Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Με αφορμή τη φιλολογία περί «αλλαγών»

Πολλά έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες 6 εβδομάδες σχετικά με «αλλαγές» που «επέτρεψε» να γίνουν στο Νησί της Επανάστασης ο νέος Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Τόσο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης όσο και τα διεθνή μιλούν για «ένα νέο τοπίο» που δημιούργησαν οι «οικονομικές αλλαγές» του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος μάλιστα «επιτρέπει περισσότερες οικονομικές ελευθερίες χωρίς τη χαλάρωση του πολιτικού ελέγχου» και δίνουν μάλιστα το στίγμα ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να «ενθαρρυνθούν». Δημοσιεύματα αναφέρονται στη δυνατότητα «πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών αναπαραγωγής δίσκων DVD και κασετών βίντεο», «την απόκτηση κινητών τηλεφώνων», «τη διαμονή σε ξενοδοχεία της χώρας», αλλά και τη «διανομή σε αγρότες μη χρησιμοποιούμενης γης», από τα βασικά που εμφανίζονται αυτό το διάστημα μετά την εκλογή του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της χώρας.

Τέτοιες αποφάσεις, αλλά και άλλες στόχο έχουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Από την αρχή της προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Κούβα, το μέλημα πάντα ήταν να ικανοποιούνται οι βασικές λαϊκές ανάγκες, έγιναν άλματα σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική προστασία, ο πολιτισμός, η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός. Και όλα αυτά παρότι το Νησί της Επανάστασης βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, αντιμετωπίζοντας θαρραλέα τη σκλήρυνση και ενίσχυση του αποκλεισμού, ιδιαίτερα μετά τη διάλυση των σοσιαλιστικών χωρών και της Σοβιετικής Ενωσης.

Στόχος: Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα τα νέα βήματα που γίνονται έχουν πλέον διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, με το ξεπέρασμα αρκετών από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κούβα. Αρκετά απ' αυτά, π.χ. η δυνατότητα να διαμένουν σε ξενοδοχεία οι Κουβανοί δεν είναι κάτι καινούριο. Η πλειοψηφία του πληθυσμού μπορούσε να διαμένει για το Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχεία ή να πηγαίνει εκδρομές στο νησί ή να κάνει διακοπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτά όλα πριν την ανατροπή τους. Τότε το κουβανικό πέσος άξιζε περισσότερο, υπήρχε επάρκεια αποθεμάτων και δεν υπήρχε ανάγκη να έχουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα εκτός από το κουβανικό πέσος. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις με τις σοσιαλιστικές χώρες και την ΕΣΣΔ, η Κούβα απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση, κάτι που σήμερα είναι αδιανόητο στις συνθήκες τις λεγόμενης ελεύθερης αγοράς.

Μεγάλο «θέμα» στα μέσα ενημέρωσης έγινε η πλέον εφικτή απόκτηση κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, δε γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη βελτίωση των τηλεφωνικών υπηρεσιών και την επέκτασή τους για τον πληθυσμό παρά τα εμπόδια και τους οικονομικούς περιορισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιθετικότητας των ΗΠΑ είναι η άδικη οικειοποίηση των κουβανικών κεφαλαίων, που προέρχονται από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες ανάμεσα στις δύο χώρες, που βρίσκονται «παγωμένα» στις αμερικανικές τράπεζες. Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Ραμόν Λινάρες Τόρες, πάνω από 745 κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους έχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες και οι υπόλοιπες 141 θα τις αποκτήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η κρατική τηλεπικοινωνιακή κουβανική εταιρεία «ETECSA» προχωρά στον εκσυγχρονισμό των τηλεφωνικών δικτύων και έτσι σήμερα το 95% της χώρας έχει ψηφιακή υπηρεσία, κάτι που ανάμεσα στα άλλα επιτρέπει και τη σταδιακή και με τάξη ανάπτυξη υπηρεσίας κινητών δικτύων, με τη βοήθεια σε ό,τι αφορά πιστώσεις και τεχνολογία από φιλικές χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανή η σταδιακή και περιορισμένη στην αρχή απόκτηση κινητών τηλεφώνων με κουβανικά πέσος.

Σε ό,τι αφορά την άδεια για πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλπ., το ζήτημα είναι απλό: Επιτυγχάνεται λόγω της βελτίωσης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και των δικτύων.

Επίσης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής σε βασικά είδη διατροφής, η Κούβα θα προχωρήσει στη διανομή σε αγρότες μη χρησιμοποιούμενης γης, μέσω των συνεταιρισμών των κοινοτήτων, για αποκλειστική χρήση και μόνο, χωρίς την αλλαγή της ιδιοκτησίας γης, που παραμένει κρατική περιουσία, δηλαδή του λαού συνολικά. Και αυτό επειδή σχεδόν η μισή καλλιεργήσιμη γη στη χώρα μένει χέρσα είτε δε χρησιμοποιείται επαρκώς και αν πάρει κανείς υπόψη του τις αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά, τότε καταλαβαίνει την ανάγκη της υποκατάστασης των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα. Ετσι το σχέδιο προβλέπει την εγκαθίδρυση τοπικών γραφείων του υπουργείου Γεωργίας για τον καλύτερο σχεδιασμό και την αποκέντρωση των αποφάσεων.

Ωθηση στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Ολες αυτές οι αποφάσεις έχουν στόχο να εξασφαλιστεί η βάση και να δώσουν ώθηση στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, να ικανοποιηθούν πνευματικά και υλικά οι ανάγκες της κοινωνίας, για μια κοινωνία με ανεβασμένο το οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε ο Ραούλ Κάστρο το προηγούμενο διάστημα, εκατομμύρια Κουβανοί άσκησαν το δικαίωμα της κριτικής, κάνοντας ταυτόχρονα προτάσεις για παραπέρα βελτιώσεις στα καθημερινά πράγματα. Σήμερα η Κούβα βρίσκεται σε μια διαδικασία αποτίμησης, στοχασμού και αξιολόγησης της έως τώρα πορείας της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Η διαδικασία αυτή είχε σαν αφετηρία της τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει ο Φιντέλ Κάστρο το Νοέμβρη του 2005 μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου υπογράμμισε ότι η επαναστατική διαδικασία μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο εάν οι ασθένειες της χώρας δε θεραπευτούν στην ώρα τους.

Θα πρέπει να υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που μιλούν για «μια νέα κουβανική πραγματικότητα» ότι οι αποφάσεις αυτές δεν οφείλονται σε ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά είναι μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε και ανακοινώθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο. Μια διαδικασία που ο Ραούλ και η ηγεσία του ΚΚ έδωσαν ώθηση και στην οποία προστέθηκαν οι υγιείς και δημόσιες απόψεις εκατομμυρίων πολιτών, που έκαναν κριτική και προτάσεις για το πώς να βελτιωθεί το σοσιαλιστικό σύστημα, που είναι εγγυητής ότι η Κούβα δε θα επιστρέψει ποτέ ξανά σε αυτό που ήταν πριν το 1959. Εκείνη ήταν η χρονιά που ξεκίνησαν οι πραγματικές αλλαγές...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ