Τα δυο χέρια που σφίγγουν δίπλα από ένα περιστέρι και το κορίτσι που στις παλάμες του γράφει «Guerra No!» («Οχι πόλεμος»), που γέμισαν τις αφίσες και τα πανό του Συνεδρίου του ΠΣΕ (9-10/4), αλλά και της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης (11-12/4), που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια, «στόλισαν» δεκάδες πλατείες, δρόμους και τοίχους της πόλης, την οποία το προεδρείο του ΠΣΕ ανακήρυξε πανηγυρικά σε «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ειρήνης και της Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης». Ενώ μέσα από τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργάνωσε σε όλο το Καράκας η Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη (COSI - μέλος του ΠΣΕ στη Βενεζουέλα), οι Βενεζουελανοί και οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πείρα, γνώμες, προβληματισμούς.
Ενισχυμένο σε πείρα, αλλά και δυνάμεις, μετά το πρόσφατο Συνέδριό του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης μπορεί το επόμενο διάστημα να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών.
Η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ η σύνθεση των συνέδρων αποτύπωσε την ένταξη στο φιλειρηνικό κίνημα των νεότερων γενιών. Ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ ενέκρινε τις αιτήσεις 15 νέων οργανώσεων που αποτελούν πλέον μέλη του ΠΣΕ.
Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας εκπροσώπησαν η Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο επανεκλεγείς (ως αντιπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ)Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, μέλος ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης (που συνεχίζει να εκπροσωπεί την ΕΕΔΥΕ στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα), Δημήτρης Καλτσώνης, Ελένη Παπαδοπούλου και Νίκος Ζώκας.
Η γόνιμη συζήτηση που έγινε τόσο στο Συνέδριο όσο και στη Συνδιάσκεψη, αποκάλυψε ότι μόνο με ενίσχυση της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικής πάλης μπορούν τα λαϊκά στρώματα να βάλουν εμπόδια στην οξυμένη επίθεση που δέχονται.
Περιγράφοντας τις δοκιμασίες ενός λαού, για την ασφάλεια του οποίου πολλοί ηγέτες ιμπεριαλιστικών κρατών έσπευσαν να βγάλουν δακρύβρεχτους λόγους μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο Ταμπάκι Καβάτα, από το φιλειρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 130 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες... Η ρίψη της ατομικής βόμβας άφησε πίσω της πάνω από 2 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ μέχρι και σήμερα δεκάδες χιλιάδες υποφέρουν από τις συνέπειες της ραδιενέργειας». Ενώ συμπλήρωσε ότι το κράτος δαπανά τεράστια ποσά για όπλα, ενώ μειώνονται διαρκώς τα χρήματα για την Πρόνοια, την Υγεία κλπ.
«Παρά τη διαφωνία της πλειοψηφίας του τσέχικου λαού, η κυβέρνηση συμμετέχει σε πολλές στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για μας είναι καθαρό ότι η δημιουργία της "αντιπυραυλικής ασπίδας" δεν έχει σχέση με την άμυνα, αλλά με την προετοιμασία νέων κύκλων αίματος και επεμβάσεων ενάντια στους λαούς» υπογράμμισε ο Μίλαν Κράτσα, από την Τσεχία.
«Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις φέρνουν αμύθητα κέρδη στις πολυεθνικές. Η εισβολή και η κατοχή του Ιράκ έγιναν κυρίως για τον έλεγχο του πετρελαίου, αλλά οι πολυεθνικές των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της οικονομίας είχαν επίσης σημαντικά οφέλη», επισήμανε ο Δημήτρης Καλτσώνης, από την Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι:
Τον πλούσιο διάλογο συμπλήρωσαν το Φόρουμ Βιβλίου και η Φωτογραφική Εκθεση για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, που στήθηκαν στο Πάρκο ντε Καόμπος. Οπως εξήγησε στο «Ρ», ο γενικός γραμματέας της COSI, Γιουλ Ζαμπούρ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, με πρωτοβουλία της COSI καθημερινά πραγματοποιούνταν πολιτιστικές δραστηριότητες, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στο λαό της Κολομβίας. Επίσης, οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν πολλά από τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιεί η κυβέρνηση Τσάβες («missiones») για τη στήριξη του πληθυσμού.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, αντιπρόσωποι και ταυτόχρονα μέλη κοινοβουλίων άλλων χωρών - ανάμεσά τους και οι Βέρα Νικολαΐδου και Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και ευρωβουλευτής αντίστοιχα του ΚΚΕ - επισκέφτηκαν το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, μετά από πρόσκληση που έγινε. Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου για την εθνικοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ η Βέρα Νικολαΐδου επέδωσε ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής πρόσκληση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας στην πρόεδρο της Βενεζουελάνικης Βουλής, Σίλια Φλόρες.