Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ιμπεριαλισμός «χτυπάει» ξανά

Αυτή τη στιγμή δυο πλευρές προβάλλουν στο κατ' ουσίαν ενιαίο βαλκανικό πρόβλημα: Η μια είναι η πεισματική αμερικάνικη εμμονή στο πρόβλημα της FYROM. Η άλλη, είναι η αμερικανόπνευστη με ευρωενωσίτικη συμβολή προβοκατόρικη ενέργεια περί Μακεδονικής και Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.

1. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η FYROM βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για εκλογή νέας κυβέρνησης, το αμερικανικό ΥΠΕΞ διά του τυπικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιμένει στην εξεύρεση άμεσης λύσης του προβλήματος Αθηνών - Σκοπίων. Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά γι' αυτή την επιμονή. Πρώτη ερώτηση είναι εάν θα υπήρχε ίδια αμερικανική στάση στην περίπτωση που είχε γίνει αποδεκτή η υποστήριξή τους για άμεση εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Αυτό που διαφαίνεται μετά την αρνητική απόφαση της Συνόδου είναι η δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού κλίματος στην αδιάλλακτη κυβερνητική ομάδα των Σκοπίων. Εύλογα ερωτάται κατά πόσο σχετίζεται το συνεχιζόμενο σουλάτσο του Μάθιου Νίμιτς μ' αυτή τη διαφαινόμενη αλλαγή. Περισσότερο, κατά πόσον η αμερικανική πολιτική σχετίζεται μ' αυτή ως αφανή υπόγεια αναμόχλευση της πολιτικής των Σκοπίων. Είναι γνωστό ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική βρίσκει συνήθως κατάλληλο έδαφος σε μεταβατικές κυβερνητικές συνθήκες αδύναμων χωρών για τη δημιουργία πολιτικών αλλαγών. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ΗΠΑ δείχνουν τάση αλλαγής κινήσεων μετά την αποτυχία τους στο Βουκουρέστι στο ζήτημα της FYROM. Το άμεσο μέλλον θα δείξει το ακριβές πολιτικό στίγμα χωρίς βεβαίως τυμπανοκρουσίες, αλλά πάντα στα ήπια και μουλωχτά.

2. Ενα σημαντικό γεγονός φαίνεται να περνά στα μαλακά από τη χειραγωγημένη μεγαλοδημοσιογραφία. Πρόκειται για τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση περί Μακεδονικής και Τουρκικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα. Οι μειονότητες είναι διάσπαρτες στα Βαλκάνια ιστορικά και πρέπει να απολαμβάνουν ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο κι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Ομως, είναι κάτι εξαιρετικά διαφορετικό και ύποπτο, όταν αυτές οι εθνικές μειονότητες είτε κατασκευάζονται είτε χρησιμοποιούνται ως αποσταθεροποιητικές θρυαλλίδες ανάφλεξης στα ρευστά πάντα Βαλκάνια. Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έδωσε με υπόμνημα τις θέσεις της για την επικίνδυνη αυτή εκδήλωση.

Είναι εμφανές ότι πίσω από τις αναμοχλεύσεις ανύπαρκτων εθνικών μειονοτικών ζητημάτων που δημιουργούν ύποπτες ομάδες βρίσκεται η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των ισχυρών του ευρωατλαντισμού. Στο υπόμνημα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ αποσαφηνίζονται δύο πλευρές του ευρύτερου βαλκανικού ζητήματος: 1) Το πλαίσιο αρχών φιλίας και συνεργασίας των βαλκανικών λαών στη βάση της ισότιμης συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και ιστορικής προέλευσης. 2) Η υπόσταση της FYROM ως ιστορικής και τωρινής πραγματικότητας. Είναι η θέση των... Λακεδαιμονίων που βουλώνει πολλά γαϊδουρινά στόματα.

Τέλος, είναι εμφανής η επικίνδυνη εμπλοκή του ελληνικού καπιταλισμού στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς των ισχυρών του ευρωατλαντισμού στην περιοχή. Είναι η λογική συνέχεια της ιμπεριαλιστικής του «διείσδυσης» ως ισότιμου εταίρου στη λέσχη της Μαύρης Διεθνούς. Το ζήτημα του ταξικού χαρακτήρα του έθνους των Ελλήνων παραμένει όπως κι η ανάγκη της κοινωνικής του αλλαγής σε πείσμα της εκσυγχρονιστικής ανανεωτικής του διαχείρισης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ