Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μετρά βήματα μπροστά, με νέες δυνάμεις

Οι αγωνίες, αλλά και οι ελπίδες, τα βάσανα, αλλά και οι αγώνες των λαών από κάθε ήπειρο του κόσμου «συναντήθηκαν», από τις 7 μέχρι τις 13 Απρίλη, στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική. Πεντακόσιοι πενήντα φιλειρηνιστές (550) - από άλλες χώρες, αλλά και τη Βενεζουέλα - αντάμωσαν στην πατρίδα ενός λαού που δίνει μάχη για την κυριαρχία και την ευημερία του, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην «Μπολιβαριανή Διαδικασία» και μέσα από τη συμμετοχή τους στη μεγαλειώδη πορεία που έγινε στις 13/4 για τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την ανατροπή του πραξικοπήματος του 2002, με σύνθημα «Nunca mas traicionada la voluntad del pueblo!» («Ποτέ πια δε θα ξαναπροδοθεί η θέληση του λαού»). Συζήτησαν για την αναγκαιότητα να δυναμώσει η συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική πάλη σε όλον τον κόσμο, εκπροσωπώντας και μεταφέροντας τους αγώνες 124 οργανώσεων από 76 χώρες (6 οργανώσεις δεν κατάφεραν να παραβρεθούν λόγω εκτάκτων προβλημάτων).

Τα δυο χέρια που σφίγγουν δίπλα από ένα περιστέρι και το κορίτσι που στις παλάμες του γράφει «Guerra No!» («Οχι πόλεμος»), που γέμισαν τις αφίσες και τα πανό του Συνεδρίου του ΠΣΕ (9-10/4), αλλά και της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης (11-12/4), που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια, «στόλισαν» δεκάδες πλατείες, δρόμους και τοίχους της πόλης, την οποία το προεδρείο του ΠΣΕ ανακήρυξε πανηγυρικά σε «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ειρήνης και της Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης». Ενώ μέσα από τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργάνωσε σε όλο το Καράκας η Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη (COSI - μέλος του ΠΣΕ στη Βενεζουέλα), οι Βενεζουελανοί και οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πείρα, γνώμες, προβληματισμούς.

Η Βέρα Νικολαΐδου, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής, στη συνάντησή της με την πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας
Η Βέρα Νικολαΐδου, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής, στη συνάντησή της με την πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας
Η σημασία που είχε για τη βενεζουελάνικη κοινωνία η πραγματοποίηση του Συνεδρίου του ΠΣΕ αποτυπώθηκε στα καθημερινά ρεπορτάζ που φιλοξενούσαν πολλά εθνικά ΜΜΕ. Ακόμα, με ειδικό ψήφισμα (στις 8/4/2008) το Κοινοβούλιο της χώρας χαιρέτισε το Συνέδριο και το ΠΣΕ, τονίζοντας ότι την εξωτερική πολιτική της Βενεζουέλας καθορίζει - μεταξύ άλλων - ο σεβασμός στην ελεύθερη διάθεση των κρατών και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, η συνεργασία, η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωση και την ευημερία τους.

Πιο δυνατό το ΠΣΕ

Ενισχυμένο σε πείρα, αλλά και δυνάμεις, μετά το πρόσφατο Συνέδριό του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης μπορεί το επόμενο διάστημα να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ η σύνθεση των συνέδρων αποτύπωσε την ένταξη στο φιλειρηνικό κίνημα των νεότερων γενιών. Ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ ενέκρινε τις αιτήσεις 15 νέων οργανώσεων που αποτελούν πλέον μέλη του ΠΣΕ.

Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας εκπροσώπησαν η Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο επανεκλεγείς (ως αντιπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ)Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, μέλος ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης (που συνεχίζει να εκπροσωπεί την ΕΕΔΥΕ στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα), Δημήτρης Καλτσώνης, Ελένη Παπαδοπούλου και Νίκος Ζώκας.

Από τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης
Από τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης
Στην προεδρία του ΠΣΕ εκλέχτηκε η οργάνωση «Βραζιλιάνικο Κέντρο για την Υπεράσπιση της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης των Λαών» (με εκπρόσωπο την Σόκορο Γκόμες). Ακόμα εκλέχτηκε η νέα 40μελής Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ και οι συντονιστές κάθε περιφέρειας. Ο απερχόμενος Κουβανός πρόεδρος Ορλάντο Πέρες Φουντόρα εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ για την προσφορά του στο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, ενώ οι σύνεδροι ενέκριναν ψήφισμα αλληλεγγύης στην KSM Τσεχίας, που με απόφαση τσέχικου δικαστηρίου (19 Μάρτη) κηρύχτηκε παράνομη.

Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει προκοπή για το λαό

Η γόνιμη συζήτηση που έγινε τόσο στο Συνέδριο όσο και στη Συνδιάσκεψη, αποκάλυψε ότι μόνο με ενίσχυση της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικής πάλης μπορούν τα λαϊκά στρώματα να βάλουν εμπόδια στην οξυμένη επίθεση που δέχονται.

Περιγράφοντας τις δοκιμασίες ενός λαού, για την ασφάλεια του οποίου πολλοί ηγέτες ιμπεριαλιστικών κρατών έσπευσαν να βγάλουν δακρύβρεχτους λόγους μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο Ταμπάκι Καβάτα, από το φιλειρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 130 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες... Η ρίψη της ατομικής βόμβας άφησε πίσω της πάνω από 2 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ μέχρι και σήμερα δεκάδες χιλιάδες υποφέρουν από τις συνέπειες της ραδιενέργειας». Ενώ συμπλήρωσε ότι το κράτος δαπανά τεράστια ποσά για όπλα, ενώ μειώνονται διαρκώς τα χρήματα για την Πρόνοια, την Υγεία κλπ.

«Ειρήνη - όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» είναι το σύνθημα των Βραζιλιάνων φιλειρηνιστών
«Ειρήνη - όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» είναι το σύνθημα των Βραζιλιάνων φιλειρηνιστών
«Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα προτιμούσαν να δουν γύρω στις 1.000 χώρες στον κόσμο, από τις 200 που υπάρχουν σήμερα. Η τάση είναι προς αυτόν το στόχο. Δε θέλουν πραγματικά κράτη. Αντίθετα, θα προτιμούσαν μικρές μονάδες που ελέγχονται από εταιρείες ή οικογένειες», τόνισε ο Μουράτ Ακάντ, πρόεδρος της Ενωσης Ειρήνης «Μπαρίς Ντερνεγί» της Τουρκίας.

«Παρά τη διαφωνία της πλειοψηφίας του τσέχικου λαού, η κυβέρνηση συμμετέχει σε πολλές στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για μας είναι καθαρό ότι η δημιουργία της "αντιπυραυλικής ασπίδας" δεν έχει σχέση με την άμυνα, αλλά με την προετοιμασία νέων κύκλων αίματος και επεμβάσεων ενάντια στους λαούς» υπογράμμισε ο Μίλαν Κράτσα, από την Τσεχία.

Οι πόλεμοι φέρνουν πλούτη στις πολυεθνικές

«Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις φέρνουν αμύθητα κέρδη στις πολυεθνικές. Η εισβολή και η κατοχή του Ιράκ έγιναν κυρίως για τον έλεγχο του πετρελαίου, αλλά οι πολυεθνικές των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της οικονομίας είχαν επίσης σημαντικά οφέλη», επισήμανε ο Δημήτρης Καλτσώνης, από την Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι:

  • Πέντε κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες των ΗΠΑ («Bechtel», «Fluor», «Luis Bergen», «Parsons», «Hulliburton») είχαν υποβάλει τις προσφορές τους για τα έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ πριν ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος.
  • Το ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ παραχωρήθηκε για εκμετάλλευση σε αμερικανική πολυεθνική πριν ακόμη καταληφθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα.
  • Τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού σε πυραύλους εξαντλήθηκαν. Πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη για τη «Ρέιθον» και τη «Λόκχιντ - Μαρτίν», την «Μπόινγκ». Και μόνο με την αναμονή του πολέμου, τα κέρδη της «Σελ» και της «Εξον-Μόμπιλ» αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με τα κέρδη του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.
Πολύμορφες εκδηλώσεις διεθνούς αλληλεγγύης

Τον πλούσιο διάλογο συμπλήρωσαν το Φόρουμ Βιβλίου και η Φωτογραφική Εκθεση για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, που στήθηκαν στο Πάρκο ντε Καόμπος. Οπως εξήγησε στο «Ρ», ο γενικός γραμματέας της COSI, Γιουλ Ζαμπούρ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, με πρωτοβουλία της COSI καθημερινά πραγματοποιούνταν πολιτιστικές δραστηριότητες, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στο λαό της Κολομβίας. Επίσης, οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν πολλά από τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιεί η κυβέρνηση Τσάβες («missiones») για τη στήριξη του πληθυσμού.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, αντιπρόσωποι και ταυτόχρονα μέλη κοινοβουλίων άλλων χωρών - ανάμεσά τους και οι Βέρα Νικολαΐδου και Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και ευρωβουλευτής αντίστοιχα του ΚΚΕ - επισκέφτηκαν το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, μετά από πρόσκληση που έγινε. Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου για την εθνικοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ η Βέρα Νικολαΐδου επέδωσε ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής πρόσκληση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας στην πρόεδρο της Βενεζουελάνικης Βουλής, Σίλια Φλόρες.


Αποστολή:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΟΥ
Φωτογραφίες: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ