ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Το δίκιο το παίρνεις, δε στο δίνουν

Η Δημοκρατία τους λειτουργεί!
Η Δημοκρατία τους λειτουργεί!
Ορεξη νά 'χεις, χρόνο και χρήμα, καθότι πρέπει νά 'σαι και λιγάκι αργόσχολος για να μπορείς να παρατηρείς και να σχολιάζεις όλο το δούλεμα που πάει σύννεφο.

Στη μια στήλη - ο εκδότης, κατασκευαστής και διάφορα άλλα ευεργετικά - να σου εξηγεί πώς με το ένα ευρώ που προβλέπει αύξηση η σύμβαση της ΓΣΕΕ, σπάει η εισοδηματική πολιτική, στην άλλη στήλη - του ίδιου εκδότη - να αναλύεται πώς οι αυξήσεις κάνουν κακό στην ανάπτυξη, στην τρίτη - του ίδιου εκδότη - να εξηγείται πώς αυτοί οι άκαρδοι πελάτες διαλέγουν λάθος μονοπώλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα κέρδη από την ανισορροπία και στην τέταρτη στήλη - της εφημερίδας ενός από τα κόμματα που στηρίζει ο εκδότης - να απειλείται το σύστημα με προσφυγή στη... νομιμότητα!

Είναι με τέτοιο σάλτο να μην το ρίχνουν στην πλάκα οι οδηγοί στα διόδια; Που στο κάτω κάτω της γραφής δε χρωστάνε 16 δρχ. τη διέλευση στον Μπόμπολα που ο ...πτωχός δεν έχει ρέστα να τους δώσει...

Αν ήταν «χριστιανοί» του 1989 στο Βερολίνο, θα είχαν κερδίσει κεντρική θέση στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου καθώς κάθε Δευτέρα διαδήλωναν για τη δημοκρατία.

Είναι μεταλλεργάτες της Ζώνης και κάθε Πέμπτη διαδηλώνουν για τα αυτονόητα της ζωής τους. Χτες το παράκαναν. Φώναζε ο διαδηλωτής στη μούρη του αστυνόμου «το δίκιο είναι του εργάτη!».

Αυτονόητα τον ψέκασαν και τον έστειλαν στο νοσοκομείο - τον εργάτη που με τον φόρο του πληρώνει και το «όργανο» και το γκλομπ και το δακρυγόνο - για να μάθει - ο εργάτης - ότι την επόμενη φορά πρέπει να διαδηλώνει για το Θιβέτ.

Εκείνο το παιδί στα 17 του που πήγε άκλαφτο από μηνιγγίτιδα, μπορούσε να ήταν το δικό σου. Αλλά μην ανησυχείς, δουλεύει η δικαιοσύνη. Θα βρει έναν γιατρό να δικάσει ώσπου να πεθάνει το επόμενο κι ύστερα θα ξαναδικάσει ως το επόμενο. Εσύ στο μεταξύ ψήφιζέ τους να σου τάζουν νοσοκομεία και υγεία και άκου τους να σου φτύνουν στη μούρη: «σιγά τα πράγματα, που είχαν υγεία στο σοσιαλισμό. Δεν είχαν ελευθερία».

Οταν προχτές ο Τσίπρας έλεγε πως αφήνει το ΚΚΕ στη μοναξιά του και παίρνει τους «δρόμους της φωτιάς», δε φανταζόμασταν ότι εννοούσε αυτό που είπε ο Αλαβάνος για τη νομιμότητα. Αλλά τελικά αυτό εννοούσε. Τό 'χε πει και ο ίδιος στο MEGA την περασμένη βδομάδα. Οπότε τρέμε σύστημα.

Αλλα παιχνίδια, καμιά σχέση με το μεροκάματο.

152-146. Και η δημοκρατία λειτουργεί. Το ωραίο είναι πως ορισμένοι είδαν και πυρετό στο Κοινοβούλιο! Γιατί; Ο Αλαβάνος, λέει, έθιξε τον Βενιζέλο ως συνταγματολόγο.

Ρε, δεν πάτε να κάνετε καμιά δουλειά;

Εχετε πάρει χαμπάρι πως από την πολιτική που εφαρμόσατε ή στηρίζετε, στενάζει ο κόσμος; Υπάρχει εργάτης, έστω ένας, που να καίγεται να μάθει αν ο συνταγματολόγος και ο κολλητός του που πολιορκεί την κυβέρνηση με τη νομιμότητα, πλακώθηκαν στη Βουλή για να τα πιουν μετά στη Βαλαωρίτου ή κάπου εκεί γύρω;

Αϊ...

Ασχετο: ανοιχτή η οδός Λήδρας. Ισχυρότατος συμβολισμός, αλλά η κατοχή σύμμαχης χώρας από σύμμαχη χώρα παραμένει... Είναι προφανές πως ιμπεριαλισμός, δημοκρατία και ελευθερία πάνε πακέτο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΠΕΛΑΤΕΣ...

ΤΟ «COPY PASTE»: «Την αναθεώρηση των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως υποστήριξε αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του κόστους που προκαλείται από τη σύμβαση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ» (το πρώτο θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ του κ. Μπόμπολα).

...ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ: «Η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ υπέγραψαν διετή Συλλογική Σύμβαση με σωρευτικές αυξήσεις της τάξης του 12,42% που επιφέρει αύξηση των ετησίων ονομαστικών αποδοχών 6,2% για το 2008 και 5,7% για το 2009, που υπερκαλύπτουν τον τρέχοντα πληθωρισμό (4,2%) και συνιστούν κατά κάποιον τρόπο μια ...τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Οι κοινωνικοί εταίροι, περίπου, "παρέβησαν" τις συστάσεις του κ. Αλογοσκούφη που ζητούσε συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ, επίσης του κ. Μπόμπολα).

ΔΕΚΑΞΙ ΔΡΑΧΜΕΣ Η ΑΡΠΑΧΤΗ: «Οταν οι Ελληνες έχουμε διάθεση για "πλάκα" είμαστε ασυναγώνιστοι - και προκαλούμε ακόμη και ...μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων στην Εθνική οδό! Πρώτη μέρα χθες των νέων αυξημένων διοδίων και πρώτο θέμα οι ατέλειωτες ουρές στα διόδια (...) Η νέα τιμή στα 2,75 ευρώ και όσοι οδηγοί πέρασαν επέμεναν να πάρουν τα ακριβή ρέστα τους αρνούμενοι να κινηθούν αν δεν εισπράξουν και την πενταρούλα» (ο Θ. Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Αλαφούζου, για την αρπαχτή στα διόδια του Μπόμπολα!).

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ! «Η Nokia ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας στη ζήτηση κινητών τηλεφώνων στις αναδυόμενες αγορές (...) Η Sony Ericsson εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για τα κέρδη της αναφέροντας ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερες νέες συσκευές για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα κινητά τους» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ναι, του κ. Μπόμπολα).

ΟΙ «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»: «Θα σας πολιορκήσουμε με αγώνες και με τη νομιμότητα» (ο Αλ. Αλαβάνος στη Βουλή / ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με τραγικές συνέπειες για τους λαούς

ΤΑ ΝΕΑ: Οκτάμηνο θρίλερ μετά το πρώτο βέτο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τρεις ώρες που έφεραν το βέτο

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΝΑΤΟ τα Σκόπια μέχρι νεοτέρας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Είπε το βέτο

Η ΑΥΓΗ: Μακεδονικό: Αναβολή αλλά στην παγίδα του ΝΑΤΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα Σκόπια έμειναν εκτός ΝΑΤΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τριπλό σοκ στην οικονομία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελληνικό βέτο για τα Σκόπια

Η ΧΩΡΑ: Δεν πέρασε ο εκβιασμός

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΤΑΞΗΣ για τα Σκόπια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ Β' ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΒΕΤΟ στις «ορέξεις» του Μπους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μετά γνώσεως και σε βάθος χρόνου

«Παιχνίδια ύποπτα παίζουν κάποιες από τις ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη στην ευαίσθητη γειτονιά μας (...) παίζουν με τη φωτιά ή καλύτερα κάνουν τα πάντα προκειμένου να ανάψει η φωτιά στα ταραγμένα Βαλκάνια (...) η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (...) κάποιοι για δικά τους πρόσκαιρα ή μακροπρόθεσμα οφέλη αγνοούν την ιστορία της ταραγμένης περιοχής μας» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

Πάμε για επόμενα φέρετρα

«Οι δυνάμεις μας είχαν κυρίως να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό πεδίο με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και διαφορετικές καιρικές συνθήκες από τις μεσογειακές (...) σε όλη τη διάρκεια των μαχών οι ελληνικές μονάδες ήταν ενταγμένες σε αμερικανικούς σχηματισμούς και ενεργούσαν υπό των εντολών τους (...) ο πόλεμος της Κορεατικής χερσονήσου είχε μεγάλες απώλειες (...) οι απώλειες των ελλήνων ήταν 186 νεκροί και 610 τραυματίες» (στη ΒΡΑΔΥΝΗ η αφήγηση, ως εκπαίδευση στο νέο ρόλο του ελληνικού στρατού).

Αν αλλάξει το όνομα παύει το πρόβλημα;

«Το φιλοσκοπιανό ντελίριο των ΗΠΑ έχει σχέση με την εγκατάσταση στο Ουρόσεβατς της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στον κόσμο και τον διαβαλκανικό αγωγό πετρελαίου που ετοιμάζει το Πεντάγωνο» (στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Σαπουνόφουσκα ο θεσμός;

«Οσοι προσπαθούν να κάνουν πολιτική με όρους επικοινωνίας κινδυνεύουν να πέσει η επικοινωνία να τους πλακώσει. Διότι τι ήταν το δημοψήφισμα; Μια σαπουνόφουσκα» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ