ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πελατεία στους ιδιώτες και περικοπές φαρμάκων

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού» για τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Δυο κατάπτυστες αποφάσεις που στέλνουν τους ασθενείς του «Ευαγγελισμού» πελατεία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και οδηγούν σε περικοπή των θεραπειών που έχουν ανάγκη, πήρε το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του νοσοκομείου, στα πλαίσια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Με έγγραφό του στις 3 Απρίλη 2008 ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», Αντώνιος Κονταράτος, ενημερώνει τους Διευθυντές των Επιστημονικών Τμημάτων: «Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον προγραμματισμό Αξονικών και Μαγνητικών Τομογραφιών μπορείτε, σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά την κρίση σας να αποστέλλετε περιπατητικούς ασθενείς σε εξωτερικά απεικονιστικά κέντρα ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση».Με πρόσχημα τις ελλείψεις και τις λίστες αναμονής, το νοσοκομείο μετατρέπεται σε «δίαυλο» που εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων που πουλούν υπηρεσίες Υγείας.

Είχε προηγηθεί (27.3.2008) εισήγηση του Διευθυντή της Διοικητικής Υπηρεσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο για περικοπή φαρμάκων. Η πρόταση ανέφερε συγκεκριμένα: «Σας γνωρίζουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κάνουν περικοπές μεγάλων ποσών, στην εξόφληση των φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς του νοσοκομείου μας, με την αιτιολογία ότι τα φάρμακα αυτά δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΟΦ. Δεδομένου ότι αυτό έχει ως συνέπεια τη διαφυγή εσόδων του νοσοκομείου, η συνταγογράφηση των φαρμάκων, θα πρέπει να γίνεται, ορθολογικά και σύμφωνα πάντα με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις τους. Σε περίπτωση που εφεξής θα γίνονται περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της προαναφερόμενης αιτίας, τα ποσά θα πρέπει να καταλογίζονται στους θεράποντες - συνταγογραφούντες ιατρούς».

Η απαράδεκτη πρόταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και του εκπροσώπου των εργαζομένων και στελέχους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Ηλία Σιώρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι ανεπίτρεπτος ο περιορισμός στη χορήγηση φαρμάκων. Αλλά και ότι αν τα ασφαλιστικά ταμεία δε δικαιολογούν τα φάρμακα, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται από το νοσοκομείο δωρεάν.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε απόφαση του ΔΣ που τροποποιεί την αρχική εισήγηση, απαλείφοντας το σημείο που προτείνει να πληρώνουν οι γιατροί για τα φάρμακα που συνταγογραφούν, αλλά διατηρεί τη σύσταση «η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται ορθολογικά και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Απαίτησαν κάλυψη των αναγκών για γιατρούς και ασθενείς

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία των γιατρών χτες στο νοσοκομείο

Η συγκέντρωση των γιατρών εντός του νοσοκομείου...
Η συγκέντρωση των γιατρών εντός του νοσοκομείου...
Με μια απ' τις μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων στο προαύλιο του νοσοκομείου, στα πλαίσια της καθολικής επίσχεσης εργασίας των ειδικευόμενων και της τετράωρης στάσης των ειδικευμένων που ξεκίνησε χτες, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» απαίτησαν άμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα του νοσοκομείου, των εργαζομένων και ασθενών, που θρυαλλίδα τους αποτελεί η 4μηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών.

«Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας βρίσκει όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου απλήρωτους για 4,5 μήνες. Αλλά δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τα δεδουλευμένα. Είναι οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση, η χυδαιότητα της εφημερίας, που δεν προλαβαίνουμε να εξετάσουμε τον άρρωστο, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ακόμα πιο άθλιες συνθήκες που προσπαθούν να επιβάλουν με την πρόταση του υπουργού Υγείας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των γιατρών», επισήμανε ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της 5μελούς ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Οπως τόνισε, κενές είναι περίπου 1.300 οργανικές θέσεις (500 νοσηλευτών, 120 γιατρών, 160 διοικητικών, 80 τεχνικών, 90 παρασκευαστών κ.ά.). Χαρακτηριστικό είναι ότι προ διμήνου ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι θα προσληφθούν 155 νοσηλευτές για τον «Ευαγγελισμό», όμως στο δίμηνο αυτό έχουν φτάσει στο νοσοκομείο μόλις 23 νοσηλευτές, ενώ το ίδιο διάστημα αποχώρησαν (με σύνταξη ή λήξη συμβάσεων) 28 νοσηλευτές. Ειδικευμένοι γιατροί μετά από 12 χρόνια εκπαίδευσης και ειδικότητας παίρνουν 980 ευρώ μισθό, κάνουν 10 - 14 εφημερίες το μήνα, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης, ενώ και ειδικευμένοι γιατροί με 20 χρόνια δουλειάς στο νοσοκομείο κάνουν 6 - 7 εφημερίες το μήνα. Ο «Ευαγγελισμός» έχει γεμίσει εργολάβους που ξεζουμίζουν τους υπαλλήλους τους και τζιράρουν πάνω από οκτώ εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι ασθενείς διπλοπληρώνουν και τριπλοπληρώνουν για υπηρεσίες Υγείας μέσα και έξω απ' τα δημόσια νοσοκομεία.

Ευρω-λαγός απ' την Ηλεία

...και η πορεία στους δρόμους γύρω απ' τον «Ευαγγελισμό»
...και η πορεία στους δρόμους γύρω απ' τον «Ευαγγελισμό»
«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε ο Η. Σιώρας και για εντολή του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Ηλείας, ο οποίος -προκειμένου να πληρωθούν οι εφημερίες - ζητάει απ' τα νοσοκομεία καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα των γιατρών «οι οποίοι υπέβαλαν δηλώσεις, με τις οποίες δηλώνουν ρητά και ανεπιφύλακτα... ότι συναινούν να εργαστούν από 1/1/08 πέραν του προβλεπόμενου από την Οδηγία ανώτατου ορίου ωρών εβδομαδιαίας Εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών -εφημεριών (56 ώρες για τους ειδικευόμενους από 1/8/07 - 31/7/09 και 48 για τους λοιπούς)»!

Δηλαδή με το «τυράκι» της πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών τους, οι γιατροί καλούνται να βάλουν ταφόπλακα στα ήδη λεηλατημένα δικαιώματά τους, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας, όπου θα δηλώνουν ότι δέχονται να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως! Πρόκειται για εφαρμογή της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία ήρθε με αυτό τον τρόπο στο προσκήνιο, μετά από την κίνηση μερίδας των γιατρών - που έχουν την ένθερμη στήριξη συνδικαλιστών του ΣΥΝ - να διεκδικήσουν δικαστικά την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Η Οδηγία που προβλέπει ατομικές συμβάσεις δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο - οπότε και στα ΠΔ του 1999 και 2005 που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ειδικευμένων και ειδικευομένων γιατρών. Ομως είναι ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία υπερτερεί του εθνικού δίκαιου και ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται αρχής γενομένης απ' τη συγκεκριμένη περίπτωση!

Πορεία και κατάληψη στα Ταμεία

Στη συνέχεια, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία, το κόστος να πληρώσει η ολιγαρχία» πορεύτηκαν στους δρόμους γύρω από τον «Ευαγγελισμό», έκαναν συμβολικό αποκλεισμό του Ταμείου Εντολών εμποδίζοντας τις πληρωμές από τους ασθενείς και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου. Απαίτησαν μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, σταθερό ημερήσιο ωράριο, 1.700 ευρώ καθαρά στον ειδικευόμενο, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Οι γιατροί αποφασίζουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε γενική συνέλευση σήμερα στις 12 μ. Στο μεταξύ, οι γιατροί του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) άρχισαν από χτες πενθήμερη απεργία διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες, προσλήψεις προσωπικού κ.ά. Για τον ίδιο λόγο, σε αποχή και από τις εφημερίες προχώρησαν από χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διεκδικούν τα εργαστήρια σε ΙΚΑ και νοσοκομεία

Αποκαλυπτική ομολογία της Διοίκησης του ΙΚΑ στο Συνέδριο των γιατρών του Ιδρύματος

Στη δίνη της εμπορευματοποίησης και των αξιώσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έχουν μπει οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ και των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιαίτερα αυτές που αποτελούν το φιλέτο στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Αποθρασυμένοι από την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού οι επιχειρηματίες της Υγείας εμφανίζονται με - δήθεν - συμφερότερες προτάσεις για μια ολόκληρη γκάμα εξετάσεων - και ιδιαίτερα των εξειδικευμένων - που τους εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία.

Οπως αποκάλυψε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δημήτρης Κυρζόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) - έγινε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο - πριν από δυο χρόνια υπήρξε εισήγηση να γίνει διαγωνισμός για τις εξετάσεις υψηλού κόστους και να «χτυπηθούν» από μεγάλα κέντρα.

Η πρόταση μπορεί να απορρίφθηκε - όπως απορρίφτηκε παλιότερα και παρόμοια πρόταση ασφαλιστικής εταιρείας - εντούτοις όμως είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν στο στόχαστρο τα εργαστήρια τόσο του ΙΚΑ όσο και των δημόσιων νοσοκομείων καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις. Τα σχέδιά τους διευκολύνονται από τη θεσμοθέτηση σε πολλά πλέον επίπεδα της συνεργασίας και των συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις - και οι διορισμένες απ' αυτές διοικήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία - με την πολιτική τους απαξιώνουν ολόκληρους τομείς παροχής υπηρεσιών και στρώνουν το χαλί της εκχώρησής τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Λόγου χάρη, το ΙΚΑ έχει σταματήσει τους διαγωνισμούς εδώ και δυο χρόνια για τα σωληνάρια - και τελευταία για τα αντιδραστήρια - με αποτέλεσμα προμήθειες να γίνονται με πιστώσεις που σε πολλές περιπτώσεις σταματούν. Ετσι, κλασικές εξετάσεις διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται παραπάνω διπλά: Και γιατί αν τις έκανε το ΙΚΑ θα στοίχιζαν φθηνότερα και γιατί αν γίνονταν διαγωνισμοί θα πετύχαιναν χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, το ΙΚΑ δεν έχει υποδομές για εξειδικευμένες εξετάσεις και τις «δίνει έξω». Μάλιστα, τελευταία συνέταξε και ειδικό κατάλογο με τα ποσά που θα αποδίδονται στους ασθενείς για 53 «παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις» που δε γίνονται στις μονάδες του ΙΚΑ και εκτελούνται σε ιδιώτες. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, οι εξετάσεις αυτές οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα γιατί το ίδιο το ΙΚΑ δεν τις κάνει στα δικά του νοσοκομεία και τις παραπέμπει στα δημόσια νοσοκομεία, όπου υπάρχουν μεγάλες αναμονές.

Μια ακόμα αφαίμαξη για τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας που βρίσκεται στην τελική φάση για την ανακοστολόγηση όλων - πρόκειται για χιλιάδες - των ιατρικών πράξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το αίτημα των ιατρικών συλλόγων ήταν για αναπροσαρμογή σε πρώτη φάση 60 πράξεων, το υπουργείο Υγείας προχωρά στο σύνολό τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας του Ταβουλάρη. Ο 54χρονος μανουβραδόρος Χρήστος Κυπραίος, εργάτης του συνεργείου «Μαζωνάκης», χτυπήθηκε στο κεφάλι από κομμάτι λαμαρίνας, την ώρα που με έναν ακόμα συνάδελφό του προσπαθούσαν με παλάγκο να την εφαρμόσουν στο αμπάρι του επισκευαζόμενου πλοίου «ΤΡΙΟΥΜΦ». Στο ναυπηγείο επικρατεί υπερεντατικοποίηση, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνης) οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται τις εξής μέρες και ώρες: Τετάρτη 9 Απρίλη (3.30 το μεσημέρι με 8.30 το βράδυ), Πέμπτη 10 Απρίλη (3.30 το μεσημέρι με 8.30 το βράδυ), Κυριακή 13 Απρίλη (9.30 το πρωί με 4.30 το απόγευμα), Τρίτη 15 Απρίλη (3.30 το μεσημέρι με 8.30 το βράδυ).

ΝΑΟΥΣΑ: Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο οινοποιείο του Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσας, απαντώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αποκλείσει την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΠ) από τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης αποχώρησαν από την προηγούμενη συνάντηση που είχαν με το Σωματείο, επειδή ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΕΠ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

ΟΤΕ: Νέα 24ωρη απεργία κήρυξε για σήμερα η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ με μοναδικό αίτημα «το δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ». Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε οργάνωση του αγώνα τους και συντονισμό της δράσης τους με άλλους κλάδους ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και για τη διεκδίκηση ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών, 100% δημόσιο στην υπηρεσία του λαού.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Την αναστολή της απεργίας αποφάσισε χτες το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας ύστερα από πέντε συνεχόμενες βδομάδες κινητοποιήσεων, μετά από τη συμφωνία Σωματείου και υπουργού Οικονομίας για δημιουργία Επιτροπής που θα εξετάσει τον τρόπο εφαρμογής των ρυθμίσεων του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, που αφορούν στο ταμείο κύριας σύνταξης των εργαζομένων στην Τράπεζα.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τις 14 Απρίλη οι γεωτεχνικοί όλης της χώρας, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Οι γεωτεχνικοί φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα κατά την περίοδο του Πάσχα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εργατικό ατύχημα που οδήγησε στον τραυματισμό εργαζόμενου - βοηθού χειριστή κλαρκ σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί στο εργοστάσιο ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στα Γιάννενα. Ο Παναγιώτης Σελάχογλου χτυπήθηκε από τη ρόδα του κλαρκ που οδηγούσε ανειδίκευτος εργάτης. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, ο προειδοποιητικός ήχος της όπισθεν από το κλαρκ ήταν απενεργοποιημένος και ο χειρισμός του γινόταν από νεοπροσληφθέντα ανειδίκευτο, που δεν είχε σχετική άδεια.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ: Το καθεστώς διαρκούς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι συμβασιούχοι της ΔΕΗ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων ΔΕΗ, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Η Συντονιστική επισημαίνει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της ΔΕΗ κρατούν τους συμβασιούχους σε διαρκή ομηρία και απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή μάλιστα που είναι διαπιστωμένη η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην επιχείρηση. Οι συμβασιούχοι ζητούν την άμεση ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό και δηλώνουν αποφασισμένοι «να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο αυτό που μας ανήκει».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Σύσκεψη του Συντονιστικού Σωματείων Συνταξιούχων Πειραιά θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απρίλη στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με θέμα τον προγραμματισμό δράσης τους ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική, τις πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις κ.ά.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, διοργανώνει, το Σάββατο 19 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10, Μοναστηράκι). Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

ΕΚΑΒ: Μειώνονται χωρίς να αντικαθίστανται οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Συνολικά υπηρετούν 3.000 και τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 50 διασώστες, 50 κάνουν χρήση των γονικών αδειών, ενώ δέκα πέθαναν από διάφορες αιτίες (3% μείωση). Την ίδια ώρα εκκρεμεί η προκήρυξη 250 θέσεων διασωστών από το 2007 καθώς η κυβέρνηση δεν εγκρίνει το σχετικό κονδύλι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα στα γραφεία του συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Β΄) με την ταυτότητα (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κλπ.) και το βιβλιάριο ασθενείας τους, 2 μ.μ. - 9 μ.μ. και αύριο 9/4, 12.30 μ.μ. - 9 μ.μ. Κάλπες στήνονται και στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Στις 17 Απρίλη θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ για το μήνα Μάη του 2008 και το δώρο του Πάσχα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Στις κάλπες προσέρχονται από χτες οι συνταξιούχοι ΤΕΒΕ της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη νέου ΔΣ, ΕΕ και αντιπροσώπων για την ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Οι εκλογές ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη. Οι συνταξιούχοι ψηφίζουν καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στα γραφεία του σωματείου τους (Εγνατία 6, 1ος όροφος).

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Υπόκλιση στη βιομηχανική ασυδοσία

Με το βαρύγδουπο σύνθημα «βέτο στο κάπνισμα» ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις απ' την υπόκλιση της κυβέρνησης στα μεγάλα συμφέροντα που καταστρέφουν το περιβάλλον κατά την παρουσίαση χτες - ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία - το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία.

Αφήνοντας στο απυρόβλητο καταστρεπτικές επιπτώσεις απ' την άναρχη και ασύδοτη βιομηχανική δραστηριότητα - όπως στον Ασωπό ή στη λίμνη Κουμουνδούρου - ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ίδρυση Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας καθώς στην άμεση ενεργοποίηση - του εδώ και χρόνια ανενεργού - Κεντρικού Εργαστηρίου της Δημόσιας Υγείας.

Τις ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας τις έκανε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στο Μαρούσι με ακροατήριο μαθητές ιδιωτικής σχολής, επαναλαμβάνοντας - όπως και πέρυσι - την απαγόρευση με νόμο πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους δηλώνοντας ότι βρίσκεται απέναντι σε αυτούς που «εμπορεύονται την εξάρτηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ