ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στις Επιθεωρήσεις Εργασίας

Από παλαιότερη παράσταση οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα
Από παλαιότερη παράσταση οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος, Δήμος Κουμπούρης και Τάκης Τσιόγκας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας γνωρίζει, ακριβώς, τις τεράστιες χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Επιθεωρήσεων Εργασίας, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς, ουσιαστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και γενικότερα στις επιχειρήσεις.

Αυτό συμβαίνει, ήδη, στην περιοχή Χαλκίδας - Βασιλικού, που είναι μεγάλη βιομηχανική περιοχή, το ίδιο και στην περιοχή Θηβών, που είναι κι αυτή μεγάλη βιομηχανική περιοχή. Πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Υπ. Εργασίας) είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου (απ' τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας), όπου λειτουργούν πάνω από 500 μεγάλες βιομηχανίες - επιχειρήσεις, στην κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας Σχηματαρίου και τη μεταφορά της στη Λιβαδειά, με ένα τμήμα κοινωνικής και όχι τεχνικής επιθεώρησης στη Θήβα, επιπλέον αποδυναμώνοντας από το προσωπικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την έξαρση των εργατικών "ατυχημάτων" και τις επαγγελματικές ασθένειες που σακατεύουν πολλούς εργαζόμενους, συνεχίζει την ίδια πολιτική της προκατόχου της.

Πρόσφατα στις 7/3/2008, με μια προκλητική - υποκριτική κίνηση, προσπαθεί να δείξει ότι "ενδιαφέρεται" για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. Συγκεκριμένα, αντί να δημιουργήσει το Υπουργείο Επιθεώρηση Εργασίας στα Οινόφυτα και να επαναλειτουργήσει στο Σχηματάρι με επαρκές προσωπικό, έστειλε έγγραφο στο ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας, που κοινοποιείται στο ΤΤΥΕ Εύβοιας και στο ΤΤΥΕ Βοιωτίας, με το οποίο καλείται το ΤΤΥΕ Εύβοιας να επεκτείνει τους ελέγχους του και στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου - Οινοφύτων.

Δηλαδή, στην ουσία να αποδυναμωθούν και να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ούτε και στην Εύβοια που αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί:

α) Για την ανάκληση του απαράδεκτου εγγράφου της 7/3/08 Αρ. Πρωτ. Οικ.10114 του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ΣΕΠΕ) Κεντρική Υπηρεσία.

β) Εάν θα προχωρήσει στη σύσταση ΣΕΠΕ στην περιοχή Οινοφύτων.

γ) Εάν θα επανασυστήσει ΣΕΠΕ στην περιοχή Σχηματαρίου.

δ) Εάν θα ενισχυθούν με επαρκές προσωπικό.

ε) Εάν θα ενισχυθεί με προσωπικό το ΣΕΠΕ Ευβοίας.

Και καλείται η κ. Υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα έγγραφα που προβλέπουν τις θέσεις εργασίας, τη στελέχωση του ΤΤΥΕ Εύβοιας και ΤΤΥΕ Βοιωτίας και τι προσωπικό υπάρχει σήμερα».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΛΕΚΑΝΗΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΡΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ: Στην υδρολεκάνη της Αραβησσού του Δήμου Κύρρου του Νομού Πέλλας καταλήγουν εδώ και 25 περίπου χρόνια τα λύματα του αγωγού αποχέτευσης, αλλά και κάθε είδους στερεά απόβλητα.

Η μόλυνση των πηγών της Αραβησσού είναι πλέον γεγονός, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αφού από την εν λόγω λεκάνη υδροδοτείται σχεδόν όλος ο Νομός Θεσσαλονίκης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς: Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει άμεσα με όλες τις αναγκαίες πιστώσεις τη μελέτη και κατασκευή όλων των αναγκαίων αποχετευτικών έργων (βιολογικό καθαρισμό κ.ά.) στο Δήμο Κύρρου για να σταματήσει η μόλυνση των πηγών της Αραβησσού;

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ορισμένα από τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έχουν ιδρύσει άμεσα ή έμμεσα ιδιωτική εταιρεία «προστασίας και ασφάλειας», που χρησιμοποιώντας αστυνομικούς υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ έναντι αμοιβής, επιδίδονται σε παρακολουθήσεις πολιτών και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Σταύρος Σκοπελίτης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν αυτές οι παράνομες δραστηριότητες, όπως επίσης και τι μέτρα θα πάρει για την προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος, για τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι ο μόνος τρόπος για μπαίνει φραγμός σε τέτοια φαινόμενα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του Δήμου Βόνιτσας, τα οποία διαπιστώθηκαν και από κοντά σε πρόσφατη επίσκεψη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του ΚΥ με το απαραίτητο, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
  • Τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τον εξοπλισμό του ΚΥ, με ασθενοφόρα κλπ.;

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας προστίθεται και αυτό της εκπαίδευσής τους. Οι σχετικοί νόμοι προβλέπουν ότι ο συνολικός χρόνος διαμονής ενός αλλοδαπού στη χώρα μας για λόγους σπουδών δεν μπορεί να υπερβεί την προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις συνολική διάρκεια σπουδών προσαυξημένη κατά το ήμισυ. Αυτό σημαίνει ότι δε συνυπολογίζονται για τους αλλοδαπούς φοιτητές οι παράγοντες που δυσκολεύουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους, όπως τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι δυσκολίες στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα χωρίς εργασιακά δικαιώματα κ.ά. Επίσης η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι στον υπήκοο τρίτης χώρας που έχει έρθει στην Ελλάδα με άδεια διαμονής για σπουδές δεν επιτρέπεται να αλλάξει την άδειά του, δηλαδή για λόγους εργασίας ή οικογενειακής επανένωσης. Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνονται οι αλλοδαποί φοιτητές είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν το τέλος των σπουδών τους είτε να παραμείνουν παράνομα προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Πρωτούλης, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η άδεια παραμονής από τη διάρκεια των σπουδών στους αλλοδαπούς φοιτητές.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν κατασταλτικές ενέργειες, διώξεις, αλλά και ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων των πολιτών, όπως η δικαστική δίωξη σε βάρος κατοίκων του Δήμου Πολυκάστρου του Νομού Κιλκίς μετά από μήνυση της εταιρείας ΕΛ.ΒΙ.ΕΞ.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο της μονάδας «Siemens» στη Θεσσαλονίκη και για τη λειτουργία του εργοστασίου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την εκπόνηση μελέτης και την εκτέλεση εργασιών για την ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων στο Τ. Δ. Χορτιάτη.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό αν θα επανεξετάσει το αίτημα του κ. Δημητρίου Τύπου για επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Γιώργος Μαρίνος και Δήμος Κουμπούρης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς εάν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το αίτημα των κατοίκων του νησιού και θα ακυρώσει τις αποφάσεις της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Σκύρου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Εύα Μελά, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος και Λίλα Καφαντάρη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση και να εξασφαλιστεί η δωρεάν και αξιοπρεπής στέγαση για όλους τους φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Γιώργος Μαυρίκος ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια Υπουργό ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε η εταιρεία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ» να σεβαστεί τη νομοθεσία και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΗΛΙΟΣ», που βρίσκεται στο Νησάκι Κέρκυρας, να επαναπροσληφθούν χωρίς άλλα προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ