ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Γελάει και το παρδαλό κατσίκι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε δόθηκαν» (!!!) τιτλοφορείται η συνέντευξη που πήρε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σπεύδοντας - στο μέτρο των δυνατοτήτων της - να τον «ξετσαλακώσει» στα μάτια των εργαζομένων, μετά το αίσχος της σύμβασης που υπέγραψε. Το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ λέει διάφορα σ' αυτήν τη συνέντευξη, στην οποία, σημειωτέον, δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στην κατάπτυστη «αύξηση» του ενός ευρώ στους μισθούς και τα μεροκάματα. Εκεί, όμως, που δίνει πραγματικά τα «ρέστα» του, είναι στην ερώτηση «ποιος πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του Ασφαλιστικού;».

Απαντάει ο Γ. Παναγόπουλος: «Πρωτοστάτησαν ευρείες κοινωνικές δυνάμεις. Τις εξέφρασαν πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας ανυπόκριτα τις θέσεις των συνδικάτων. Κρατάμε τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι θα καταργήσει ως πρωθυπουργός το "νόμο - έκτρωμα"». Είναι φανερή η προσπάθεια του προέδρου της ΓΣΕΕ να προσδώσει «αγωνιστικό προφίλ» στο κόμμα που όχι μόνο «φιλοδώρησε» τους εργαζόμενους με το νόμο Ρέππα, αλλά δεν έχει και καμιά στρατηγική διαφωνία με τους νόμους της ΝΔ. Εχει, άλλωστε, σύμμαχό του και τους εκπροσώπους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εντάσσουν το ΠΑΣΟΚ στα κόμματα που αγωνίστηκαν ενάντια στο νόμο Πετραλιά. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν και οι όποιες κινητοποιήσεις διοργάνωσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία, δίνοντας σ' αυτές περιεχόμενο ψευτοαντιπολίτευσης στη ΝΔ με επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τη ...δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι σαν κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Πετραλιά, εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι, όπως γελούσε τότε που το ΠΑΣΟΚ διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι θα καταργήσει το νόμο Σιούφα, αλλά τον εφάρμοσε. Μόνο που οι εργαζόμενοι δεν ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία, όσο κι αν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη τους.

Μόνος του τα λέει ο πρόεδρος...

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε ότι ο «μήνας του μέλιτος» για το κόμμα του από την πλευρά των ΜΜΕ έχει τελειώσει. Εσπευσε, ωστόσο, να καθησυχάσει το Σώμα λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτά τα περιμέναμε και νομίζω ότι δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, διότι οι πολίτες που στρέφουν την ελπίδα και το βλέμμα τους σε μας δεν το στρέφουν επειδή διάβασαν θετικά σχόλια σε μερίδα του Τύπου ή επειδή ξαφνικά είδαν κάτι το οποίο αισθητικά τους ταιριάζει».

Λίγες αράδες πιο κάτω ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στη δυναμική του κόμματός του και στην πολιτική εξόρμηση. «Δεν μπορεί κανείς - είπε - να περιμένει να εξαντλείται αυτή η δυναμική στις περιοδείες του προέδρου ή στην επικοινωνιακή τακτική ή στη δημοτικότητα του Αλαβάνου και του Τσίπρα και να περιοριστεί εκεί».

Η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΝ δεν είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσμα και της «υιοθεσίας» του κόμματός του από τους μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεφοπλιστές, μεγαλοεργοδότες και τα δημοσιογραφικά τους συγκροτήματα.

Η δυναμική ωστόσο του ΣΥΝ έως σήμερα εξαντλείται «στην επικοινωνιακή τακτική ή στη δημοτικότητα του Αλαβάνου και του Τσίπρα», όπως ο ίδιος παραδέχεται. Δηλαδή, στην «επικοινωνιακή τακτική» και στη «δημοτικότητα» που βασίζεται στα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων, μεγαλοεφοπλιστών, μεγαλοεργοδοτών και στην άνευ προηγουμένου προβολή του ΣΥΝ, του νυν και του πρώην προέδρου από αυτά.

Μόνος του τα λέει ο πρόεδρος. Και σαν γνήσιος οπορτουνιστής, δεν μπορεί παρά να αυτοαναιρείται και να εγκλωβίζεται στις αντιφάσεις του ακόμα και στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης ομιλίας. Και έτσι να αποκαλύπτεται.

Ψυχραιμία...

Το ευφυολόγημα Τσίπρα ότι ο ΣΥΝ και ο ίδιος προσωπικά δέχονται επιθέσεις από τα ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα τους ...«κατακρεουργούν», ανέλαβαν να αναπαράγουν προς εμπέδωση στελέχη του ΣΥΝ σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Ανάμεσά τους ο Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του χτες στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ», αφού είπε ό,τι είπε για τα ΜΜΕ, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, προσάπτοντας «εκνευρισμό» και «ανησυχία» στην ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και προτείνοντας «να ηρεμήσει» και «να μην κάνουμε τους χορηγούς στη ΝΔ», καθώς όπως είπε «οι αριστεροί πολίτες θέλουν κοινή δράση. Μας θέλουν δίπλα-δίπλα στην πορεία για την ειρήνη, για το ασφαλιστικό, για την εισοδηματική πολιτική» και πολλά άλλα τέτοια. Του συνιστούμε ψυχραιμία. Και σχολιάζουμε, να ψάξει εκεί όπου σίγουρα θα βρει χορηγίες, στη ΝΔ και στην πολιτική της, όχι πάντως στο ΚΚΕ. Και επίσης ότι δε γνωρίζουμε πολλούς «πολίτες» που να νιώθουν «αριστεροί» και συγχρόνως περήφανοι για τους α λα μπρατσέτα «αγωνιστικούς» περιπάτους στους δρόμους της Αθήνας πότε με τον Λαλιώτη για την ειρήνη, όντας αυτός υπουργός μιας κυβέρνησης που συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πότε με τον Γ. Παπανδρέου για το Ασφαλιστικό όντας αυτός ο αρχηγός ενός κόμματος που κατακρεούργησε τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καινούριο θα γεννηθεί από το λαό!

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο «Ρ», έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου εξελίσσονται διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Σχέδια της πλουτοκρατίας για αναμόρφωση και αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ παρεμβαίνει και ενημερώνει το λαό για το τι πραγματικά συμβαίνει. Μιλά ξεκάθαρα τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Το κεφάλαιο εκβιάζει και προωθεί ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια και η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ανάλογη. Ο αγώνας είναι και θα είναι δύσκολος. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις.

Οσοι κατέχουν τον πλούτο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και για να υπερκεράσουν τα μεταξύ τους «κονταροχτυπήματα» θα βάλουν, κυριολεκτικά, το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων. Η επιδίωξή τους δεν αλλάζει: Μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το νέο ενιαίο σχέδιο έχει πολλαπλούς στόχους (εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα) και εκπορεύεται από το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι' αυτό και η στάση απέναντί της είναι αλάνθαστο κριτήριο των θέσεων και της πολιτικής κάθε κόμματος.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - έχουν στα χέρια τους τη σημαία της ΕΕ. Από την άλλη, όμως, ο λαός έχει μεγάλη πείρα από τη διακυβέρνηση των κομμάτων της αστικής τάξης, αλλά και απ' τις πρακτικές όσων κομμάτων καλλιεργούν αυταπάτες. Αυτή η πείρα μπορεί να γίνει πολύτιμος οδηγός. Μπορεί να αντιληφθεί αυτό που υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ: «Το καινούριο, το αληθινά ανατρεπτικό, θα γεννηθεί μέσα στο λαό και όχι από τις κορυφές. Βρίσκεται στην ενότητα της εργατικής τάξης και τη συμμαχία με τα άλλα εργαζόμενα στρώματα. Στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Δεν πρόκειται να μας χαρίσουν κανένα δικαίωμα. Μόνο με το διαρκή αγώνα και την ανατροπή των συσχετισμών, μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας. Σε αυτό τον αγώνα - σημειώνει η ΚΕ - δε χρειάζονται μεσάζοντες, αλλά «οδηγητές στην πάλη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οραμα και προοπτική για μια δίκαιη και αξιοπρεπή ζωή και όχι μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας». Τα υπόλοιπα κόμματα δε στέκονται απέναντι στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και ρημάζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Είτε την καλούν να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, είτε δηλώνουν καλύτεροι διαχειριστές της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Η λύση δεν είναι να παγιδευτούμε στις ψεύτικες ελπίδες και να αναπαλαιώσουμε το σύστημά τους. Κάτι τέτοιο «θα είναι πισωγύρισμα και ανακοπή μιας αγωνιστικής πορείας που έχει ξεκινήσει», σημειώνει η ΚΕ. Ο άλλος δρόμος υπάρχει: «Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με ισχυρή ΚΝΕ και με ένα αναγεννημένο και καλά οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, καμία δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο για νέες κατακτήσεις, για ανατροπές, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ