδας για το Ασφαλιστικό. Στα πλαίσια της χτεσινής απεργίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Αρχισαν σήμερα 1η Απρίλη οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας οι οποίες και θα ολοκληρωθούν μεθαύριο 3 Απρίλη. Η «Ενιαία Συνταξιούχων» καλεί τους συνταξιούχους να ενισχύσουν με την ψήφο τους την παράταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ