ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Μάχη σε όλα τα μέτωπα

Η στάση εκπροσώπων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην απεργία της Τετάρτης πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την καταδίκη τους από τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη στις πλειοψηφίες της συναίνεσης, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις
Οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη στις πλειοψηφίες της συναίνεσης, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις
Χιλιάδες εργάτες δίνουν αυτές τις ώρες τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας της Τετάρτης στον κλάδο και τον τόπο της δουλειάς τους. Η δική τους αποφασιστικότητα και η συνειδητοποίηση της ανάγκης να κλιμακωθεί ο αγώνας για τις συμβάσεις είναι εκείνα που επέβαλαν απεργιακές αποφάσεις για τις 16 Απρίλη σε σωματεία και Εργατικά Κέντρα όπου δεν πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις.

Είναι αυτοί οι χιλιάδες εργάτες που ξεσκεπάζουν την τακτική των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες σε πάμπολλες περιπτώσεις προσπάθησαν να δυσκολέψουν, να εμποδίσουν την απεργία, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για ικανοποιητικές αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις.

Η στάση και η συνολικότερη τακτική τους στο κίνημα πρέπει να καταδικαστεί συνδικαλιστικά και πολιτικά. Κι αυτή η καταδίκη να εκφραστεί από την Τετάρτη ακόμα, με την καθολική συμμετοχή όλων στην απεργία. Με το ξεπέρασμα των αρνητικών αποφάσεων σε επίπεδο σωματείου, που στόχο είχαν να εμποδίσουν την απεργία που αποφασίστηκε σε επίπεδο Ομοσπονδίας.

Αποκαλυπτική η στάση τους

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από τη στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην απεργία. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στην ΑΔΕΔΥ οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 16 Απρίλη. Χαρακτηριστική είναι η στάση της ΑΠ. Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 28 Μάρτη είχε δηλώσει ότι είναι νωρίς να συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις 16 Απρίλη. Δέκα σχεδόν μέρες μετά, στις 7 Απρίλη, οπότε και συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πλέον είναι αργά για την προετοιμασία της απεργίας.
  • Στην επιχείρηση «Ελληνική Υφαντουργία» στα Γιαννιτσά, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που συγκροτούν τη διοίκηση του σωματείου, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Την ίδια ακριβώς μέρα, σε συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας για την υπογραφή της εργοστασιακής σύμβασης, τους απάντησαν ότι για το 2008 η εταιρεία δεν έχει σκοπό να δώσει καμία αύξηση!
  • Στην Εκτελεστική Επιτροπή και στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ καταψήφισε την πρόταση για 24ωρη απεργία, αφού οι εκπρόσωποί της είπαν ότι συμφώνησαν με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας και θα πάνε να διαπραγματευτούν καλύτερες επιχειρησιακές συμβάσεις (!) στους χώρους τους. Την πρόταση καταψήφισε και η ΔΑΚΕ. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δήλωσε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι θα συμφωνήσει σε απεργία για τη σύμβαση που θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Οταν οι ταξικές δυνάμεις επί τόπου πρότειναν απεργία στις 16 Απρίλη, απάντησε διά του εκπροσώπου της ότι δε θα συμμετέχει σε κομματική απεργία. Ανάλογη στάση κράτησε η ΑΠ και στην ολομέλεια της διοίκησης όπου δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει σε απεργία του ΠΑΜΕ γιατί «διασπά το κίνημα». Σε επίπεδο σωματείων, στο επιχειρησιακό της «Κόκα - Κόλα» (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) είπαν όχι στην απεργία, αλλά δεν το έβαλαν σε ψηφοφορία. Στην επιχείρηση «ΠΕΠΣΙΚΟ» η ΠΑΣΚΕ με δύο συνδυασμούς αρνήθηκε να το βάλει σε συζήτηση στο ΔΣ. Στη «Δωδώνη» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία.
  • Στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, από κοινού ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεν ήθελαν να συζητήσουν την πρόταση για την κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη και παρέπεμψαν τη συζήτηση και την απόφαση για απεργία στις 14 Απρίλη (!), οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της διοίκησης.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» καταψήφισαν την πρόταση για απεργία. Αντ' αυτού, αποφάσισαν απογευματινό συλλαλητήριο στην πόλη για την ίδια μέρα!
Συγκεντρώσεις σε 47 πόλεις

Αθήνα: 10.30 π.μ., πλατεία Ομόνοιας

Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς: 10.30 π.μ., Ηλεκτρικός Σταθμός

Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα: 9.30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ

Ηγουμενίτσα: 10 π.μ., Πεζόδρομος

Αρτα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 9.30 π.μ., Αγιος Μηνάς

Αγρίνιο: 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Μεσολόγγι: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα: 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Καλαμάτα: 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Πύργος: 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κόρινθος: 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Τρίπολη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος: 11 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Λάρισα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος: 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκόπελος: 10 π.μ., παραλία

Τρίκαλα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα: 10.30 π.μ., Δημοτική Αγορά

Κεφαλονιά: 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ζάκυνθος: 10 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Χαλκίδα: 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι: 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Θήβα: 10.30 π.μ., πεζόδρομος κεντρικής πλατείας

Λιβαδειά: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λαμία: 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα: 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Ηράκλειο: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά: 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Ρέθυμνο: 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Μυτιλήνη: 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Ρόδος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία: 12 μ., πλατεία Ευδήλου

Σάμος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λήμνος: 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Κως: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κοζάνη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 10 π.μ., Δημαρχείο

Ξάνθη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά: 11 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Γρεβενά: 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας - Λαχαναγορά

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα

Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ ουσιαστικά καθηλώνει τους μισθούς και τα ημερομίσθια, παρατείνει τη λιτότητα και βάζει πρόσθετα εμπόδια στις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι εργοδότες επικαλούνται την ΕΓΣΣΕ και λένε ότι δε θέλουν να δώσουν παραπάνω, θεωρώντας μάλιστα υπέρογκες αυτές τις αυξήσεις. Επίσης, σοβαρές επιπτώσεις υπάρχουν και σε σχέση με το Ασφαλιστικό, όσον αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων. Καταβάλλονται μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία.

Για τις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις μέχρι σήμερα, οι εργοδότες μας ζήτησαν να περιμένουμε ενόψει της υπογραφής της ΕΓΣΣΕ. Τώρα που υπογράφτηκε, δε φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν τις αυξήσεις που ζητάμε και να ικανοποιήσουν τα δικά μας αιτήματα. Εμείς απ' τη μεριά μας βάζουμε σε προτεραιότητα την αύξηση του επιδόματος αδείας, την επέκταση της υπαλληλικής ιδιότητας, επιπλέον πολυετίες, την αύξηση της νυχτερινής αμοιβής στο 50% κλπ.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι οι αρνητικές συνέπειες και στο Ασφαλιστικό, με το νέο νόμο. Πρώτα απ' όλα για τις γυναίκες και τους νέους, με την αύξηση των ορίων ηλικίας και φυσικά τη μείωση των συντάξεων, με την αύξηση των ορίων ηλικίας και στα ΒΑΕ, στα οποία συνταξιοδοτικά εντάσσονται πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου μας. Με την ενοποίηση στο νέο ταμείο, το ΕΤΑΤ, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στις παροχές Υγείας. Για παράδειγμα, όσοι ήταν πριν στο ΤΑΤΑ δεν πλήρωναν τίποτα για παρακλινικές εξετάσεις (αίματος, ακτινογραφίες κλπ.) ενώ τώρα, θα επιβαρύνονται με μια συμμετοχή 20%.

Στη βάση αυτής της όξυνσης των προβλημάτων μας, με την απεργία στις 16 Απρίλη, θέλουμε να καταγγείλουμε τη δίχρονη ΕΓΣΣΕ με την «αύξηση» του 1 ευρώ στα μεικτά, θέλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για τη συνέχιση του αγώνα, ενάντια στο ΣΕΒ, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, σήμερα της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ, που κινείται στη λογική της ενίσχυσης του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας.


Δημήτρης ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου - Χάρτου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ