ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλες μαθητικές διαδηλώσεις

Αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για περικοπή θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία

«Η μόρφωση είναι δικαίωμα» διαδήλωσαν χτες οι μαθητές του Παρισιού

Associated Press

«Η μόρφωση είναι δικαίωμα» διαδήλωσαν χτες οι μαθητές του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.-

Για τέταρτη φορά τις τελευταίες τρεις βδομάδες, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων κατέκλυσαν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, αλλά και πολλών προαστίων, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια περικοπής 11.200 θέσεων καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της γενικής μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις, χτες, έγιναν στο Παρίσι, τη Λυών, την Γκρενόμπλ, την Τουρκουάν, το Μπλουά, το Μονπελιέ, την Τουλόν, τη Λυών, το Βαλένς, τη Μασσαλία με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών. Στο Παρίσι, μικρή μερίδα διαδηλωτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία που προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις, χωρίς να καταφέρει, όμως, να διαλύσει τη διαδήλωση, που ολοκληρώθηκε ειρηνικά ώρες αργότερα.

Οι μαθητές, όπως και τα συνδικάτα των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταγγέλλουν ότι οι περικοπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαρκοζί θα οδηγήσουν, το 2012, σε 85.000 λιγότερες θέσεις καθηγητών, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τους υπολογισμούς, θα έχουν αυξηθεί κατά 150.000 προαναγγέλλοντας εκρηκτικές καταστάσεις μέσα στα σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας, Ξαβιέ Νταρκό, έχει αρχίσει περιοδείες ανά περιοχή καλώντας τους μαθητές «να μην ασχολούνται με λεπτομέρειες αλλά με την ουσία των μεταρρυθμίσεων». Προς το παρόν, πάντως, δε φαίνεται να πείθει κανένα, αφού ο αριθμός των διαδηλωτών αυξάνεται ανά εβδομάδα ενώ, ήδη, δεκάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέος φόρος στα κέρδη του πετρελαίου

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με 50%, όταν η τιμή θα ξεπερνά τα 70 δολάρια το βαρέλι, θα φορολογούνται πλέον τα κέρδη των ξένων πολυεθνικών αλλά και των εγχώριων εταιρειών του πετρελαίου, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΒΝ, ο βουλευτής Ανχελ Ροντρίγκες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, εάν η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι, θα επιβάλλεται φόρος 60% στα έσοδα από αυτό το τμήμα της τιμής.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί από το κογκρέσο εντός της βδομάδας, καθώς ο Πρόεδρος Τσάβες από το 2005 έχει κερδίσει το 100% των εδρών του Σώματος. Η ρύθμιση θα αφορά και την εταιρεία PDVSA, η οποία εθνικοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου του Προέδρου Τσάβες ανάκτησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σύμφωνα με την προώθηση της μπολιβαριανής διαδικασίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε χθες ότι η χώρα προχώρησε σε προφορικό διάβημα προς την κυβέρνηση της Κολομβίας, καταγγέλοντας ως ψευδή τα υποτιθέμενα ευρήματα του υπολογιστή του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC Ραούλ Ρέγιες που εμπλέκουν την κυβέρνηση Τσάβες με χρηματοδότηση των ανταρτών. Ο Ρέγιες, θυμίζουμε, δολοφονήθηκε κατά τη στρατιωτική επιχείρηση και εισβολή του Αμερικανών και Κολομβιανών στο Εκουαδόρ.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ, επέδωσε επίσημη διπλωματική νότα στην Κολομβία μέσω της ουδέτερης πρεσβείας της Αργεντινής, καθώς έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις μετά την επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, για τη χρήση των «ντοκουμέντων» του υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες που είναι «ψευδή και παράνομα», ενάντια στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ.

  • Κοινή ανθρωπιστική ιατρική αποστολή της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, προκειμένου να παράσχουν ιατρική βοήθεια στη Γαλλοκολομβιανή Ινγκριντ Μπετανκούρ, που είναι αιχμάλωτη των FARC, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Κολομβία με τον κυβερνητικό στρατό να συνεχίζει τις επιχειρήσεις και την παντελή απροθυμία της αντιδραστικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πραγματική ανθρωπιστική ανταλλαγή σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για 45 μέρες, όπως ζητούν οι αντάρτες, το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι αδύνατο.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Με παραίτηση από την αρχηγεία του στρατού αλλά και από προεδρικός υποψήφιος απείλησε ο επικεφαλής του λιβανικού στρατεύματος, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, κατηγορώντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση για «στείρα πόλωση» που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, εδώ και μήνες, ως προς την εκλογή Προέδρου. Ο Σουλεϊμάν, θεωρητικώς, είναι «συναινετικός» υποψήφιος, στη βάση της διαμεσολαβητικής πρότασης του αραβικού συνδέσμου, που συμπληρώνεται από την αναγκαιότητα σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο στρατηγός έδωσε διορία επίτευξης συμφωνίας μέχρι το καλοκαίρι.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Δεν τίθεται θέμα πολεμικής σύρραξης με τη Συρία διαβεβαίωναν χτες Ισραηλινοί αξιωματούχοι, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που μιλούσαν για «ένταση στα σύνορα των δύο χωρών».

ΡΑΜΑΛΑ.-- Σε αδιέξοδο κατέληξε άλλη μια συνάντηση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ με τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις. Ο Φαγιάντ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να κόβει τα μεροκάματα των ημερών απεργίας που μέχρι στιγμής καταβάλλονται.

ΚΑΣΜΙΡ.-- Τη σύλληψη του Τζουνάιντ - Ουλ - Ισλάμ, τρίτου στην ιεραρχία των ανταρτών των Χίζμπουλ Μουτζαχεντίν, που μάχονται στο Κασμίρ, ισχυρίζεται η ινδική αστυνομία. Σύμφωνα με τις αρχές, η σύλληψη έγινε στο ινδικό Κασμίρ και θεωρείται ως επιτυχία έναντι των ανταρτών, που αποδυναμώνονται σημαντικά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το πράσινο φως για την παραγωγή του εμβολίου ενάντια στον ιό της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1), έδωσε η κινεζική κυβέρνηση, σε εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, μετά και το δεύτερο γύρο κλινικών δοκιμών. Στόχος η προστασία των ανθρώπων από τον ιό και ο περιορισμός του ενδεχομένου πανδημίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι νομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές της Ισπανίας τις δύο τελευταίες βδομάδες απαιτώντας καλύτερους μισθούς από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΡΩΜΗ.-- Οι επικεφαλής των 8 από τα 9 ιταλικά σωματεία, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες υπογράμμισαν ότι είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν τις συνομιλίες με την «Air France - KLM» σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την εξαγορά της «Alitalia».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αναθεωρεί προς τα κάτω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την πρόγνωσή του σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας στις ΗΠΑ και έχει συντηρητική ματιά για την ανάπτυξη σε Ινδία και Κίνα το 2008.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Η κυριαρχία στο επίκεντρο της Συντακτικής Συνέλευσης

ΚΙΤΟ.--

Το νέο οργανικό νόμο για την ανάκτηση της χρήσης των πηγών του πετρελαίου που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ να έχει έσοδα από την πώληση του πετρελαίου έως και 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ώστε να τα διοχετεύει στα κοινωνικά προγράμματα που έχει εξαγγείλει και στη βελτίωση των υποδομών της χώρας υιοθετήθηκε χτες από τη Συντακτική Συνέλευση.

Ο νέος οργανικός νόμος υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με 89 ψήφους υπέρ στους 120 και αποτελεί τμήμα των ριζικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και η Συντακτική Συνέλευση στο νέο Σύνταγμα της χώρας για την ανάκτηση της κυριαρχίας του εθνικού πλούτου της χώρας.

Αντίστοιχα, η Συντακτική Συνέλευση συζητά και την εισαγωγή στο νέο Σύνταγμα και την απαγόρευση όλων των ξένων βάσεων στο έδαφος του Εκουαδόρ, άρθρο που φωτογραφίζει τη βάση της Μάντα που με συμφωνία έχει παραχωρηθεί η χρήση της στις ΗΠΑ και η συμφωνία λήγει το 2009. Ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση χρήσης, παρά τις πιέσεις και τις απειλές εκ μέρους των ΗΠΑ.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Διαβουλεύσεις για τον αποσχιστικό κίνδυνο

ΛΑ ΠΑΣ.--

Σειρά διαβουλεύσεων με κόμματα και την εκκλησιαστική ιεραρχία πραγματοποιεί από χτες η κυβέρνηση της Βολιβίας με στόχο την εξεύρεση διεξόδου στην επικίνδυνη πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αποσχιστικών κινήσεων της ολιγαρχίας και αντιπολίτευσης.

Η πρώτη συνάντηση έγινε χτες με την εκκλησιαστική ιεραρχία, όχι τυχαία καθώς τάσσεται αναφανδόν με τους κύκλους που απειλούν με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση αλλά και διάλυση της χώρας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας Χουάν Ραμόν Κιντάνα, ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες βρίσκεται από χτες στην Κοτσαμπάμπα, για συναντήσεις με τον καρδινάλιο Χούλιο Τεράσας ώστε να συζητήσει μαζί του τις επικίνδυνες εξελίξεις που ελλοχεύουν από τα δημοψηφίσματα της 4ης Μάη για την αυτονομία των περιοχών παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου αλλά και ενάντια το πνεύμα του νέου Συντάγματος που ψηφίστηκε στις 14 Δεκέμβρη από τη Συντακτική Συνέλευση. Σύμφωνα με την «Πρέσνα Λατίνα», ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, θα ζητήσει από τον καρδινάλιο να καλέσει σε διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των δημάρχων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαδικασία που ανεστάλη πριν από δύο βδομάδες, μετά την αποχώρηση των κύκλων της αντιπολίτευσης.

Τέλος, χτες έφτασαν στη Βολιβία ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Χόρχε Ταϊάνα και ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας, Καμίλο Ρέγιες, ενώ αναμένεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, των τριών «φιλικών χωρών» που η κυβέρνηση της Βολιβίας ζήτησε να βοηθήσουν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να γίνει η έναρξη διαλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ