Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ
«Στο πόδι» για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Μαζικές συγκεντρώσεις χτες σε Αγιο Κήρυκο και Φούρνους, με αίτημα την απρόσκοπτη, φθηνή και ασφαλή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αγιο Κήρυκο
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αγιο Κήρυκο
Στο πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι της Ικαρίας και των Φούρνων, καθώς συνεχώς χειροτερεύει η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τους. Η νότια Ικαρία και οι Φούρνοι έχουν να «δουν» ακτοπλοϊκό καράβι πάνω από ένα μήνα. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ικαρία έχουν αυξηθεί από το 2001 - οπότε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εναρμόνισε τον εκτρωματικό κανονισμό της ΕΕ με την ελληνική νομοθεσία, ψηφίζοντας το ν. 2932 - μέχρι το 2007 έως και 136%. Ενώ από την 1η Μάη, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται νέα αύξηση στα εισιτήρια, για να δοθεί νέα ώθηση στην ήδη τρελή κερδοφορία των εφοπλιστών.

Χτες το μεσημέρι, έγινε μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου της Ικαρίας. Συγκέντρωση έγινε και στους Φούρνους και όπως διαμηνύουν οι νησιώτες ήταν μόνο η αρχή. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο του νομού και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Οι κάτοικοι διεκδικούν απρόσκοπτη τακτική σύνδεση Ικαρίας και Φούρνων χειμώνα καλοκαίρι, με τον Πειραιά και τη Β. Ελλάδα, με σύγχρονα ασφαλή πλοία. Μείωση των εισιτηρίων και ναύλων κατά 50%. Στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με την εφαρμογή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, με ευθύνη του κράτους, Δημιουργία Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών υπό λαϊκό έλεγχο.

Στην κινητοποίηση της Ικαρίας, ομιλητής ήταν ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Νίκος Λαρδάς και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι Ευδήλου και Ραχών Στέλιος Σταμούλος και Φανούρης Καρούτσος, αντίστοιχα.

Στη Σαντορίνη

Αγωνιστικός συναγερμός ηχεί και στη Σαντορίνη. Οι κάτοικοί της βλέπουν να ρυπαίνεται η θάλασσα του νησιού τους από το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND», χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση της ΝΔ και την πλοιοκτήτρια εταιρεία «ΛΟΥΗΣ». Στις 5 Απρίλη, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ναυάγιο, η Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί προετοιμάζει αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο του λιμανιού, διεκδικώντας απάντληση των πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου και την ανέλκυσή του.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπάθησε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με την επίσκεψή του στον τόπο του ναυαγίου, ενώ και ο κοινοτικός επίτροπος σε θέματα περιβάλλοντος Σ. Δήμας αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή υπόσχεση για τα αιτήματα των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ