Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιασαν δουλειά οι «επιτροπές»

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και ανοίγει και πάλι ζήτημα για παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Οι προειδοποιητικές βολές προέρχονται αυτή τη φορά από την πλευρά της λεγόμενης «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που έχει συστήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις της χώρας μας - δηλαδή των κυρίαρχων κύκλων και της μεγαλοεργοδοσίας - για την «Πράσινη Βίβλο» της εργατικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας σαν στρατηγική επιλογή της «ευελιξία με ασφάλεια», ουσιαστικά προωθεί παραπέρα την εδραίωση της «απασχολησιμότητας». Στο στόχαστρο βρίσκονται η όποια προστασία κατοχυρώνεται ακόμα για τον απολυμένο, η πλήρης απασχόληση, τα επιδόματα των ανέργων.

Στο πόρισμα που έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση από την Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Γ. Κουκιάδης, μεταξύ άλλων προτείνονται η δυνατότητα μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, ενώ τίθεται θέμα και για τα όρια απολύσεων. Βέβαια, ο Γ. Κουκιάδης σε δηλώσεις του έσπευσε να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις είναι σύνθετες και αν δεν παρουσιαστούν στην ολότητά τους μπορούν να παρεξηγηθούν. Ομως η εμπειρία των εργαζομένων τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας, το σύνολο των μέχρι τώρα οδηγιών που έχουν εγκριθεί δείχνουν ότι τέτοιος «κίνδυνος» δεν υπάρχει. Αφού η κατεύθυνση και το περιεχόμενο όλων των «μεταρρυθμίσεων» και όλων των «Βίβλων» είναι μονοσήμαντα σε αντεργατική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ